logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TPA3251 klasa D - funkcja i testowanie uszkodzonej cewki, zakup jednostkowy

Kamil86868686 02 Cze 2021 18:42 588 8
REKLAMA
  • #1 19462868
    Kamil86868686
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Dotarł dzisiaj do mnie długo oczekiwany wzmacniacz TPA3251, niestety z uszkodzonym elementem widocznym na zdjęciu:
    Wzmacniacz TPA3251 klasa D - funkcja i testowanie uszkodzonej cewki, zakup jednostkowy
    W związku z tym mam kilka pytań.
    Czy wie ktoś za co odpowiada uszkodzona cewka?
    Czy istnieje sposób aby sprawdzić na płytce czy cewka jest sprawna?
    Czy mogę podjąć próbę odpalenia wzmacniacza bez ryzyka jego uszkodzenia?
    Czy znacie jakiś sklep gdzie kupie 1-2 sztuki takiej cewki a nie całą partię za 30zł? :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19463097
    Kamil86868686
    Poziom 8  
    Przeglądałem schematy znajdujące się w pdf-ie który udostępniłeś i oprócz czterech filtrów LC na wyjściu nie mogłem odnaleść tej malutkiej ceweczki. Natomiast filtry na wyjściu zbudowane są ze znacznie większych cewek. Jestem raczej nie zbyt obyty z elektroniką ale czy mógłbyś wyjaśnić jaką role pełnił by przez ciebie opisany filtr. Filtruje on zasilanie czy sygnał wejściowy audio? Bo sygnał wyjściowy do głośników chyba nie
  • #4 19463102
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 260
    Może to L z jakiejś pomocniczej przetwornicy, zobacz do jakiego układu scalonego dochodzi ta cewka.

odnośnie wyjaśnienia: sygnał m.cz wychodzi również z inną wysoką częstotliwością (jak na układy audio) i trzeba zablokować by nie przedostawała się do głośników i kombinacja połączeń cewek i kondensatorów ma właśnie takie zadanie. W notach katalogowych widnieje ze jest to powyżej 400kHz PWM układu TPA3251.
  • #5 19463126
    Kamil86868686
    Poziom 8  
    Nie widać scieżek płytka jest cała czarna natomiast obok znajduje się scalak xl1509 a na schemacie widoczne jest doprowadzenie napiecia 12v więc też bym był zdania że to do jakiejś przetwornicy. A znacie jakiś sposób aby sprawdzić ową cewke bez koniecznosci jej demontażu? Np. Przy pomocy miernika
  • REKLAMA
  • #7 19463153
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1055
    Witam.
    Sprawdzanie nie ma sensu. Prawdopodobnie uzwojenie nie jest uszkodzone, ale jest ukruszony rdzeń, a to pewnie ma wpływ na parametry (indukcyjność) tego dławika.
    Takie dławiki bez problemu do kupienia w sklepach internetowych z częściami elektronicznymi. Tyle że wysyłka będzie droższa od tej części.
    Kupić nowy i wymienić, i nie ma co kombinować.
  • #8 19463227
    Kamil86868686
    Poziom 8  
    Dzięki panowie za podpowiedzi. A jeszcze jedno pytanie czy zamiast obecnej uszkodzonej cewki która jest opisana 101 mógłbym zastosować cewke smd z opisem 303 lub 220 bo takie mam w domu
  • REKLAMA
  • #9 19463248
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1118
    Kamil86868686 napisał:
    czy zamiast obecnej uszkodzonej cewki która jest opisana 101 mógłbym zastosować cewkę smd z opisem 303 lub 220, bo takie mam w domu
    Nie, to zupełnie inne wartości indukcyjności.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonej cewki w wzmacniaczu TPA3251. Użytkownik zapytał o funkcję uszkodzonego elementu oraz możliwości jego testowania. Odpowiedzi wskazują, że cewka może być częścią filtru dolnoprzepustowego lub przetwornicy, a jej uszkodzenie może wpływać na parametry indukcyjności. Użytkownicy sugerują, że sprawdzanie cewki może być nieefektywne, a najlepszym rozwiązaniem jest zakup nowej cewki. Wskazano również, że nie można zastąpić uszkodzonej cewki innymi o różnych wartościach indukcyjności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA