logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Optiplex 7010 - losowe włączanie/wyłączanie.

MiniMomo 30 Kwi 2021 12:22 720 5
REKLAMA
  • #1 19408913
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Sprawa jest okropnie irytująca, mianowicie komputer, czyli ten Optiplex 7010, sam losowo włącza się kompletnie nie ruszany i przy pracy sam zamyka system (i tu podkreślam zamyka, czyli tak jakby go normalnie wyłączyć). Został kupiony w lokalnym elektroniku no i na początku przez chwilę było fajnie, normalnie działał aż tu nagle pojawił się ten problem. Właściciel (osoba z rodziny) podjął decyzję że uda się do mnie zamiast reklamować go u sprzedawcy. No cóż, nie ja kupowałem PC i nie ja nim zarządzam ale mniejsza z tym, przepadło. W tamtym roku podjąłem się tej roboty pierwszy raz i chwilę rzucałem w niego epitetami zanim wpadłem na trop przycisku zasilania. Zrobiłem chyba w sumie wszystko z takich podstaw tj. reset BIOS, nowa bateryjka, świeży windows, dogłębne czyszczenie, monitorowanie temperatur i stress testy, etc. i wszystko było fajnie tylko nadal tak świrował. W końcu odłączyłem ten przycisk i nagle problem znika, przetestowałem go dłuższą chwilę z zegarkiem w ręku orientacyjnie mierząc czas po jakim się wyłączał (ok 15minut) i nic mu się nie stało. Postanowiłem dobrać się do tego przycisku i nasmarować go sprayem silikonowym i chyba dało to efekt bo cały kabaret ustał aż do teraz. Zastanawiałem się czy można by go zastąpić takim zwyczajnym włącznikiem z tym że oryginalny ma 5 przewodów (przełącznik + 2 LEDy) i nie wiem co na to ten śmieszny wbudowany system diagnostyki Della no i nie mam stuprocentowej pewności że to na pewno ten przycisk choć wszystko na to wskazuje. Nie wiem co o tym myśleć i trochę mi głupio bo fakt faktem wziąłem za to pieniądze z nadzieją że pozbyłem się problemu ale jak widać to nie bardzo wyszło.
  • REKLAMA
  • #2 19408918
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10451
    Nie mozesz wymienic smaego switch'a z panelu?
  • REKLAMA
  • #3 19409048
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Niby mogę, tylko pytanie czy właściciel chcę za niego zapłacić kilkadziesiąt złotych + przesyłka, czekać aż przyjdzie i czy problem znowu nie wróci bo przeczytałem kilka innych tematów i problem występował dość często z identycznymi objawami. A wymieniać fabrycznie wadliwą cześć na inną tak samo wadliwą nie przekonuje mnie zbytnio i raczej wolałbym pozbyć się syfu i mieć spokój. A zamiana na taki zwykły 2 pinowy nic mnie nie kosztuje bo mam wszystko pod ręką tylko zastanawiam się co na to powie sam PC. I tak na marginesie, znalazłem też coś podobnego z samoczynnym włączaniem się tylko dotyczyło Optiplexa 9010. Chodziło tam o zmianę opcji w biosie w zakładce power management>deep sleep control z "disabled" na "enabled in s4 and s5". Nie bardzo wiem co zmienia ta opcja bo nie mam tak rozległej wiedzy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19409449
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Właśnie zaadaptowałem taki pospolity 2 pinowy. Trochę kombinacji było ale zdaje się nie być problemów bo włącza i wyłącza normalnie. Jedyny minus taki że musiałem pozbyć się ledów i wkleić go w fabryczny otwór bo ten oryginalny przycisk to jakieś arcydzieło zła :D Swoją drogą to znalazłem sporo problemów z takimi Optiplexami o bardzo podobnych objawach, czyli ten przycisk to może faktycznie taki żarcik producenta.
  • #6 19409458
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10451
    Ten model ma juz prawie 10lat, wiec to normalne, ze przycisk moze sie psuc.
REKLAMA