logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer uruchamia się automatycznie po włączeniu listwy zasilającej?

eM74 26 Paź 2005 13:21 1955 10
REKLAMA
  • #1 1929384
    eM74
    Poziom 2  
    Wiem,ze takie pytanie juz bylo, ale zadne z opisywanych rozwiazan nie przynioslo efektu. Probowalem wymieniac listwe, zmienialem ustawienia w biosie i ciagle nic. Pomocy!!
  • REKLAMA
  • #2 1929483
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Moze plyta głowna pęknięta? Mozna tez sprobowac poodpinac wszystkie urządzenia np. karty pci mogą za bardzo dociskac.
    najlepiej rozebrac calkiem i spiąc wszystko na pająka, jesli dalej to moze spięcie na plycie. Czasami wystarczy lekko podnieść grafike.
    Zas jesli chodzi o sytuacje odwrotna tzn. komp sie nie wlacza to mialem ostatnio taki przypadek przez glupią bateryjke cmos na plycie

Pozdrawiam napisz czy cos pomoglo z tego ;)

Ostatecznie mozna kolejne czesci poodlaczac.
  • #3 1929504
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podaj oznaczenie swojej płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 1929533
    eM74
    Poziom 2  
    ASRock K8NF4G
  • REKLAMA
  • #5 1929597
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Zajrzyj w BIOS-ie na zakładkę ADVANCED (ACPI SETTINGS) i ustaw opcję Restore on AC/Power Loss na Power off (manual płyty, strona 29).
  • REKLAMA
  • #6 1929689
    eM74
    Poziom 2  
    Mam ustawione na off i dalej to samo :/
  • #7 1929992
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    podmień zasilacz, miałem dokładnie to samo z winy zasilacza.
  • #8 1930088
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    a ja to miałem na płycie k7s5a pro wtedy jak do karty sieciowej pci był wsadzony kabel lan-owy mimo iż funkcja wake on lan była wyłączona !
    Wsadzenie lepszego zasilacza (topower P420) nie zdała rezultatu ,wymiana karty sieciowej i płyty na taki sam model też nie,pomogło dopiero wtedy jak zmieniłem ecs na abita :)
  • #9 1930285
    BARTEK2005
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Proponuję sprawdzić czy wszystko jest sprawne w szczególności płyta główna. Jak tak to myślę ze wgranie nowego windowsa powinno pomóc. miałem podobną sytuacje w windowsie 98
  • #10 1930772
    RychoXR
    Poziom 11  
    Miałem podobnie. Po wymianie kondensatorów w zasilaczu ustało. Skoro podmieniasz zasilacze i nic to nie zmienia to może warto dokładniej się przyjżeć płycie głównej.

Rycho
  • #11 1931591
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Sorki Bartek2005 ale nie widze powodu by to powodowal windows.
    No chyba ze przechodzi w jakies uspienia.
    Ja najbardziej bym jednak obstawial plyte główną lub zasilacz

Podsumowanie tematu

✨ Problem automatycznego uruchamiania się komputera po włączeniu listwy zasilającej może mieć różne przyczyny sprzętowe i konfiguracyjne. Wskazano, że uszkodzona płyta główna, zwłaszcza ewentualne zwarcia lub niewłaściwe osadzenie kart PCI, może powodować takie zachowanie. Zalecane jest rozebranie komputera i sprawdzenie połączeń oraz ewentualne odłączenie kolejnych komponentów w celu diagnozy. W BIOS-ie, w sekcji ACPI SETTINGS, opcja „Restore on AC/Power Loss” powinna być ustawiona na „Power off”, jednak w przypadku omawianym przez użytkownika nie przyniosło to efektu. Wymiana zasilacza jest kolejnym krokiem diagnostycznym, gdyż wadliwy zasilacz może powodować automatyczne włączanie się komputera. Przykłady z dyskusji wskazują także na wpływ kart sieciowych PCI i funkcji Wake on LAN, które mimo wyłączenia mogą inicjować start komputera. W niektórych przypadkach wymiana płyty głównej na inny model rozwiązała problem. Próby rozwiązania problemu poprzez reinstalację systemu operacyjnego są mniej prawdopodobne do skutku, gdyż problem ma charakter sprzętowy. Wskazane jest szczegółowe sprawdzenie kondensatorów na zasilaczu oraz dokładna diagnostyka płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA