logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Access Point dla 50 klientów – wybór AP, kart klienckich i trybu WDS vs AP/Klient

arteko 20 Mar 2006 14:56 1826 8
  • #1 2436546
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Jaki AP dla 50 klientów radiowych i jakie karty klieckie aby urządzenia pracowały stabilnie i czy stosowanie trybu WDS nie pogarsza stabilności łączy radiowych czy lepiej stosować tryb AP na bazie i u klienta tryb klient.
  • #2 2439420
    baton161
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    jak na 50 userow to zeby dzialalo wszystko stabilnie to proponowalbym przynajmiej dwa AP. przewaznie kazdy AP moze obsluzyc do 253 uzytkownikow ale to tylko dane producenta. nie slyszalem jeszcze zeby ktos mial 150 osob na jednym AP.zawsze znajdzie sie osoba na tyle zaslonieta ze nie bedzie miec sygnalu.a co do 50 uzytkownikow to polecam postawienie serwera zeby wszyscy mieli poustawiane minimalne dowloady i uploady. bo jedna osoba moze zajac cala predkosc i jeden bedzie mial np. 100kb/s a drugiemu strony beda sie ladowaly 5 minut. napisz jakie bedziesz mial lacze.
  • #3 2439433
    kamikaze
    Poziom 14  
    z praktyki wiem że jeden ap wystarcza na 25 klijentów no chyba że ap jet ap odbiorczym a klijentów ciągniesz po lanie
  • #4 2439461
    baton161
    Poziom 14  
    teoria a praktyka to dwie rozne bajki. to co podaje producent ma na celu zachecenie klienta do zakupu. jesli podlaczysz do jednego AP 50 osob to na 100% po jakims czsie pojawia sie zwisy. oczywiscie zalezy to rowniez od tego jaki kupisz ten AP.
  • #5 2440593
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Łącze na początek 1M. Mam zamiar kupić ten zestaw na stację bazową: http://yagi.pl/product_info.php/cPath/33/products_id/300
    ale jeszcze analizuje, podoba mi się w nim 6xWDS czyli łatwa rozbudowa i pomijanie przeszkód.
    Karty kliencki planuję: http://yagi.pl/product_info.php/cPath/30/products_id/395
    Czy ktoś z kolegów ma na ten temat wyrobione zdanie.
  • #6 2442444
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    baton161 napisał:
    nie slyszalem jeszcze zeby ktos mial 150 osob na jednym AP.

sorry ze sie wtrącam w temat.
    jak nie widziałes takiej siecie co na jednego Ap jest podłączone 150 osób to przyjedz do mie i sie przekonaj.kolesie którzy robili siec to chyba z ksiązki ja robili bo maja 8 AP w całym miescie a wiekszosc ludzi jest do tego jednego podłączona no i czasem jest tragedia ,a zwłaszcza w godzinach szczytu internetowego czyli 18-22.czasami to tak muli ze nawet nie ładuja sie stronki albo AP sie zawiesza,a gdy jest weekend to chłopie tregedia.
    kolesie takie mułu maja 650 osób w sieci w całym powiecie ale nic nie umieja
    zrobic porządnie,a na każda prosbe albo chec udzielenia pomocy przez innych odpowiadaja jednm zdaniem "nasz główny informatyk sie tym zjamnie ,a koles nie wiem czy on to w poradniku przeczytał czy sam wymyslił.

jeszcze raz sorry ze sei w temat wtrąciłem nie wnosząc nic nowego ale chciałęm udowodnic tobie baton161 ze sa tacy nierozgarnięci admini co wszyskto potrafią :D

pozdrawiam
  • #7 2442952
    baton161
    Poziom 14  
    mozliwe ze masz 150 osob podpietych ale ze stabilnoscia tego Ap roznie moze byc. znajomy robil siec i mial podpiete 43 osoby i co dwa dni musial restartowac ap bo mu sie bez przerwy wieszal. i w koncu postawil dwa ap i problem zniknal.
  • Pomocny post
    #9 2445562
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Wiesz arteko 50 osób na jednym ap będzie chodzić. Tylko czemu chcesz stosować jakieś wynalazki. Na tych ap to pociągniesz max 25 osób a potem będą problemy. Ja mam ok 40 osób na dwóch ap pracujących w WDS, a jest to tryb mało stabilny i obciążający AP centralny. Takich różnych ap to ja mam już dwie torby. Nie wdając się w rozmowę takie coś zrobisz tylko na AP2000 orinoco i na programie mikrotik + rb 532a. Karty klienckie wyłącznie na atherosach. U znajomego wisiało na jednej karcie orinoco po 70 userów i to był max. Antenki te z linku są spoko ale planexy.??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru punktu dostępowego (AP) dla 50 klientów radiowych oraz odpowiednich kart klienckich, z uwzględnieniem stabilności połączeń i trybów pracy WDS versus AP/Klient. Uczestnicy wskazują, że choć producenci deklarują obsługę do 253 użytkowników na jednym AP, w praktyce stabilna praca przy 50 klientach wymaga co najmniej dwóch AP. Jeden AP zwykle stabilnie obsługuje około 25 użytkowników, a większa liczba powoduje zawieszanie się urządzeń i spadek jakości połączeń. Tryb WDS jest uważany za mniej stabilny i obciążający AP centralny, dlatego lepszym rozwiązaniem jest tryb AP na bazie i tryb klienta u odbiorców. Zalecane są karty klienckie oparte na chipsecie Atheros dla lepszej stabilności. W dyskusji pojawiły się konkretne propozycje sprzętowe: zestaw AP z 6x WDS (link do yagi.pl) oraz karty klienckie z tej samej strony. Autor planuje serwer Linux LMS do zarządzania ruchem, co ma pomóc w stabilizacji łącza 1Mbit/s poprzez kontrolę przepustowości użytkowników. Wskazano, że anteny typu Yagi i Planex są odpowiednie, ale kluczowe jest dobranie sprzętu i konfiguracji, np. AP2000 Orinoco z oprogramowaniem Mikrotik i RB 532a. Podsumowując, stabilna sieć dla 50 klientów wymaga rozdzielenia obciążenia na kilka AP, stosowania sprawdzonych kart Atheros oraz unikania trybu WDS jako głównego rozwiązania ze względu na jego niestabilność i obciążenie AP centralnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA