Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Alarm 'Zablokowany podajnik' w piecu Defro k1PV4 12kW - wymiana kondensatora 6uF nie pomogła

mnizin 25 Apr 2021 12:56 8799 2
    mnizin
    Level 11  
    Witam , posiadam piec Defro ze sterownikiem k1PV4 12kw z 2018r ekogroszek .
    Problem się zaczął jakiś miesiąc temu alarm "czujnik podajnika uszkodzony"
    Od tamtej pory niemal codziennie jest alarm "Zablokowany podajnik.Zatrzymanie silnika podczas próby odblokowania 1".
    Dodam że ekogroszek jest ten sam , wykluczam raczej zablokowanie na ślimaku poniewaz za każdym razem przy tym alarmie wył/wł sterownik wszystko działa poprawnie .
    Przechodząc w tryb ręczny włączając podajnik w przód/tył działało ze sporym opóźnieniem więc wymieniłem kondensator motoreduktora na taki sam jak był 6 uF. Nadal bez zmian .
    Zgłosiłem problem do defro , rowniez zasugerowali nowy kondensator
    Jeśli nie pomoże sterownik wysłać do przeserwisowania .
    Może powinienem założyć większy kondensator 8uF?
    Może ktoś miał podobny problem i to rozwiązał , proszę o ewentualne rozwiązanie .Dziękuję
  • Helpful post
    adamni
    Level 1  
    Witam
    Mam podobny problem.
    Daj znać czy udało Ci się usunąć awarie i w jaki sposób,
    mnizin
    Level 11  
    Tak , problem rozwiązany .
    Rozkręciłem ślimak okazało się że było trochę nagaru , ale istotniejsza sprawa to to że podajnik nie był dokładnie przykręcony tylko lekko opuszczony co powodowało że koniec ślimaka dotykał już obudowy górną częścią i jak mielił groszek to go tam blokowało .Zdjąłem zasobnik , wyczyściłem ślimak , skręciłem porządnie i działa .
    Kondensator to zła diagnoza , zmierzyłem ten fabryczny i ma pojemności 6 uf tyle co mieć powinien .