logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki access point do obsługi kilkudziesięciu osób? Alternatywa dla Ovislink WL-1120?

rokefeler 25 Paź 2005 04:05 6726 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki access point będzie w stanie obsłużyć kilkudziesięciu użytkowników na jednym AP?

Najczęściej polecanym wyborem dla kilkudziesięciu użytkowników był Cisco Aironet 350; w wątku podawano, że realnie obsługuje ok. 35–40 klientów, a sprzęt Cisco oceniano jako bardzo niezawodny, choć trudniejszy w konfiguracji [#2013787][#2018943][#2034846] Jako tańsze alternatywy wymieniano Proxim AP4000/AP600 i WAP1950, ale z niższymi realnymi możliwościami: WAP1950 miał obsługiwać ok. 25–30 użytkowników, AP600 również ok. 25–30, a AP4000 do 60 osób tylko przy lekkim ruchu i dobrym łączu od AP dalej [#1926256][#1928738][#2024662] W praktyce podkreślano też, że przy takich problemach ważniejsze od samej mocy nadajnika są karty po stronie klientów i ich instalacje; późniejsze problemy z Cisco przypisano kiepskim kartom, zwłaszcza Ralinkom [#2135189][#2958327] Jeśli wybierasz Cisco, w wątku zaznaczono, że wersja z VxWorks działa szybciej w samej konfiguracji niż IOS v12.3.7, ale nie zmienia to pracy radia [#2020180][#2020848]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1925958
    rokefeler
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam !Mam kilkaset złoty ,chce zmienic acces pointa ponieważ te ktore mam do tej pory a mianowicie ovislink wl 1120 obslugują bezproblemowo zaledwie około 10 12 osób.CZy ktoś z doświadczenia moze poradzić sprzet który złatwi kilkudziesieciu klientów na jednym ap?tylko prosze nie piszcie o rewelacyjnym sofcie appro bo wgrywałem aplite i w bajki juz nie wierze.A może zna ktoś sprawdzony sposób jak zwiekszyć ustawieniami wydajność apeka?Z góry dzieki za odpowiedzi .Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1926256
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Proxim ap4000 do 60 osób, realnie 10Mb przy buszowaniu po internecie bez sciagania nie wiadomo czego.. (zakładając dobre łącze od AP do dalej)
  • #4 1926651
    robgr10
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Moze by tak postawic linuxa na jakims w miare sensownym PC(taki za kilkaset zlotych powinien chyba wytrzymac, co nie?)?
  • REKLAMA
  • #5 1926694
    rokefeler
    Poziom 15  
    chodzi ci o linuksa w trybie acces point?Wykluczone acces point jes na kominie 70 metrowym musi być mały.A jezeli chodzi ci o serwer zarzadzający to mam oczywiscie .Co do proxima to jest zbyt drogi moge wydac około 100 złoty.A co z konfiguracja apeka funkcjami Fragment Threshold RTS Threshold Beacon Interval DTIM Period .Czy da sie cos poprawić tymi parametrami ?Jka je poustawiać optymalnie?Ma w sieci problem z duzą ilościa crc errors.Jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #6 1928738
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Chcesz za 100 pln. kupic APeka ?!? Od 300 pln. mozesz dostac na allegro WAP'y 1950, obsluguja bezproblemowo do 25-30 klientow. Cala reszta sprzetu jest drozsza. A co do Ovislinkow na RTL8181/RTL8186 to .. mam tez takiego w sieci, obsluguje narazie 12 klientow, ani razu sie nie zwiesil i w sumie.. jestem z niego zadowolony :-)

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • #9 2010615
    rokefeler
    Poziom 15  
    jeden z apeków w mojej sieci (ovis wl1120)zachowuje sie dziwnie:kiedy załączy sie do niego kilkanaście osób (11 i więcej)net chodzi okropnie (z mniejszą liczbą jest ok)ciężko wchodzą strony z setupu no i pingi są strasznie długie.Ale jak lącze sie nim z lanem to wszystko wydaje sie być ok.Można otwierać setup i ping też od strony lanu jest ok.Dlaczego po radiu jest taka padaczka?Bo moim zdaniem gdyby była to słaba wydajność apeka to i po lanie miałbym problemy z nim a nie tylko po wlanie.Mam racje czy sie mylę.Czy radio apeka ma słabszą wydajność niż jego łącze kablowe?przecież tym zarządza ten sam procesor?
  • #10 2013787
    AndRe
    Poziom 23  
    Ocena: 1
    >rokefeler - Jeżeli chcesz profesjonalne AP na ok 40 użytkowników to polecam CISCO AIRONET 350 - na allegro kupisz za ok 550-600zł. Nie polecam Ci AP2000 ani AP4000 firmy Proxim - na tym uciagniesz MAX 25-30 klientów na jedną kartę (w zaleznosci od transferów przydzielonych dla klientów). Swoja wypowiedz popieram faktem, ze mam dużą sieć radiową 500 abonentów i dotychczas używałem AP2000 (7szt) od ok. miesiąca czasu używam CISCO i ten sprzet bije na głowę PROXIM, nie wspominając o innym badziewiu.
    P.S. KOnfiguracja CISCO jest bardzo zaawansowana i dość trudna.

AndRe
    DCF-Net
  • #11 2016806
    netadmin
    Poziom 2  
    To może ktoś się orientuje (sprawdził empirycznie;)) ile jest w stanie obsłużyć klientów AP (box on linux) z kartą senao 200mW, coś takiego jestem w chwili budowania generalnie ze względów na hobby niż praktyczne zastosowanie ale napewno będzie obsługiwał około 15 osób, ile jest w stanie z siebie wycisnąć coś takiego? i jaka konfiguracja sprzętu jest wystarczająca? 400mhz? więcej mniej? pamięć?
  • #12 2017346
    rokefeler
    Poziom 15  
    andre szkoda ze tak puzno napisałeś kupiłem ap600 proxima :-(.Moze sprzedam i kupie cisco?Co więcej ten proxim zachowuje sie tak:kiedy ustawie standard b i g starsza karta w laptopie sie z nim nie łączy (planet wl3501) ale nowsza MSI 8180 chodzi a kiedy włącze samo b to starsza karta sie łączy a nowsza MSI 8180 kuleje nawet ping nie za bardzo chodzi!Co jest grane ?Kupiłem szrota czy karty coś nie bardzo(na innych apekach chodzą ok)Co myślicie o odsprzedaniu i zakupie cisco?Ktoś potwierdza zalety cisco?
  • Pomocny post
    #13 2018326
    AndRe
    Poziom 23  
    netadmin-> powiedz co da ci karta 200mW ?

rokefeler-> AP600 - to porażk, slaba moc.
    P.S. Zalezy jeszcze do ktorego gniazda podpiales konektor !

AndRe
  • #14 2018879
    netadmin
    Poziom 2  
    AndRe napisał:
    netadmin-> powiedz co da ci karta 200mW ?

rokefeler-> AP600 - to porażk, slaba moc.
    P.S. Zalezy jeszcze do ktorego gniazda podpiales konektor !

AndRe

Nie rozumiem? mW to taka jednostka mocy. . ;) więc logicznie da mi większą moc ;P poza tym nie chodzi mi o karte tylko o AP (linux box)
  • Pomocny post
    #15 2018943
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Co do sensowności zakupu CISCO to powiem tyle, że ten sprzęt jest niezawodny i można na nim polegać. Konfiguracja owszem jest trudna, ale wystarczy poczytać na stronach CISCO o konfiguracji. Wszystko da się zrobić :). Oczywiście sprzęt jest dość drogi ale za jakość się płaci.
  • Pomocny post
    #16 2020180
    AndRe
    Poziom 23  
    P.S. Zalezy jaki soft bedzie w AP sa 2:
    VxWorks - bardzo szybki ;)
    IOS v12.3.7 - bardzo wolny ;(

Drogi ?! - juz za 550zl mozna kupic (ja akurat kupilem NOWY ze stanów)

AndRe
  • #17 2020531
    rokefeler
    Poziom 15  
    Andre o co chodzi z tym konektore? : P.S. Zalezy jeszcze do ktorego gniazda podpiales konektor !
    co masz na myśli wolny i szybki?Jakie prędkości??:::
    VxWorks - bardzo szybki
    IOS v12.3.7 - bardzo wolny ;(

Mam nadzieję że to nie Ty sprzedajesz tego apeka na allegro i dlatego mnie zachęcasz?:-)
  • Pomocny post
    #18 2020848
    AndRe
    Poziom 23  
    Konektor tyczyl sie do AP600 - sa w AP dwa gniazda antenowe, tylko z ednym bedzie dzialac poprawnie

co do oprogramowania:
    VxWorks i IOS - to tyczy sie CISCO AIRONET 350
    VxWorks - jest to starszy system CISCO ale za to bardzo szybki (zakladki szybko otwieraja sie w przegladarce) i jest IOS - wszystkie urzadzenia CISCO maja to oprogramowanie (ale w przypadku tego AP jest ono bardzo wolne, dziala jak ślimak - co nie ma wplywu na działanie AP, chodzi wylacznie o komfort konfigurowania tego AP)

AndRe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 2021007
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Witam. Jeśli myślisz poważnie o świadczeniu usług drogą radiową to proponuję licencję mikrotika + płyta bazowa co zamykasz w puszczce plastikowej i stawiasz na kominie. Licencja wraz z płytą kosztuje 800 zł. a karta 200 zł. Można obsadzić dwie karty jako AP albo jedna w bridge na 5 GHz. Wtedy masz wszystko włącznie z menagerem pasma radiowego. Postawić ap mogę pomóc przy konfiguracji. Na jednej karcie płyta uciągnie 200 luda. W jednej firmie było podpiętych 400 luda i to był max maxów, po podpięciu jeszcze kilku stabilność płyty poszła w rozsypkę. To fakty. Mogę podać firmę gdzie to kupisz i ci skonfigurują. Co może mikrotik, bardzo dużo,- podział pasma, rountig, obsługa dwóch dsl, podglad transferów na mostach i ap, kupa innych możliwości o których nic nie wiem. Ja na tym postawię wszystkie ap i mosty. Orinoco ma jedną małą znaną wadę, jak odbierze sygnał radarowy to włączy się, takie tam zabezpieczenia i tego nie wyłączysz. W mt to wyłączysz. Bazuj na praktykach. Powodzenia.
  • Pomocny post
    #20 2021101
    AndRe
    Poziom 23  
    zuhjk-> Ale mnie rozbawiłeś ;)
    200 abonentow na karte i z sygnałem radarowym - ROTFL
    Nawet nie wiesz o czym piszesz.

P.S. Jeżeli chodzi o MT to nadaja sie jedynie na mosty 5Ghz - pozatym MT jest dla ludzi którzy nie znają linuxa.

AndRe
  • Pomocny post
    #22 2022595
    zuhjk
    Poziom 22  
    AndRe wiem o czym pisze, ale czy ty masz mt ? Chyba nie. Co do Cisco mogę się zgodzić o jego niezawodności. Orinoco jest kompatybilne z mt ale ma małą moc w antenie ale też lepszą czułość i szumy. 200 userów na jedną kartę to nie żart. Na orinoco wisiało po 80 userów. Orinoco jest prostsze w obsłudze od mt ale ten daje lepsze możliwości. Mikrotik jest właśnie programem napisanym przez litewską firmę na bazie linuxa do obsługi kart radiowych. Najlepsze są atherosy. Jeśli dobrze znasz mt napisz, potrzebuję bardziej zaawansowanych działań w tej dziedzinie.
  • Pomocny post
    #23 2023607
    AndRe
    Poziom 23  
    >ROKEFELER - LEWE GÓRNE

>ZUKHJK
    Wiesz co twoje wypowiedzi wprowadzają w błąd ludzi !!! Co z tego ze w manualu PROXIMA jest napisane, że można podłączyć 250 userów na kartę (można ale tylko podłączyć - bo nie ma możliwości aby cokolwiek działało !) Mosty na Mikrotikach na 5Ghz mam od ok 1,5roku (dokładnie 15 mostów i 3 x WDS do klientów którymi są CA8-4) Moja sieć to ok 1000 użytkowników i wierz mi że ja wiem co piszę
    P.S. Orinoco jak pisałem wywala sie przy 25-30 userach na kartę. Chyba, że mamy różnye pojęcie o tym co to znaczy, że coś działa. Bo znam pseudo dostawców Internetu, którzy mówią że im świetnie działa, ale niestety ich klienci nie mogą powiedzieć tego samego.
  • #24 2023926
    rokefeler
    Poziom 15  
    hm panowie każdy z was pisze coś innego.Może wypowie sie ktoś jeszcze i oceni kto ma racje?Wydaje mi sie ze Andre z taką siecią musi wiedzieć o co chodzi w wlanie.A wiec Andre MT nie ,CISCO tak?Czy jak wystawie narazie tego proxima to zrobię błąd?Ma on 15 db ale przecież karty tez nie mają więcej a musi to być w równowadze przeciez bo i tak słaba karta nie podłączy sie do silnego apeka?Czy wieć dobrze myślę że dużą mocą niczego nie zyskam?Na allegro sa cisco ale za 950 zł.Czy jeżeli planuje do tego proxima 25-30 osób to zda on egzamin?Czy warto włazić na 70 metrowy komin zeby go podwiesić i z powodzeniem załatwi on 30 osób a po przekroczeniiu tych 30 osób szukać za cisco czy od razu zbierać kase na lepszy sprzet.Chodzi mi o to czy ktoś potrafi z cała pewnością stwierdzić -tak proxim obsłuży 30 osób bez problemu mimo słabszej mocy.
  • Pomocny post
    #25 2024662
    AndRe
    Poziom 23  
    Proxim jak najbardziej jest OK, sam mam jeszcze 5 x AP2000 i od ponad 1,5roku działa ok. na AP600 uciagniesz 25-30 userow (w zaleznosci od transferow jakie bedziesz dawal) Jak chcesz to pomoge ci CISCO kupic w kwocie ok 550-600zl
    Od 2 miesięcy działam również na CISCO i widzę, że AP CISCO jest o wiele wydajniejsze odPROXIM`a

AndRe
  • Pomocny post
    #27 2025644
    AndRe
    Poziom 23  
    Jak bedziesz juz go mial to daj znac pomoge ci go skonfigurowac.
    moj nr GG: 691788
  • #28 2026950
    zuhjk
    Poziom 22  
    Pisząc o 200 userach na kartę nie miałem na myśli orinoco. Oczywiście, że to przesada. Chodziło mi o mikrotika postawionego na płycie. To fakt, że ten system jest trudny w konfiguracji ale daje duże możliwości. Na dzień dzisiejszy potrafię ustawić na nim AP i mosty. Brak wiedzy mam w zakresie podziału pasma, obsługi serwera proxy, kilku łączy dsl. Sprzęt zbyt drogi też nie jest dobry. Trzas prask piorun wali i nie ma naszego sprzętu.
  • #29 2032216
    AndRe
    Poziom 23  
    Wiesz co nie pisz już bzdur! na MT - 200userów - a to sięuśmiałem
    P.S. DSL to usługa do domu, biura anie do ISP !

AndRe
  • #30 2034591
    zuhjk
    Poziom 22  
    A co według ciebie uciągnie więcej userów cisco czy mt? A początkujący ISP to co ma zaciągnąć według ciebie, FR. Tak na 60 klientów, a może tych nie ma co liczyć. Ja wiem, że tak z 1000 mieć to fajna sprawa ale tego mieć nie będę. Mam kolegów pacujących, a właściwie będących w spółce w firmie która ma trochę więcej niż 1000 userów. Jeśli rozmawiamy ile może uciągnąć na maxa to nie znaczy, że to liczba optymalna do świadczenia usług.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru access pointa (AP) zdolnego obsłużyć kilkadziesiąt użytkowników, jako alternatywy dla Ovislink WL-1120, który stabilnie obsługuje około 10-12 osób. Proponowano różne rozwiązania sprzętowe i konfiguracje. Zwrócono uwagę na modele Proxim AP4000 i AP600, które realnie obsługują do 25-30 użytkowników, jednak są droższe i mają ograniczenia mocy oraz kompatybilności kart sieciowych. Wskazano, że konfiguracja parametrów takich jak Fragment Threshold, RTS Threshold, Beacon Interval czy DTIM Period może wpłynąć na wydajność, ale nie rozwiąże problemów przy dużej liczbie klientów.

Polecano profesjonalne urządzenia Cisco Aironet 350, które według praktycznych doświadczeń obsługują 35-40 użytkowników i cechują się wysoką niezawodnością, choć konfiguracja jest bardziej skomplikowana. Występują różne wersje oprogramowania (VxWorks – szybki, IOS – wolniejszy w konfiguracji). Problemy z rozłączaniem klientów i słabszym sygnałem w Cisco mogą wynikać z niekompatybilnych lub słabych kart sieciowych (np. Ralink), a nie samego AP.

Alternatywnie sugerowano systemy oparte na Mikrotiku z licencją i kartami radiowymi, które oferują zaawansowane funkcje zarządzania pasmem i routingiem, jednak są trudniejsze w konfiguracji i bardziej odpowiednie dla użytkowników znających Linux. Mikrotik jest polecany głównie do mostów 5 GHz, a jego realna wydajność to około 25-30 użytkowników na kartę.

Podsumowując, dla stabilnej obsługi 30-40 użytkowników rekomendowany jest Cisco Aironet 350, natomiast Proxim AP600 może być rozwiązaniem tymczasowym. Wydajność i stabilność sieci zależy także od jakości kart sieciowych klientów oraz prawidłowej konfiguracji sprzętu i oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA