logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysyłanie paczki do Wielkiej Brytanii.

agaj666 13 Cze 2021 20:50 1140 16
REKLAMA
  • #1 19478323
    agaj666
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Usiłuję wysłać córce paczkę do GB i z tego co widzę to w zasadzie niczego nie wolno do niej włożyć. Czytam sobie różne strony i jedni piszą to, a inni zupełnie coś odwrotnego. Nie chcę żeby dżemojady wyrzucili paczkę do Tamizy, a do mnie wysłali wezwanie do zapłaty cła, vatu, podatku i co tam jeszcze wymyślą.
    Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #2 19478509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19478553
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Naprawdę? Wysyłacie paczki żywnościowe do UK? Pewnie jak M.M. powróci ze spotkania G7 to ogłosi, że żadna pomoc nie jest potrzebna, bo ma wszystko pod kontrolą :D
  • #4 19491158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19492994
    agaj666
    Poziom 12  
    Dzięki za wsparcie. Spróbuję coś tam wysłać. Może nie będzie problemów.
  • REKLAMA
  • #6 19493028
    RobeMek
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Nie wysyłaj pocztą, znajdź firmę co obsługuje region gdzie chcesz wysłać córka może też podać taka firmę.

Koszty ok 20-25 funtów , paczka jest po 3-4 dniach głównie w weekend dostarczana.

Płacisz albo Ty w Polsce albo córka przy odbiorze.

Żywność jak najbardziej można ale tylko taka o przedłużonej trwałości .

Nie można za to kompletnie przewozić alkoholu i papierosów. W razie problemów i kontroli odpowiada przewoźnik , kara niewielka tylko 5000 funtów, a już on się postara by zapłacił to właściciel paczki.
  • #7 19493075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19493078
    agaj666
    Poziom 12  
    Wysyłam Fed Ex-em lub UPS-em. 3-4 dni i jest na miejscu.
  • #9 19493082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19493168
    RobeMek
    Poziom 27  
    @goralpm z alkoholem i papierosami w UK jest zasada , może je przewozić oficjalnie tylko właściciel.
    Dlatego firmy prywatne nie mają prawa mieć w paczkach alkoholu czy papierosów.

Duże firmy przewozowe mogą przesyłać po zadeklarowaniu ale nie wiem czy jest opłacalne wysyłać flaszkę wódki czy karton papierosów do UK za którą opłaty będą 2x większe niż są warte kiedy tą samą flaszkę czy papierosy kupisz od kogoś na FB czy normalnie w sklepie.

Poza tym limit przesyłek pocztowych nie wymagających cła i opłat to maksymalna wartość 45 euro albo 50 sztuk papierosów. :)

goralpm napisał:
    Nie, nikt nikogo nie kara za przywóz alkoholu czy papierosów jak są w paczkach.
    Po prostu takie paczki zostaną zatrzymane przez Urząd Celny do wyjaśnienia.
    .
    Nie jest zatrzymywana paczka tylko cały samochód. Za parking trzeba zapłacić, opłacić opłaty celne i karę za przemyt towarów nie oclonych .

Zatrzymać paczkę z alkoholem czy papierosami mogą służby celne państw prze które jedzie kierowca jeśli ma przeprowadzaną kontrolę.

Od kilku lat wysyłam paczki w obie strony, nigdy nie maiłem jak i znajomi co wysyłają problemów.
  • #11 19493277
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19493373
    RobeMek
    Poziom 27  
    Jak widać kompletnie nie masz pojęcia o przepisach celnych w UK.

UK Border Force i HMRC mogą w bez problemu zarekwirować samochód jeśli są jakieś nieprawidłowości czy nie uiścisz opłaty celnej i kar nałożonych w czasie kontroli. Musisz wszystko zapłacić by móc odjechać swoim samochodem inaczej samochód ląduje na parkingu płatnym.
    Tym bardziej w wypadku nielegalnego przewozu alkoholu czy tytoniu w paczkach klientów ma podstawę by od razu skonfiskować cały samochód. Mało ich obchodzi że to nie twój towar i że masz przesyłki do dostarczenia, złamałeś przepisy.

Jechałem kilka razy do kraju z paczkami i wracałem to wiem jak wyglądają kontrole w UK i w krajach przez które sie jedzie, opowiadasz tylko to słyszałeś a nie to co doświadczyłeś.

Kontrola wyrywkowa jest na terenie całej Europy zawsze możliwa, sprawdzają papiery i czasami kilka paczek otworzą i wydają odpowiednie zaświadczenie o przeprowadzonej kontroli. Paczki otwierane oklejają taśmą kontroli celnej.

Kontrole celne na autostradach i drogach są cały czas w UE i Schengen, nie wiem skąd masz takie dziwne informacje że ich nie ma. W Polsce też są , nie raz widuję na drogach lotne kontrole celne w okolicach gdzie mieszkam jak i jadąc praktycznie do domu przez całą Polskę.
  • #13 19493393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19498597
    agaj666
    Poziom 12  
    Nie ma fajek i alko. Micha, kosmetyki, książki i ciuchy. Jutro leci. Zobaczymy co będzie.
  • #15 19498616
    RobeMek
    Poziom 27  
    Pewnie nic, jak wpisałeś to co zawarte i nie jest objęte zakazami to przechodzi bez problemów.
  • #16 19498627
    agaj666
    Poziom 12  
    Wpisałem Chierojina, może się nie połapią ;)
  • #17 19498652
    RobeMek
    Poziom 27  
    Moja matka kiedyś wpisała "pipry z mamrami" jak wysyłała zioła i owoce suszone , potem do niej z odprawy celnej w Polsce wydzwaniali pytając co to. Na koniec zamienili wpis na "owoce" , paczki nawet nie otwierali. :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wysyłaniem paczek do Wielkiej Brytanii po Brexicie. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami dotyczącymi przesyłania żywności, kosmetyków, książek i odzieży. Zauważono, że przesyłki żywnościowe są możliwe, ale powinny być deklarowane jako "gift" z wartością nieprzekraczającą £135, a pojedynczy produkt nie może mieć wartości powyżej £39. W przypadku alkoholu i papierosów obowiązują surowsze przepisy, a ich wysyłka wiąże się z dodatkowymi opłatami celnymi. Użytkownicy zalecali korzystanie z renomowanych firm kurierskich, takich jak FedEx i UPS, aby uniknąć problemów z otwartymi lub uszkodzonymi przesyłkami. Wskazano również na ryzyko związane z nielegalnym przewozem towarów oraz konieczność przestrzegania przepisów celnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA