Akurat zapewniam Was Panowie, że to również moje czasy i mojej młodości. I też wychowałem się na Bajtkach, Tajemnicach Atari i podobnych czasopismach. Niejako między wierszami czytam tę opinię również też jako sugestię, że mam młody głos, a bycie młodym i pełnym energii jest zawsze piękne! Więc dziękuje!
Co do głosu, to hmm... może w jakimś kolejnym filmie spróbuje innej intonacji, ale generalnie w dużej mierze to cecha wrodzona. I ciężko ją drastycznie zmienić. Na tym zresztą polega urok youtube, że stara się proponować filmy, które mogą przypasować danej osobie, a mechanizm subskrybcji niejako zbiera grupę osób, którym podobny charakter kanału pasuje (pod wieloma względami). Jeden woli szybszy głos, drugi wolniejszy, jeden z mocną intonacją, drugi bardziej stonowany.
Co do porównania procków, to sam film jasno mówi, że za takie porównanie można oblać egzamin na studiach. Więc dla mnie jest to jasno powiedziane, że nie jest to dobre porównanie. Ale też ciężko zrobić dobre porównanie procków z różnych epok, tak mocno różniących się architekturą i wieloma innymi rzeczami. Jak porównać liczbę rdzeni i wątków pamiętając, że nie każde oprogramowanie i algorytmy dobrze się zrównoleglają? Dodajmy też do tego zupełnie inny narzut wynikający z zupełnie innego oprogramowania systemowego (bardzo lekkie w Atari i niesamowicie ciężkie w przeciętnym pececie, gdzie mamy bios, ogromnego Windowsa czy Linuksa ze licznymi sterownikami, mnóstwo warstw pośrednich zanim polecenie "dojdzie" do sprzętu w porównaniu do tego, co dawało Atari czy Commodore). A skoro ciężko zrobić, to uznałem, że nie będę się tym zajmował, a dam tylko pewne wrażenie, co do rzędu wielkości, dla tych młodszych oglądających, którzy właśnie na Bajtku się nie wychowali. Zerknijcie proszę na komentarze pod filmem, gdzie pojawiło się sporo wątpliwości, co do tego porównania i gdzie nieco dokładniej wyjaśniam powody takiego podejścia. Może cóż nie trzeba było go w ogóle robić, ale z drugiej strony pewnie wielu młodszych oglądających nawet nie ma świadomości, jaka przepaść technologiczna dzieli dzisiejsze procesory od tych z lat 70/80tych. Zgadzam się, że film nie odpowiada dokładnie na pytanie o tę przepaść, a jedynie sygnalizuje temat. Pozwolę sobie też zauważyć, że porównanie Ryzena z Atarynką nie było głównym tematem filmu. Pewnie na ten temat spokojnie można by zrobić kilkudziesięciominutowy film, który pewnie wzbudziłby wiele emocji, a i tak nie odpowiedziałby jasno, na ile Ryzen 7 3700U jest szybszy od 6502C. Jednak przygotowując taki film zawsze trzeba iść na wiele kompromisów.
Ponadto ten film trzeba oglądać z przymrużeniem oka. Ten pojedynek szachowy miał dodać tylko pewnego smaczku. Jak zerknąłem na to, co jest na YT, to wiele osób uwielbia takie pojedynki. Na pewno nikt rozsądny nie będzie z jego wyniku wyciągał wniosków, że jeden, czy drugi komputer były lepsze (co zresztą również powiedziane jest jasno w filmie).
Swoją drogą, czy ktoś pobawił się i próbował odnaleźć dwie ukryte wiadomości, a następnie je zdekodować/odszyfrować? One dużo mówią o moim podejściu do tego filmu i tej sprawy.
@chudybyk Rozumiem, że film Tobie nie podpasywał. Ale jednak wzbudził zainteresowanie wielu osób. I czasem miło jest wrócić do dawnych czasów i przypomnieć sobie dawne dzieje. Nawet jeśli tylko z przymrużeniem oka. Jednak każdy lubi coś innego. Mimo wszystko liczę, że w myśl zasady każda potwora znajdzie swego amatora, uda mi się znaleźć jakąś małą widownię. A może kolejne filmy będą jeszcze lepsze... Może akurat Ty nie będziesz regularnym widzem, choć szkoda...