logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI Geforce RTX 2060 SUPER, temperatury

Laliga 25 Kwi 2021 16:10 3453 8
REKLAMA
  • #1 19400121
    Laliga
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    Witam, ostatnio zauważyłem, że karta graficzna MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB zbytnio się grzeje pod obciążeniem 77°C Gpu, w idle max 40°C. Karta zakupiona w lipcu 2020, temperatura na początku to max 70°C. Wentylatory na karcie sprawne, temperatury procesora w normie.
    Płyta główna: Msi b450 gaming plus max
    Procesor: ryzen 1600af
    Zasilacz: Seasonic FOCUS GX-550 80Plus Gold 550W
    Pamięć Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4-3000 CL15
    Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black (SPC230)
  • REKLAMA
  • #2 19400152
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Laliga napisał:
    karta graficzna MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB zbytnio się grzeje pod obciążeniem 77°C Gpu, w idle max 40°C.

Ale piszesz ten temat bo obawiasz się że coś się dzieje z kartą?
    Może po prostu weź sprężone powietrze i przeczyść wnętrze komputera z kurzu.
    Takie temperatury to normalne zjawisko.
    Nie ma co panikować, tylko grać i regularnie raz w miesiącu czyścić komputer a dokładnie radiatory z kurzu.
  • REKLAMA
  • #3 19400169
    Laliga
    Poziom 8  
    sunrise84 napisał:
    Ale piszesz ten temat bo obawiasz się że coś się dzieje z kartą?

Dokładnie, kupiłem tą kartę ze względu na niskie temperatury, przez te kilka miesięcy temperatury to max 70°C. Ostatnio niestety wydaje mi się że zbytnio się grzeje. Komputer i karta wyczyszczone sprężonym powietrzem.
  • REKLAMA
  • #5 19400189
    Laliga
    Poziom 8  
    sunrise84 napisał:
    Grać i obserwować.
    Mówię to poważnie.
    Ile masz zainstalowanych wentylatorów w obudowie?

4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19400191
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Jak będziesz miał w okolicach 90'C to zacząłbym się martwić.
    Profilaktycznie możesz zmienić pastę termoprzewodzącą na rdzeniu karty graficznej.
    Ale jeżeli nie czujesz się na siłach to zostaw to.
    Zresztą karta jest na gwarancji więc lepiej koło niej nie grzeb.
  • #7 19402590
    Laliga
    Poziom 8  
    Nie chcę ruszać karty na gwarancji, póki co będę obserwować ale trochę się martwię jak będzie się sprawować w lato. Tak jak wspominałem wybrałem msi ze względu na niskie temperatury i się troszkę rozczarowałem. Dzięki za radę.
  • #8 19440860
    Laliga
    Poziom 8  
    Zauważyłem, że karta(msi rtx 2060 super) wchodziła powyżej 1800MHz na rdzeniu i temperatura dochodziła do 80°C. Karta ma Taktowanie rdzenia
    1470 MHz (1695 MHz w trybie Boost) więc w msi afterburner ustawiłem limit temperatury na 70°C i power limit na 80% i problem z wysoką temperaturą zniknął. Jednak oglądając filmiki na yt ta karta nawet przy taktowaniu 1900MHz utrzymuje niskie temperatury, więc się zastanawiam czy warto oddać ją na gwarancje?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że jego karta graficzna MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB osiąga temperatury do 77°C pod obciążeniem, co jest wyższe niż wcześniejsze maksymalne 70°C. Po czyszczeniu komputera sprężonym powietrzem, użytkownik zadał pytanie o normalność tych temperatur. Odpowiedzi sugerują, że takie wartości są akceptowalne, ale zaleca się monitorowanie temperatur oraz ewentualną wymianę pasty termoprzewodzącej. Użytkownik obawia się o przyszłe działanie karty w cieplejszych miesiącach i rozważa oddanie jej na gwarancję, ponieważ zauważył, że przy wyższych taktowaniach temperatura wzrasta do 80°C. Użytkownik ustawił limit temperatury na 70°C w MSI Afterburner, co pomogło w obniżeniu temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA