logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup nowego telewizora z Bluetooth i większą liczbą portów HDMI - LE32B350 Samsung

piotrek power 02 Maj 2021 16:28 1449 27
REKLAMA
  • #1 19412416
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam.
    Planuję zakup telewizora, z obecnego telewizora LE32B350 jeśli chodzi o kolory i obraz w filmach to jest ok, ale już do PC się nie nadaje, brak ostrości (rozdzielczość tylko HD) i trochę mały jest, jak korzystam z niego jako poprzez komputer to nic nie widzę czasami w niektórych grach czy aplikacjach, a telewizor wykorzystuję jako monitor od kilku miesięcy i stąd mój przyspieszony pomysł na wymianę. Ten Samsung co mam teraz trochę ma słabe głośniki i mało wyjść HDMI bp tylko dwa, im więcej tym lepiej.
    Ważne aby telewizor miał małe opóźnienia w grach, nie wiem jaki ma mój Samsung obecny nie udało mi się znaleźć ani jaki ma rodzaj matrycy ale ogólnie w miarę dobrze w tych grach działa. Ale jak będzie większy to problem może się wyolbrzymić z opóźnieniami ?
    Chciałbym aby telewizor posiadł bluetooth o ile takie są i nagrywanie sygnału po HDMi ale tutaj raczej nie było takiej możliwości, ale gdyby pojawiła się jakaś nowość w tym punkcie stąd pytanie :)

Zestaw pytań.
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 2,5 - 3 m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? lekko z boku albo na wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Samsung LE32B350
    4. Jaką markę preferujesz? bez znaczenia
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? raczej nie mniej niż 50 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Komputer PC i dekoder cyfrowego polsatu
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? różne
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? tylko na PC
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Raczej nie,
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? raczej wieczorami
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? 1900 zł, ale jeśli nic sensownego nie ma w tej cenie to max do 2300 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19412551
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    LG 55nano793
    Niski Input Lag, matryca IPS z dobrymi kątami bocznymi, Dolby Vision, podświetlenie Direct LED, bluetooth.
  • #3 19412635
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ludwik XVI napisał:
    LG 55nano793
    Niski Input Lag, matryca IPS z dobrymi kątami bocznymi, Dolby Vision, podświetlenie Direct LED, bluetooth.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli w tej chwili daję go jako pierwszy do zakupu cena ok 2270 zł mieści się w przedziale, a raczej atakować 55 cali czy 50 cali ?, a jak się ma ten LG do QLED Samsunga ?
  • #4 19412767
    Ludwik XVI
    Bierz 55 cali.
    Wersja 50 calowa to matryca VA (lepsza czerń ale gorsze kąty widzenia)

Technologia Nano w LG to to samo co QLED w Samsungu.
    Seria 6 QLED jest droższa od LG. Np 55Q60T lub 64T lub 67T (najtańsze Qledy)
  • #5 19414420
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ta nowsza seria LG Nano to też IPS czy VA ?

Sąsiad ma Samsunga QLED 65 cali i kąty widzenia są dobre jak dla mnie, znalazłem informacje że QLED od Samsunga jest na VA matrycach?. Mój stary Samsung 32 calowy ma kąty widzenia faktycznie słabe. Rozważam jeszcze takie modele:

49NANO813 - 1999 zł
    49NANO803 - 2029 zł (1820 zł lombard?)

A czy 55NANO803 - (2490 zł) jest tak samo na IPS jak 55NANO793 - (2258 zł)

Samsungi jakie znalazłem na allegro:
    QE50Q60TAUXXH 2260zł (lombard?)
    QE55Q67TAU - 2417zł (lombard?)
    QE50Q67T - 2370 zł
    QE50Q60TAU - 2449 zł
    QE55Q60TAU - 2599 zł
    QE55Q64TAU - 2699zł

Nie mogę znaleźć informacji odnośnie matryc jakie stosuje LG w tych modelach NANO8xx czy są IPS czy VA i czy dalej różnie w zależności od rozmiaru ? Nie rozumiem dlaczego te informacje są tak gdzieś schowane, na stronie LG też nie jest podane poza paroma modelami.

Czy jeśli nie ma aż tak dużej różnicy w tej czerni to wziąć LG 55nano793 i koniec ? Dużej różnicy mam namyśli LG IPS i LG VA i QLED Samsunga.
    Z drugiej strony mam obawę aby czerń i czas reakcji w grach nie był gorszy jak w moim starym samsungu 32 calowym z 2011 roku z matrycą TN ? Czy ta obawa jest nieuzasadniona ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19414762
    Ludwik XVI
    Wszystkie LG poza 50 calowkami (oraz OLEDami) są na IPS.

813 to nadal 60Hz - nie ma sensu przepłacać.
    Wszystkie Samsungi Qled serii 6xT to 60Hz na VA.

TN to dużo gorsza opcja od dowolnego dziś oferowanego TV na IPS czy VA.
  • #7 19415108
    piotrek power
    Poziom 27  
    To żeby już sobie całkiem skomplikować wybór to zapytam o kwestię odświeżania.

Czy różnica między 60 a 120 Hz będzie widoczna:
    1. W grze ale przy Full HD i 60 klatkach ?
    2. W telewizji satelitarnej HD ?
    3. W przeglądaniu (przewijaniu) stron w Internecie przy użyciu PC ?

Ogólnie rzec biorąc czy w każdej sytuacji i każdej rozdzielczości czy to filmie czy PC kwestia płynności obrazu będzie zauważalnie lepsza przy 120Hz ?

Patrzyłem na odświeżanie ale znowu producenci podają jakieś kosmiczne wartości 1600 Hz, 500 Hz, 1300Hz.

Ale pewnie mój budżet to już tego nie uniesie, i tak go napinam już do 2400 zł

Muszę jeszcze w sklepie zobaczyć może będą gdzieś obok siebie IPS i VA.
  • Pomocny post
    #8 19415352
    Ludwik XVI
    1. Nie lub Tak, Zależy od ustawień. np https://hdtvpolska.com/motion-plus-gra-test-nowosc-w-tv-od-samsung-dedykowana-dla-graczy/
    2. Tak
    3. Tak

Generalnie upłynniacz obrazu w matrycach 120Hz upłynnic może każdy sygnał.
    Są tylko 2 typy matryc w sprzedaży 50/60Hz i 100/120Hz.

2400 pln to za mało na 120Hz. W ostatnim czasie bywał np 55Q70T 120Hz i HDMI 2.1 za 3k pln
  • #9 19416064
    piotrek power
    Poziom 27  
    Czytałem że LG 55NANO793 ma problem z wygaszaniem ?
    Telewizor mam brać na allegro ze względu na możliwość 3 rat 0 % 2250 wyjdzie 3x 750 zł, a 2500 by wyszło 3X 833 zł. Więc jeśli miał by być lepszy inny model do 2500 to bym może skusił się na ten lepszy. Byłem w sklepie ale tam nic nie widać na tych telewizorach, trzeba byłoby mieć jakiś swój materiał. 55 cali jakoś duży trochę mi się wydaje... Jeszcze się waham, 50 i 55 cali. Filmiki na youtube IPS vs VA oglądałem ale na moim monitorze 20calowym TN nie widzę różnicy za bardzo.
    VA ma ponoć lepszy kontrast oprócz czerni.

Ale chyba zostanę przy tych 60Hz, za dużo trzeba dopłacić do tych 120 Hz i jeszcze żeby matryca była dobra.
    Tak więc szukam do 2500 zł modelu który ma naj mniej wad ?
    Brać w ogóle pod uwagę QLEDy od Samsunga ?
    A Samsungi nie Qledowe są na IPS czy VA ?
    Jednak na tych nie Qledowych ten obraz trochę taki mniej żywy zauważyłem w sklepie. Ta matryca z lepszą czernią tyle mi ciąży z tyłu głowy ze względu na fakt iż zazwyczaj telewizor oglądam w nocy. Prawie w ogóle w dzień chyba że mecz albo skoki.
  • #10 19416104
    Ludwik XVI
    piotrek power napisał:
    A Samsungi nie Qledowe są na IPS czy VA ?

55 calowe Qledy to VA. Dobre telewizory, sensownie wycenione. Minus to brak kodeka DTS.
  • #11 19418914
    piotrek power
    Poziom 27  
    Pozostaje mi więc wybrać między LG 55NANO79 a Samsungiem QE55Q64TAU.

Jak by nie spojrzeć LG w tej chwili 460 zł tańszy, nie ukrywam że ceną kusi LG.
    Rozumiem gdyby cena była taka sama to Samsung lepszy ?
    A jak z serwisem gwarancyjnym, jako że kupuję na allegro to w razie awarii lepiej serwisować LG czy Samsunga ? Jest gwarancja door to door ? Czy kurier na swój koszt ?

Były obok siebie ale monitory komputerowe w sklepie TN, IPS i VA i szczerze nie zauważyłem różnicy, natomiast były różnice między IPS za 700 zł a 1300 zł. Podobnie VA i TN. Może kwestia ustawień w sklepie ?
    Niestety w żadnym sklepie nie było obok siebie Samsunga i LG z TV spośród których dokonuję wyboru.

Jeśli chodzi o funkcje smart to w razie czego obydwa modele mają możliwość odpalenia filmów z CDA z przeglądarki ? Kolega na Samsungu chyba tak ogląda, bo dedykowanej apki CDA nie ma. No ale jak się da z przeglądarki to nie problem.

Internet to tak jak wcześniej wspomniałem tylko PC.
    Muszę mieć myszkę, klawiaturę, Windows 7 albo 10 :) Dobry procesor i szybki dysk SSD.

Ale jak teraz muszę odpalać komputer do oglądania filmów w CDA co jest trochę bez sensu. Jestem tylko ciekawy czy mi sygnał HDMI 4K przejdzie na moim 12 metrowym kablu.

PS> Jeszcze istotne pytanie, na początku pisałem że chciałbym aby telewizor miał bloototh czy Samsung i LG to mają ? A konkretnie chodzi mi o obsługę słuchawek bloototh przez te telewizory.
  • #12 19419270
    Ludwik XVI
    Gwarancja nie wiem.
    Appka CDA jest na WebOs'ie., na Tizenie nie sprawdzałem.
    BT jest ale różnie ze słuchawkami bywa. Niektóre nie chcą działać. Weź słuchawki do sklepu i sprawdź z obsługą.
    Generalnie im droższy TV/monitor tym jakość obrazu lepsza. Oczywiście są wyjątki ale to raczej taka generalna zasada. Przedziały jakości TV od kilku lat są mniej więcej co 1 tysiąc złotych...
  • #13 19419918
    piotrek power
    Poziom 27  
    Widziałem dziś w sklepie QLED QE65Q67TAU i LG NANO 813 i powiem tak.
    Bardziej mi obraz się podobał na LG i co do czerni to w dzień nie zauważyłem żadnej różnicy.

A ten model 813 i ten 793 mają tę samą matrycę ? 55 calowe
  • REKLAMA
  • #14 19420145
    Ludwik XVI
    piotrek power napisał:
    co do czerni to w dzień nie zauważyłem żadnej różnicy.

W jasnym pomieszczeniu nie widać. Efekt jest widoczny przy wieczornym oglądaniu.

piotrek power napisał:

A ten model 813 i ten 793 mają tę samą matrycę ? 55 calowe

Typ ten sam czyli IPS 60Hz, a czy dokładnie te same to nie wiem...
  • #15 19420975
    piotrek power
    Poziom 27  
    Nie wiem czy to dobrze czy źle że nie zamówiłem od razu tego LG gdyż teraz ciągle a to jestem zdecydowany na LG a to za chwilę na Samsunga :)

Powstała jeszcze jedna dla mnie istotna rzecz. Mianowicie, byłem u sąsiada na 3 letnim Qledzie 65 calowym i bardzo fajną funkcję odkryłem mianowicie przekazywanie obrazu z mojego telefonu Samsung Galaxy S8 na ten telewizor. Youtube z telefonu jak i moje osobiste nagrania video bezprzewodowo chyba przez wi-fi direct chodzą mega dobrze płynnie bez zacięć. Jutro może uda mi się odczytać jaki on ma dokładnie model tego Qleda ale mówi że 60 Hz na pewno. Choć był dość drogi chyba 4500 zł kosztował 3 lata temu w sklepie.

A np u tego samego sąsiada mają telewizor Samsung 4K zwykły UE nie qled 4letni model i na tym telewizorze też to działa ale jest tragicznie, nie ma tej płynności. Zacina się obraz. Ten sam telefon Galaxy S8 to samo połączenie bezprzewodowe.

Teraz pytanie czy tak samo dobrze by to chodziło na tym LG Nano serii 79 ?
    Czy w tym wypadku chyba znowu bliżej mi do Samsunga, bo LG nie mam jak sprawdzić chyba że ktoś z forum to testował ?

Tylko pytanie czy model QE55Q64TAU czy o 100 zł tańszy 60TAU ?
    Różnią się tylko pilotem ? Ale to jest ten sam pilot tylko w plastikowej obudowie? Bez klawiszy od 1 do 9 ? Nie mogę znlaeźć modelu tego pilota
    model Q60 posiada pilot TM1950C, a model Q64 ma pilot TM1990C.
  • #16 19421065
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 934
    Co do tej "tragiczności":

Ludwik XVI napisał:

Generalnie im droższy TV/monitor tym jakość obrazu lepsza. Oczywiście są wyjątki ale to raczej taka generalna zasada. Przedziały jakości TV od kilku lat są mniej więcej co 1 tysiąc złotych...
  • #17 19421215
    soleks
    Poziom 10  
    Jeśli mogę się podczepic pod temat nie będę zakładał nowego. Planuje zmianę mojego lcd lg32ld465 full hd na coś nowego w kwocie 1500-1600 zł i nie wiem na co się zdecydować znalazłem dwa Toshiba 55V2063DG 1499 zł i Kiano SlimTV 58'' DLED UHD 4K Smart TV 1399 zł.
    Telewizję oglądam w odległości 3 m i mam podłączony laptop kablem displayport->hdmi. Ogladam przeważnie filmy z netflixa, youtuba i normalnie z dysku w 1080p i 720p. Mam tez podlaczona antene z telewizja naziemna. Może jakieś inne modele polecacie jakoś teraz nie śledzę nowinek i nie wiem na co zwracać uwagę.
  • REKLAMA
  • #18 19421830
    r103
    Poziom 37  
    Galerie handlowe już otwarte - przejedź się do jakiejś, albo i do jakiegoś supermarketu gdzie jest "ściana z telewizorami" - i obejrzyj w naturze - czy ci obraz spasuje /może być tak tragiczny że nie

IMHO najbardziej chyba rzetelnie się porównuje właśnie na takiej "ścianie" w supermarkecie - 10 telewizorów wzdłuż 3 w górę - a tam są takie najbardziej zazwyczaj budżetowe o jaki ci idzie...
  • #19 19423023
    piotrek power
    Poziom 27  
    Kolegi telewizor to QE65Q67RATXXH

Czy on nie ma czasem matrycy 120 Hz ?

Czytam specyfikacje i wychodzi że ma 120Hz, co całkowicie zmienia sytuację, to by znaczyło że dlatego obraz chodzi tak płynnie przy przekazywaniu z telefonu. Gdyż telefon ma 120 Hz i TV też musi mieć 120 Hz aby te płynność zachować ?

Gdyby tak było to chyba zwiększam budżet do 3000 zł i chwilę wstrzymuje się z zakupem. Szukam 120 Hz.
    LG 55NANO863NA chyba ma 120 Hz ? I kosztuje 3000 zł.
    Tak pytam bo producenci różnie mieszają z tymi odświeżeniami typu Trumotion i inne jakieś 300/1100 nawert Hz interpolacje nie wiadomo co.
  • #20 19423103
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    soleks napisał:
    Ogladam przeważnie filmy z netflixa, youtuba i normalnie z dysku w 1080p i 720p. Mam tez podlaczona antene z telewizja naziemna. Może jakieś inne modele polecacie jakoś teraz nie śledzę nowinek i nie wiem na co zwracać uwagę.

Ja kupiłem Xiaomi 4S i jestem pozytywnie zaskoczony. Ma wbudowane aplikacje do serwisów o jakich wspomniałeś. Dobrze jest przełączyć pilota w taki tryb jak w klasycznych telewizorach. Domyślnie jego logika działania jest dla mnie zbyt rewolucyjna.
  • #21 19423829
    piotrek power
    Poziom 27  
    https://www.youtube.com/watch?v=0NCSGYhEgX8

w 8:40 czasu filmu widać na LG niebieską poświatę za podążającym obiektem, niestety nie wiele rozumiem z tego filmu ze względu na język ale widać na LG że z czernią to tak średnio sobie radzi.

https://www.youtube.com/watch?v=XUrKdnBVe38
    Albo tutaj 4 min 44 sek coś potem robi że ten efekt się minimalizuje, ale czy po prostu nie ściemnia podświetlenia ?

W Samsungu trochę bierze na czerwono niektóre sceny, jakby za bardzo dynamiczne te kolory, LG ma bardziej stonowane. Może kwestia regulacji.

Ogólnie obraz na Samsungu tym Q70 i Q60 bardzo podobny.

To teraz tak się zapędziłem że nic z tego nie wiem, może jeszcze dołożę sobie mniejszą przekątną mianowicie 50 cali, mam na myśli LG 50 calowy VA
    https://www.youtube.com/watch?v=c_nvJFbQ-Yw

Tylko ciekawe dlaczego LG zrezygnowało całkowicie z matryc VA ? Może był jakieś problematyczne w tych 50 calówkach.

Mam teraz coraz bardziej mętlik w głowie, a miał być tak prosty wybór :)
    QLED Samsung 60 Hz VA czy Nano LG 120 Hz IPS ?
    No ale na filmiku te poświaty niebieskie na czarnych tłach niepokoją.
    Samsung znowu jakby nazbyt żywy ten obraz.

Kolory lepsze na IPS, czerń VA.
    Jeszcze kolegi telewizor okazał się 120 Hz, z drugiej strony pośpieszyłem się i chyba telefon S8 nie ma 120 Hz odświeżania chyba tylko 60 Hz to nie powinno mieć wpływu na obraz wyświetlany na TV a może procesor w telewizorze ?

Bo ten Samsung teraz 120 Hz to za drogi 3400 zł to za dużo, za chwilę dojdziemy do 4200 zł i OLEDa o którym ktoś tam pisał że, jak się ogląda mecz piłkarski to piłka jest wyświetlana jak stroboskop ?
    I jest zawiedziony. Dziwne...
  • Pomocny post
    #22 19424280
    r103
    Poziom 37  
    Co do tych filmików - jak chcesz oglądać z satysfakcją Gwiezdne Wojny /szczególnie te napisy na początku na wygwieżdżonym niebie / - to tylko OLED :-)

LG "od zawsze" robi IPSy - taką mają wizję - główną różnicą są jednak kąty widzenia bez znaczącej utraty jakości obrazu - zdecydowanie szersze...
  • #23 19458271
    vakant34
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    A rozglądałeś się może za 50PUS7805? W galeriach stosunkowo łatwo natrafić na ten model.
  • #24 19479978
    piotrek power
    Poziom 27  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zamówiłem w dniu dzisiejszym za 1999 zł LG 55NANO816

Zamówiłem do sklepu Media ekspert w promocji słuchawki LG TONE Free FN4 za 0 zł.

Ma dojść we środę, napisze czy spełnił oczekiwania :)

Mam tylko nadzieje że czerń będzie dobra. Jedynie o to się martwię.

PS. No i to że będzie za duży
  • #25 19480181
    Ludwik XVI
    piotrek power napisał:
    Mam tylko nadzieje że czerń będzie dobra.

To IPS z kontrastem 1000:1 więc cudów nie bedzie.
    Aby oszukac oko ustaw za TV jakieś słabe źródło światła - będzie lepiej.
  • #26 19551103
    piotrek power
    Poziom 27  
    Witam. Podsumowując po krótkim użytkowaniu.
    Co do rozmiaru telewizora - do komputera i dobrej jakości materiałów wydaje się nawet za mały.
    Ale już do oglądania słabej jakości materiałów jest za duży, gdyż obraz wygląda paskudnie a to mnie drażni, ale telewizji oglądam mało co więc to nie problem.

Wiec rozmiar uznajemy za ok.
    Pilot magic - super, tutaj Samsung dużo traci jak dla mnie.
    Zużycie energii bomba, w nocy cały czas mam ok 42-48 W nie spodziewałem się takiego niskiego zużycia energii.
    Trochę długo ładują się ustawienia, powinny odrazu się wyświetlać a tu trzeba czekać 2 do 3 sek. Nie wiem jak to jest w Samsungu muszę sprawdzić u kolegi.
    Oglądanie meczu piłki nożnej można uznać za ok. Ale siatkówki już nie bardzo, brakuje 120Hz, smuży na potęgę, na małym tv 32 cale to tak się nie rzucało w oczy a tu jest źle, aż pewnie siatkarze przez to przegrali z Francją :) Nie wiem ile by tu pomogła matryca 120Hz jeśli materiał nie jest nadawany podejrzewam w 30 kl/ s ? więc już 60 kl/s myślę że by zrobiło robotę choć mogę się mylić ?
    Wreszcie czerń - jest dobra i nie dobra. Zależy... teraz na komputerze jak np w paincie zrobię czarne wypełnienie to wygląda fajnie czarne, ale przy gwiezdnych wojnach to gdzieś ta czerń jest słaba, ale raczej bym brał OLED niż Samsunga. W OLEDach jest 120Hz ? Ciekawe jak zużycie energiiw OLED chyba więcej jak 45Watt przy 55 calach ? Interesuje mnie zużycie energii w nocy bo w dzień tv raczej nie oglądam jedynie sport skoki narciarskie. I siatkówkę i piłkę nożną jak gra reprezentacja.

Ogólnie dobry zakup.
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie porady
  • #27 19551497
    Ludwik XVI
    piotrek power napisał:
    W OLEDach jest 120Hz ?

Tak, poza podstawowym modelem LG na 2021

piotrek power napisał:
    Ciekawe jak zużycie energiiw OLED chyba więcej jak 45Watt przy 55 calach ?

Generalnie zużycie energii w TV jest pochodną rozmiaru TV oraz ustawień jasności. Tak wiec im TV ma słabszy obraz (mniej jasny, mniejsza paleta barw etc) tym mniej energii będzie zużywał.
  • #28 19575499
    vakant34
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Jest jeszcze Philips 7805/7806 - z ambilightem i w moim przekonaniu z lepszymi algorytmami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup nowego telewizora, który będzie lepszy do gier i pracy z komputerem niż obecny model Samsung LE32B350. Wymaga telewizora z wyższą rozdzielczością, większą liczbą portów HDMI oraz Bluetooth. W dyskusji porównywano różne modele, w tym LG 55NANO793 i Samsung QLED, zwracając uwagę na różnice w matrycach (IPS vs VA), opóźnieniach w grach oraz jakość obrazu. Użytkownik rozważał także różnice w odświeżaniu (60Hz vs 120Hz) oraz funkcje smart. Ostatecznie zdecydował się na zakup LG 55NANO816, zwracając uwagę na jego cenę i funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA