logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Statyczny adres IP na Serwerze Blynk na Raspberry Pi Zero W

yarogniew 21 Kwi 2021 19:55 831 9
REKLAMA
  • #1 19393424
    yarogniew
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam ponownie.
    Nie jestem pewien czy to dobre miejsce na pytanie, które chcę zadać, ale temat dotyczy kilku rzeczy, więc trudno było mi wybrać jeden dział. Ponieważ tu zawsze dostawałem wsparcie, próbuję.
    Mam prosty, powiedzmy ćwierć inteligentny dom, z kilkoma czujnikami, wyłącznikami światła itp. opartymi o esp-32 i esp-8266 programowanymi przez Arduino IDE. Podstawą jest serwer Blynk, który (nie bez małych problemów, bo o malinkach nie wiem nic) postawiłem na Raspberry pi Zero W. Wszystko pięknie śmigało do wczoraj, gdy nagle okazało się, że w Raspberry zmienił się adres IP. Rozumiem, że to mój router Tp-link (Archer C6) zmienił adres, chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego, bo moja wiedza na temat routerów i malinek jest podobna. Dziś wszedłem w ustawienia serwera i wstawiłem adres zależny od MAC (okienko: Adres reservation). Wygląda na to, że teraz mam static IP, bo w rubryce Lease time od DHCP Client List mam wartość Permanent. I teraz pytanie. Czy to wystarczy? Czy za parę miesięcy przy zawieszce routera i resecie nie okaże się, że znów adres jest zmieniony. Ja sobie poradzę, chociaż przeprogramowanie (nawet z OTA) kilkunastu punktów, trochę czasu zabrało, ale podobny system zainstalowałem u ciotki i jeśli nastąpi zmiana IP rutera to może być większy kłopot. Czy może lepiej zmienić adres w Raspberry? Czytałem, że się da.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19393521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19393571
    yarogniew
    Poziom 10  
    Erbit napisał:

Zakres adresów serwera DHCP na pewno jest jakiś ustawiony w konfiguracji routera. Jeśli np. na Malinie chcesz mieć adres 192.168.1.30 to pulę w DHCP ustaw od na 192.168.1.40-192.168.1.200 - czyli chodzi o to aby zakres DHCP nie obejmował adresu statycznego maliny.

Powodzenia.

Dzięki.
    Rozumiem, że jeśli zmienię zakres adresów to po resecie routera też będę musiał go ustawić od nowa. Czyli chyba prościej tak jak zrobiłem, ustawiać tą rezerwację od MAC-a. W końcu to tylko jeden adres.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19393654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 19395158
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    O jakim resecie mówicie? Zwykły reset typu zanik napięcia/wyłączenie zasilania czy reboot nie powinien powodować utraty ustawień. Nawet Funbox od Orange ich nie traci (well, nie wszystkie :-/) Factory reset i owszem, ale to nie robi się samo z siebie tylko trzeba świadomie wyklikać tę opcję. Może po prostu spróbuj testowo wyłączyć/włączyć router to bedziesz wiedział.
  • Pomocny post
    #6 19395170
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19395182
    yarogniew
    Poziom 10  
    Erbit napisał:
    ex-or napisał:
    O jakim resecie mówicie? ...

I tu zaczynają się tak zwane schody.

Dla mnie reset to reset (factory). Odłączenie zasilania NIE jest resetem ale zdaję sobie sprawę, że wielu tak sądzi i tak to opisuje. Odłączenie nazwałbym jedynie restartem ale nie resetem bo po odłączeniu NIC się nie resetuje (jak słusznie zauważyłeś).

ex-or napisał:
    O jakim resecie mówicie? Zwykły reset typu zanik napięcia/wyłączenie zasilania czy reboot nie powinien powodować utraty ustawień. Factory reset i owszem, ale to nie robi się samo z siebie. Może po prostu spróbuj testowo wyłączyć/włączyć router to bedziesz wiedział.

No właśnie myślę, że się nie zrozumieliśmy. Fabrycznego resetu nigdy nie robiłem, natomiast restart dość często (raz na tydzień, dwa).
    Czytałem ostatnio, że przy większej ilości odbiorników/nadajników warto co jakiś czas zrestartować router. Mam na przykład jeden element sieci na ESP32, który co 10 minut loguje się do api OpenWeather i ściąga temperaturę odczuwalną, siłę wiatru itp. i on mi się często wiesza przy logowaniu. Zrobiłem, że loguje się do sieci WiFi i wylogowuje. Pomaga tylko restart routera.

Mam w związku z tym pytanie. Czy da się zrestartować router przez WiFi? Na przykład automatycznie z bazy, którą mam na ESP32?
  • #8 19395295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19395302
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    yarogniew napisał:
    Czy da się zrestartować router przez WiFi?

Możesz zaplanować automatyczny reboot: https://static.tp-link.com/2020/202005/20200514/1910012695_Archer%20A6C62.0_UG.pdf#p82
    Jest też "remote management" ale diabli wiedzą co tym można zdziałać https://static.tp-link.com/2020/202005/20200514/1910012695_Archer%20A6C62.0_UG.pdf#p86
  • #10 19395606
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował prosty system inteligentnego domu oparty na serwerze Blynk działającym na Raspberry Pi Zero W, z urządzeniami ESP32 i ESP8266. Po zmianie adresu IP na Raspberry Pi, użytkownik ustawił rezerwację adresu IP w routerze TP-Link Archer C6. Otrzymał informacje, że rezerwacja IP wystarczy do czasu resetu routera, ale lepiej ustawić statyczny adres IP na Raspberry Pi, aby uniknąć konfliktów z DHCP. Użytkownik zastanawia się nad możliwością zdalnego restartu routera, co prowadzi do dyskusji na temat metod restartu i automatyzacji tego procesu, w tym użycia ESP8266 do monitorowania i restartowania routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA