logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy panele słoneczne mają wpływ na działanie przetwornicy?

lemonic 04 Cze 2021 19:23 1188 17
REKLAMA
  • #1 19465506
    lemonic
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie. Od pewnego czasu gnębi mnie problem niewydolności przetwornicy. Mam 4 akumulatory 12v spięte na 24v czyli szeregowo i równolegle. Wszystko to jest połączone za pomocą przewodów 35mm2. Do tych aku podpięte mam dwa regulatory napięcia i przetwornice. Problem jaki mnie dręczy to przegrzewanie przetwornicy. Mocy ciaglej ma 2500W a przy 2000W pobieranej przez 15minut następuje reset i przetwornica sygnalizuje przegrzanie. Z ciekawości odpiąłem kable od regulatorów pv i wszystko było ok. Kolejna próba z podłączonymi regulatorami i.... reset. Kolejna próba z włączonymi regulatorami i było ok. Powiem wam szczerzę ze zgłupiałem. Przy ostatnim teście zauważyłem jednak, że słońce było za chmurami i z regulatorów pv płynął bardzo mały prąd. Pytam się wiec czy jest możliwość ze one przy dużej produkcji prądu zakłócają jakoś przetwornice i jak to można obejść? Będę wdzięczny za kazdy pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 19465621
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Podaj dokładny model przetwornicy, bo od tego trzeba zacząć...
  • #3 19465749
    lemonic
    Poziom 7  
    Przetwornica to Azo Sinus IPS 5000S Eco Mode 5000W
    Regulatory to Epever 5420AN
    Drugi to Epever 3210AN
  • REKLAMA
  • #4 19466046
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19467117
    lemonic
    Poziom 7  
    Dzisiaj dopiero zmieniłem wartości w regulatorach. W głównym do którego podpięte są 3 panele (docelowo będą 4) mam coś takiego:
    Czy panele słoneczne mają wpływ na działanie przetwornicy?balkon.jpg (75.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Wartości dla dodatkowego z dwoma panelami wyglądają tak
    Czy panele słoneczne mają wpływ na działanie przetwornicy?sciana.jpg (70.16 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Czyli identycznie jak głównego.

Zmieniłem tylko wartości bo te co pisałeś tyczyły się 12V a ja mam spięte na 24V. Mam nadzieję, że ktoś to sprawdzi i potwierdzi, że jest ok.
    Co do testów to dopiero w poniedziałek (o ile będzie słonecznie) będę mógł coś napisać.
    Dla porównania wrzucam ustawienia na jakich chodziły regulatory do tej pory.
    Czy panele słoneczne mają wpływ na działanie przetwornicy?ustawienia... saled.jpg (69.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19467166
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19470166
    lemonic
    Poziom 7  
    Jestem po testach. Niestety po nich jestem jeszcze gorzej skołowany. Na początek zacząłem od pewniaka czyli od przypiętej samej przetwornicy do akumulatorów. Ku mojemu zaskoczeniu ... porażka dwa resety. Podłączyłem panele i gdy podładowaly się aku zapuściłem kolejny test. Z panelami jeden reset.
    Sądzę że przetwornica musi być uszkodzona. Tylko ze ta jest nowa gdyż sklep raz mi juz wymienił i jakie jest prawdopodobieństwo że druga tez jest zepsuta. Ech a może ktoś dysponuje zasilaczem 2000w żeby ją sprawdzić? Mi brakuje pomysłów.
  • #8 19470232
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Taki zasilacz 2 kW przy 24V to 83A, mam takie 12 V serwerowe ale z prądem 65A.
    Tylko jak takim zasilaczem chciałbyś sprawdzić taką przetwornicę, podziel się tą wiedzą, przecież sprawne akumulatory są źródłem stabilnym i napięciowo i prądowo.

Dodano po 10 [minuty]:

Ile masz mocy w modułach? więcej niż 2000 W bo jeżeli mniej to niemożliwe aby po 15 minutach pracy przetwornicy z mocą rownież 2000 napięcie na aku było wyższe niz 24V.
    Jeżeli przetwornica się wyłącza po czasie 15 min to albo faktycznie przegrzanie elementów i zadziała zab. temperaturowe albo spadek napięcia na zaciskach tych 24V, jaka odległość od aku do przetwornicy i na całym odcinku masz 35mm2?
  • #9 19470429
    lemonic
    Poziom 7  
    Kable mam 35mm2 ok 30cm. Wrzucam filmik pokazujący problem.
    https://youtu.be/xxB3IqqRBDM
    A zasilacz jest mi potrzebny bo wtedy bym udowodnił ze przy stałym napięciu przetwornica pada. Właśnie aby nie było że spada napięcie na aku itp. PS Aumulatory mam nowe.
  • #10 19470489
    3301
    Poziom 34  
    Gdzie mierzysz to napięcie, na zaciskach przetwornicy czy na aku?
    Jaki charakter ma obciążenie, jaki odbiornik?

Jak dla mnie to nie filmiki, nie doczekałem do końca aby zobaczyć napięcie a jak przewinąłem to reklama, lepiej fotki tych zacisków, wskazań miernika.
  • #11 19470496
    lemonic
    Poziom 7  
    Miernik wpiąłem do zaciskow akumulatora. Na tym filmiku prad pobiera tylko pralka. Mam jeszcze jeden gdzie prad pobierany jest przez farelke 2000W ale jest bez miernika dlatego wstawiłem ten. Co do paneli to podczas testów dostarczają przeważnie od 800W do coś ok 1200W.
  • #12 19470551
    3301
    Poziom 34  
    Pomiaru dokonaj na zaciskach przetwornicy aby się upewnić że napięcie jest w normie ale moim zdaniem jeżeli połączenia tej 35 do akumulatora jak i przetwornicy jest poprawnie i solidnie zrobione i tam nie występuje nadmierny spadek przy płynącym prądzie ponad 90A to ta przetwornica nie uciąga takiej mocy.
  • #13 19470779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19470799
    lemonic
    Poziom 7  
    Mam cztery akumulatory AZO DIGITAL AP 12-100 12V 100AH VRLA AGM
  • REKLAMA
  • #15 19470821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19471000
    lemonic
    Poziom 7  
    Hmm a ja mam pomysł trochę na partyzanta:) obłożę przetwornice żelami chłodzącymi i zobaczymy czy to coś da :)
  • #17 19471022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19505342
    lemonic
    Poziom 7  
    Witam wszystkich zainteresowanych :)
    Rozwiązałem problem a przynajmniej mi się tak zdaje. Przetwornica koniec końców została zakwalifikowana jako "towar niezgodny z opisem". Problemem polegał na tym, że wszędzie ta przetwornica reklamowana jest jako "Przetwornica napięcia 24 VDC / 230 VAC ECO MODE SINUS IPS-5000S 5000W" opis z oficjalnego katalogu sklepu. Jednak w karcie produktu dane są nieco inne.
    Wartości Wat brak za to pojawia się magiczne VA. Z tego co udało mi się ustalić nie są to wartości równoważne. Dlatego też urządzenie które pobiera 2000W powoduje przegrzanie przetwornicy o mocy ciągłej 2500VA, tam występuje jakiś stosunek mocy czy coś takiego. Jeśli ktoś może opisać to mądrze i zrozumiale to proszę bardzo :) Dla mnie z tego wszystkiego najważniejsze jest, że 2500VA to nie to samo co 2500W dlatego też firma importująca te przetwornice wprowadza w błąd. Dzięki wszystkim za pomoc.

PS Obecnie mam Chińską hybrydę o mocy realnej 3kw i problem zniknął a dodatkowo doszły ekstra funkcje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przetwornicą Azo Sinus IPS 5000S, która przegrzewa się przy obciążeniu 2000W, co prowadzi do resetu. Po odłączeniu regulatorów Epever 5420AN i Epever 3210AN, problem ustępuje, co sugeruje, że to one mogą zakłócać działanie przetwornicy. Użytkownik zmienia ustawienia regulatorów, aby obniżyć napięcie odcięcia, co może pomóc w rozwiązaniu problemu. Po testach z nowymi ustawieniami, przetwornica nadal się resetuje, co prowadzi do podejrzeń o jej uszkodzenie. Ostatecznie, użytkownik odkrywa, że przetwornica reklamowana jako 2500W ma moc ciągłą 2500VA, co wyjaśnia problemy z przegrzewaniem przy obciążeniu 2000W. Po wymianie na nową hybrydową przetwornicę o mocy 3kW problem znika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA