logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plyta glowna Dell Optiplex 790 - Problem z podlaczeniem przycisku Power

rosinmi 02 Gru 2018 22:42 882 2
REKLAMA
  • #1 17601475
    rosinmi
    Poziom 9  
    Witajcie,

Mam podobny problem do opisanego w tym wątku:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3461261.html#17216189

Tyle że u mnie dotyczy to płyty pod Optiplexa 790. Robiłem update BIOSu, wszystkie opcje właczania po przywróceniu zasilania mam wyłączone, a mimo to komputer się podnosi przy przełączeniu przycisku na zasilaczu, bez względu czy kabel od przycisku Power jest podłączony do płyty czy nie. Co jeszcze można sprawdzić żeby móc uruchamiać przyciskiem Power z przodu a nie przyciskiem zasilacza z tylu?

Pozdrawiam,
    Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17601578
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Sprawdź zachowanie zasilacza z odłączonym wtykiem ATX od płyty. Ogólnie optiplexy zazwyczaj po dostaniu zasilania robią test i się wyłączają, u ciebie rozumiem że się włącza normalnie?
  • #3 17601658
    rosinmi
    Poziom 9  
    U mnie komp włącza się jak tylko włączę zasilacz przełącznikiem. Ale mam wrażenie że to chyba właśnie ogarnąłem. Znalazłem opisany rozkład pinów w tym 5-cio pinowym gnieździe na płycie głównej - piny zasilania to skrajne lewe pionowe, góra biały kabel (albo żółty jak ktoś ma taki kolor), dół czarny, niestety wymaga to wyłamania części tych okalających plastików, bo złączka się nie mieści. Po takim podłączeniu, płyta przestała reagować na włączanie przełącznika w zasilaczu, i odpala przez przycisk Power z przodu obudowy. jedyny problem jaki pozostał to losowość - pięć razy się włączy, szósty nie, ale mam wrażenie że tam coś po prostu nie styka. Jeszcze potestuję.
REKLAMA