logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus Logamax U042-24k - skoki temperatury CWU podczas napełniania wanny

Prezesmg 25 Cze 2021 07:36 1452 5
  • #1 19493631
    Prezesmg
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie pieca, kotła marki Buderus, w właściwie jego wskazań temperatury. Aktualnie piec ma ustawioną temp. C.O na minimum (wiadomo lato, więc po co grzać), a temp. C.W.U na 45 stopni. Z tego co wiem z instrukcji na wskaźniku jest wskazywana tylko temp. grzania na centralne i przy ustawieniach na tryb letni, wskaźnik nie powinien pokazywać temperatury i tak jest do czasu napełniania wanny ciepłą wodą, wówczas temperatura na wskaźniku skacze aż do 80 stopni? Teraz nie wiem czy ten typ tak ma, czy coś siada?
  • #2 19496765
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 585
    te diody pokazują temperaturę wymiennika ciepła (czujnik zamontowany przy wymienniku na górze po lewej stronie). W trybie przygotowywania ciepłej wody - również będzie mierzył temperaturę wymiennika i jest to poprawny objaw.
    Martwi mnie natomiast samo wskazanie. 80 stopni to bardzo dużo. Tym bardziej jeżeli - tak jak piszesz - pokrętło od c.w.u. masz na 45 stopni. Może to wskazywać na zakamieniajacy się powoli wymiennik ciepła.
  • #3 19497205
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    A zawory od C.O są otwarte?
  • #5 19497475
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 585
    Prezesmg napisał:
    samemu da radę to zrobić czy lepiej jakiegoś majstra wezwać?

To zależy od Twoich zdolności manualnych.
    Należy zamknąć dopływ gazu i odłączyć urządzenie od prądu. Zamknąć dopływ wody. Odkręcić i pozostawić odkręcony kran z ciepła woda.
    Spuścić wodę z kotła - dłuży do tego zawór opróżniania z takim małym białym wężykiem.
    Po spuszczeniu - zostaw zawór opróżniania otwarty i podstaw coś pod niego.
    Otwórz szarą pokrywę komory spalania (na 4 śruby), pokrywę izolowaną ( dwie śruby motylkowe po bokach + dwie sruby od góry)
    Wykręć palnik - odpinając przewody od elektrod.
    Odkrec zakrętki od wymiennika ciepła. Dwie z przodu 1/2” wodne i dwie z tylu 3/4” od obiegu C. O.
    Odkrecaj je powoli - daj się napowietrzyć.
    Odetnij przewody po lewej na gorze od czujników Wyjmij wymiennik - wysuwając go do siebie.
    Gotowe.
    Teraz tylko płucz wymiennik gorącym roztworem wody z kamixem lub kwaskiem cytrynowym.
    Złóż w odwrotnej kolejności używając nowych uszczelek.
    Powodzenia.
  • #6 19517571
    Prezesmg
    Poziom 10  
    Ok instrukcja czytelna myślę, że podołałbym zadaniu, ale przydała by się jeszcze pompka obiegowa aby to ładnie przepłukać. Nie ma co ukrywać, że temperatura wody wychodząca jest większa niż ustawiona, tj. 45 stopni. Dzisiaj zrobiłem szybki test 3 minuty grzania wody i temperatura już miała 51 stopni, czyli o 6 więcej niż zadana i dlatego zapewne wskaźnik temperatury pokazał dwie kontrolki w zakresie 40-50 ; 50-60 wnioskuję że czujnik działa prawidłowo, więc trzeba będzie się zmobilizować do czyszczenia wymiennika. Ok dzięki za porady :)
REKLAMA