logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować kabel słuchawek z kolorami: czerwony, zielony, niebieski?

cj109 08 Lut 2013 23:42 9684 9
REKLAMA
  • #1 11908274
    cj109
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Chcę przylutować kabel od słuchawek do mini jacka. Szukałem w necie, ale wszyscy mają kable złoty, czerwony, niebieski. A ja mam czerwony, zielony, niebieski. Ważne jest, by zachowane były strony czyli prawa lewa, gdyż będę je używał do grania. Proszę doradzić jak podłączyć.
  • REKLAMA
  • #2 11908369
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Najpierw wyodrębnij wejścia kanałów - znajdź na których dwóch drutach po podłączeniu sygnału grają mono obydwie słuchawki. Pozostały trzeci kabel to będzie masa. Kanały w razie czego już chyba potrafisz zamienić.
  • #3 11908373
    Rokita1993
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Kabel masz dwużyłowy czy wszystko w jednej żyle?
    Pomocne byłoby zdjęcie. Wstępnie obstawiam, że zielony po prostu zastępuje złoty.

Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #4 11908416
    cj109
    Poziom 9  
    Słuchawki są z mikrofonem, ale są osobne kable- tu mowa o samym wyjściu( nie mikro). Są ww kable w jednym kablu. Dodam, że w czerwony jest słabo widoczny wplatany miedziany drucik. Fotke dodam jutro.
  • REKLAMA
  • #5 11908542
    DAVID1122
    Poziom 12  
    Witam.
    I. Najpierw przygotuj wstępnie przewody do przylutowania we wtyczce (odizoluj, możesz pocynować).
    II. Jeżeli dysponujesz multimetrem, ustaw go na najniższy zakres pomiaru rezystancji (u mnie 200 omów).
    III. Następnie załóż słuchawki i dotykając sondami multimetru końcówek przygotowanych przewodów w różnych kombinacjach nasłuchuj, w której słuchawce "trzeszczy".
    Jeżeli usłyszysz trzaski w obu słuchawkach jednocześnie oznacza to, że dotykasz przewodów sygnałowych. Ten trzeci to masa. Jeżeli usłyszysz trzaski w prawej słuchawce oznacza to, że dotykasz masy i przewodu odpowiedzialnego za prawy kanał. Analogicznie z kanałem lewym.
    IV. Ponadto, dotykając tylko przewodów sygnałowych, pomiar rezystancji wykaże dwukrotnie większą wartość, niż przy pomiarze jednego kanału.
    V. Jeśli nie masz multimetru, wystarczy bateria "paluszek" 1.5V, albo "bloczek" 9V z bezwzględnie włączonym w szereg rezystorem co najmniej 500 omów.
    VI. Trzymając słuchawkę stale pod napięciem dostarczanym przez multimetr lub baterię, nic nie usłyszysz. Głośnik w słuchawce zareaguje dźwiękiem tylko na zmianę napięcia (w tym wypadku włączanie i wyłączanie). Nie polecam trzymać zbyt długo słuchawek "pod napięciem" stałym. Dotknij końcówek tylko na chwilkę, nasłuchując "trzasków".

Z doświadczenia strzelam, że czerwony to prawy, niebieski to lewy (lub masa), a zielony to masa (lub lewy). Ale nie sugeruj się, sprawdź sam :)
    Nie raz korzystam z tej metody i się sprawdza. Pozdrawiam i powodzenia ;)
  • #6 11909841
    cj109
    Poziom 9  
    Problem w tym, że ja nic nie słyszę w słuchawkach ;(. Dodaję fotkę z końcówkami nad któymi pracuję oraz wtyku, do zalutowania. Przy okazji napiszcie, który kabel do której nóżki.

EDIT: W standardowym mierniku z pokrętłem na środku i wyświetlaczem nad pokrętłem rezystancję mierzy się, ustawiając na 200 po przeciwnej stronie funkcji "off"?
  • #7 11910006
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 456
    Ja tam bym ci radził opalić te końcówki przewodów, gdyż ciężko zdjąć z nich tą izolację. Co do kolorów to najprawdopodobniej niebieski czyli masa lutuj go największej blaszki, a pozostałe do blaszek obok.
    Prawy to czerwony, a lewy zielony.
  • #8 11910065
    cj109
    Poziom 9  
    No ale co z tym miernikiem i tymi trzaskami? Ciąglę próbuję i nic nie słyszę.
  • REKLAMA
  • #9 11910910
    Rokita1993
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Przeczytaj post numer 7 a nastepnie opal delikatnie i ostrożnie te końcówki (czyt.kable).
    Po tym możesz testować myk z baterią.
    Jeśli nadal nie będziesz nic słyszał, to jest prawdopodobieństwo, że masz uszkodzone słuchawki.

Co do miernika to ciężko stwierdzić jak masz ustawić pokrętło, gdyż nie wiemy jaki masz miernik.

Pozdrawiam :)
  • #10 11911717
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    cj109 napisał:
    No ale co z tym miernikiem i tymi trzaskami? Ciąglę próbuję i nic nie słyszę.

To podłącz pod bateryjkę paluszek oczywiście nie rozładowany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w przylutowaniu kabli słuchawek z kolorami czerwonym, zielonym i niebieskim do wtyczki mini jack. W odpowiedziach sugerowane są różne metody identyfikacji przewodów: użycie multimetru do pomiaru rezystancji oraz testowanie z baterią, aby ustalić, które przewody odpowiadają za kanały audio. Wskazówki obejmują również przygotowanie końcówek przewodów poprzez ich opalenie oraz zalecenie, aby niebieski przewód był masą, a czerwony i zielony odpowiadały za kanały prawy i lewy. Użytkownik ma trudności z uzyskaniem dźwięku w słuchawkach, co może sugerować ich uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA