Witam , posiadam piec Defro ze sterownikiem k1PV4 12kw z 2018r ekogroszek .
Problem się zaczął jakiś miesiąc temu alarm "czujnik podajnika uszkodzony"
Od tamtej pory niemal codziennie jest alarm "Zablokowany podajnik.Zatrzymanie silnika podczas próby odblokowania 1".
Dodam że ekogroszek jest ten sam , wykluczam raczej zablokowanie na ślimaku poniewaz za każdym razem przy tym alarmie wył/wł sterownik wszystko działa poprawnie .
Przechodząc w tryb ręczny włączając podajnik w przód/tył działało ze sporym opóźnieniem więc wymieniłem kondensator motoreduktora na taki sam jak był 6 uF. Nadal bez zmian .
Zgłosiłem problem do defro , rowniez zasugerowali nowy kondensator
Jeśli nie pomoże sterownik wysłać do przeserwisowania .
Może powinienem założyć większy kondensator 8uF?
Może ktoś miał podobny problem i to rozwiązał , proszę o ewentualne rozwiązanie .Dziękuję
Problem się zaczął jakiś miesiąc temu alarm "czujnik podajnika uszkodzony"
Od tamtej pory niemal codziennie jest alarm "Zablokowany podajnik.Zatrzymanie silnika podczas próby odblokowania 1".
Dodam że ekogroszek jest ten sam , wykluczam raczej zablokowanie na ślimaku poniewaz za każdym razem przy tym alarmie wył/wł sterownik wszystko działa poprawnie .
Przechodząc w tryb ręczny włączając podajnik w przód/tył działało ze sporym opóźnieniem więc wymieniłem kondensator motoreduktora na taki sam jak był 6 uF. Nadal bez zmian .
Zgłosiłem problem do defro , rowniez zasugerowali nowy kondensator
Jeśli nie pomoże sterownik wysłać do przeserwisowania .
Może powinienem założyć większy kondensator 8uF?
Może ktoś miał podobny problem i to rozwiązał , proszę o ewentualne rozwiązanie .Dziękuję