Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak naprawić błąd EA0 w pralce Electrolux EWT1266?

mr_tom 30 Apr 2021 10:58 642 1
    mr_tom
    Level 9  
    Witam.

Problem już omawiany, ale żadne z przytoczonych rozwiązań nie zdało egzaminu. Po włączeniu, bęben wykonuje kilka obrotów, po czym pojawia się komunikat o błędzie i koniec.

Czujnik był już czyszczony, wymieniony, styki też czyszczone. Ja na włączonym zasilaniu ręcznie obracam kołem, to widzę, że odczyt z czujnika się zmienia (dogrzebałem się do styków w "komputerze").
    A czy po zabawach z czujnikiem nie trzeba czasem czegoś zresetować albo uruchamiać w konkretnym położeniu bębna?
    Gdzieś mi mignęło, że problem może robić błędny sygnał z grzałki, elektrozaworu czy zamka magnetycznego. Ale nie wiem czy to była na poważnie napisane.
    Problem zaczął się po tym jak "coś huknęło" i pralka puściła trochę wody. Z tego co mi udało się zorientować to wyciek był przez przedni otwór przelewowy, ale w rejonie kabli nie znalazłem żadnych śladów że tam była woda. Mam wrażenie, że coś lekko ociera jak obracam bębnem, ale nie jestem do tego przekonany.
    marcinlas
    Level 12  
    U mnie też niby wyczytałem, że czujnik pozycji bębna jest kopnięty (zrobiony tu jest na czujniku hala, a nie na kontaktronie - trzy kabelki), jednak Electrolux daje do swych pralek bardzo słabe szczotki (wymiana już po 4 latach użytkowania, u konkurencji najczęściej wymieniałem dopiero po 7-8 latach intensywnego użytkowania), zamienniki są dużo lepsze i tańsze.

U mnie winowajcą były szczotki a kod błędu taki sam EA0, dlatego warto to sprawdzić, warto w czasie wyświetlania błędu zakręcić delikatnie kołem pasowym, bo silnik może zaskoczyć akurat na chwile i usłyszymy delikatny trzask właśnie na szczotkach, można też spróbować puknąć w szczotki delikatnie.

Czujnik pozycji był dobry, styki były już mocno zaśniedziałe, pokryte patyną, choć działały, więc poprawiłem i przylutowałem kabelki na stałe oraz zalałem klejem termicznym.

Dodam:

Ogólnie z pralki EWT 1266 nie jestem zadowolony, wymieniałem dwukrotnie już łożyska (pralka ma 4 lata) i te zamienniki z aledrogo były lepsze niż to co przyniósł serwisant na gwarancji z oryginalnego Electroluxa, do tego miesiąc przed końcem gwarancji padł programator. Koszt naprawy gwarancyjnej przekroczył koszt pralki - to wiele mówi za siebie o jakości :-))))