logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do czego służy każdy z przewodów w kablu z przejściówką jack?

Capablanka 20 Cze 2021 12:40 9855 3
REKLAMA
  • #1 19487055
    Capablanka
    Poziom 3  
    W środku znajduje się kabel czerwony, zielony, czarny oraz przewód miedziany i nie wiem do czego służy każdy z osobna. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania każdego z nich (był to kabel na słuchawki).
  • REKLAMA
  • #2 19487091
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Capablanka napisał:
    w środku znajduje się kabel czerwony, zielony, czarny oraz przewód miedziany i nie wiem do czego służy każdy z osobna. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania każdego z nich (był to kabel na słuchawki)

Po kolei - słuchawka prawa, lewa, mikrofon + przycisk, wspólna masa stanowiąca jednocześnie ekran (dlatego widzisz druciki bez izolacji)
  • REKLAMA
  • #3 19487095
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    Witaj. Kolory nie są pewnie zgodne z jakimkolwiek standardem. Przewód bez izolacji to masa, przewód wspólny. Dwa z tych przewodów to kanał lewy i kanał prawy. Jeden z przewodów w zależności od rodzaju słuchawek to może być mikrofon na przykład.
  • #4 19487126
    RobeMek
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Tu przykłady standardów, dla rożnych producentów różnie może byc w gniazdach zwłaszcza w laptopach.

Do czego służy każdy z przewodów w kablu z przejściówką jack?

Który kolor do którego pinu to trzeba sobie dojść samemu.

W sumie niektórzy usiłują zachować jakiś standard i często jest tak :

Schemat połączeń wtyczki jack: standardy OMTP i CTIA
REKLAMA