logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defro Eko Slim - jak uruchomić wygaszanie w jakiś sprytny sposób?

Ravender 24 Kwi 2021 22:48 5022 10
REKLAMA
  • #1 19398900
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Jak zapomnę dosypać pelletu to palnik przepala mi rurkę tą elastyczną.

Wpadłem na pomysł zrobienia prostego czujnika poziomu pelletu. W dużym uproszczeniu to patyk który opuszcza się do zasobnika wraz z ubywaniem pelletu. Jak pelletu będzie za mało to uruchomi jakiś czujnik albo mikrostyk i tu chciałbym mieć możliwość wygaszenia pieca.

Sterownik to APCK SLIM ale nigdzie w necie nie ma jakiegoś sensownego schematu. CHciałbym uruchomić opcję wygaszenia. Nie chcę odcinać zasilania całego pieca.. to ostateczność. Mógłbym ew. zmostkować któryś czujnik (płomienia, temperatury którejś) ale nie mam wiedzy z tej dziedziny który czujnik rozpocznie wygaszanie pieca.

Jakieś typy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19398945
    warlocki
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Bardzo dziwne, że przepala przy braku paliwa ?? Nie powinno tak być...
    Najprościej dać czujnik pojemnościowy w zbiorniku, równolegle z regulatorem pokojowym - spowoduje to normalne wygaszanie; zmostkowanie foto albo czujnika palnika, spowoduje błąd i konieczność ingerencji.
  • #3 19398983
    Ravender
    Poziom 20  
    To stary dom łatany z byle czego. Jestem bardziej niż pewien, że komin, dobór przekrojów, długości, mocy pieca itd. były liczone na liczydle ;).

Układ jest taki, że jest palnik, potem rura od podajnika, potem palenisko. Jak zabraknie pelletu to płomień woli iść "do góry" czyli w rurę od podajnika niż "poziomo" w stronę paleniska.

No jest jak jest i nie zamierzam w to ingerować. Po prostu wygaszę piec i tyle. Nasypię pelletu, wcisnę guzik i tyle. Sugestia z regulatorem bardzo ciekawa!
  • REKLAMA
  • #4 19399044
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    To dziwne z cofaniem płomienia bo wg instrukcji sterownika :
    4.2.4 Wygaszanie
    Faza ta jest uruchamiana przez użytkownika w menu głównym sterownika lub przez program sterownika
    w określonych sytuacjach (przed rozpoczęciem automatycznego procesu czyszczenia, po nieoczekiwanym
    skoku temperatury o 5°C lub po zaniku płomienia w pracy).
    Wygaszanie jest procesem dwuetapowy, a czas trwania tych etapów ustawiany jest w menu serwisowym.
    1. Wygaszanie
    Pierwszym etapem wygaszanie, w trakcie którego podajnik nie pracuje a wentylator pracuje z mocą ustawiana
    przez producenta kotła. Etap ten trwa do momentu, gdy czujnik ognia zarejestruje brak płomienia.
    2. Wydmuch
    Gdy czujnik ognia zarejestruje brak płomienia uruchamiany jest ostatni etap wygaszania w którym wentylator
    pracuje z pełną mocą. Zadaniem tego etapu jest oczyszczenia paleniska z pozostałości.
  • REKLAMA
  • #5 19399096
    przemallo
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Mam ten kocioł (roczny). Zapomniałem raz dosypać i nic się nie stopiło. Kocioł posiada czujnik ognia i w przypadku braku pelletu i płomienia, kocioł się wygasza + oczywiście błąd na wyświetlaczu "zanik płomienia". Jeśli ogień, z jakiejkolwiek przyczyny, idzie u Ciebie w drugą stronę, to coś jest zdecydowanie nie tak i ja bym obawiał się pożaru!
  • #6 19399561
    Ravender
    Poziom 20  
    Dlatego chcę go wygasić bym się pożaru nie obwial eh. Sprawa pewnie ma związek ze słabym cugiem kominowym. Jak brakuje pelletu uklad "rura, zasobnik" ma większy cug niż "piec, komin".

Tak jak mówiłem.. stary dom, kominy, przekroje dobierane pewnie na oko przez kogoś kiedys tam.

Póki jest pellet w zasobniku wszystko jest ok. A jak go braknie a jestem na etapie spalania paliwa to płomień idzie ku górze. Dopiero jak się wypali to co nasypało to zanika ale rura już stopiona. No ona ma się stopić, takie jej zadanie ale chciałbym tego uniknąć.

Spróbuję pokombinować z zasymulowaniem regulatora pokojowego względnie w ostateczności czujnika płomienia.
  • REKLAMA
  • #7 19399744
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Przecież gdy nie ma pelletu nie ma płomienia . Sterownik gdy wykryje brak płomienia robi wygaszanie co wiąże się z max przedmuchem palnika , więc jakim cudem ogień w rurze zasypowej ?
  • #8 19399937
    warlocki
    Poziom 15  
    Ewidentnie wdmuchuje Ci spaliny nie w tą stronę :)
    Zdejmij rurę podczas normalnej pracy kotła - jeżeli dym idzie w zbiornik, to masz problem z ciągiem (kanał kominowy, słaby ciąg, zabrudzony kocioł, zapchane otwory napowietrzające w palniku), jeżeli masz turbulatory, to możesz je dla testu wyjąć.
    Mogą być też zbyt duże obroty wentylatora.
    Jeżeli to nic nie da, to ja bym zamknął szczelnie zasobnik i doprowadził do niego część nadciśnienia wytwarzanego przez wentylator palnika. Bodajże Metalfach ma tak fabrycznie w jednym z kotłów.
    Czujnik pomoże tylko doraźnie - nie ma pewności, że w przyszłości nie zacznie wdmuchiwać żaru nawet przy pełnym zasobniku. Skupiłbym się raczej na znalezieniu problemu, a nie obejściu go. Pozdrawiam, miłej niedzieli :)
  • #9 19399972
    przemallo
    Poziom 17  
    warlocki napisał:
    Skupiłbym się raczej na znalezieniu problemu, a nie obejściu go.

No dokładnie. Może się powtarzam ale kocioł wygasza się przy braku pelletu - sterownik ma taką funkcję i tu nie ma co poprawiać. Zadam inne pytanie: gdy wybierzesz ręcznie "wygaszanie" to nie ma cofki?
  • #10 19402838
    warlocki
    Poziom 15  
    Zakładam, że przy planowym wygaszaniu cofki nie ma - wtedy sterownik stopniowo zmniejsza moc, zmniejszając też podawanie paliwa i obroty wentylatora; gdy zabraknie pelletu, to na pełnych obrotach jest odkryty zasyp i dlatego dymi.
  • #11 19403997
    przemallo
    Poziom 17  
    Znalazłem jeszcze coś takiego. Rzekomo (nie wiem czy wszystkie sterowniki, u siebie też nie sprawdzałem) można włączyć funkcję "Rezerwa Paliwa". Po przekroczeniu zadanej wartości automatycznie uruchamia się wygaszanie.
    Defro Eko Slim - jak uruchomić wygaszanie w jakiś sprytny sposób?
    To by chyba w pełni kolegę autora ratowało i satysfakcjonowało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik porusza problem związany z piecem Defro Eko Slim, który przepala elastyczną rurkę przy braku pelletu. Proponuje stworzenie czujnika poziomu pelletu, który uruchomi wygaszanie pieca, aby uniknąć uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie czujnika pojemnościowego lub regulacji w sterowniku APCK SLIM, który powinien automatycznie wygaszać piec w przypadku braku płomienia. Wskazują również na możliwe problemy z ciągiem kominowym, które mogą powodować cofanie płomienia. Użytkownik planuje przetestować różne rozwiązania, aby poprawić bezpieczeństwo i funkcjonalność pieca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA