logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sam się włącza po wyłączeniu - co może być przyczyną?

DJ_Duro 06 Sty 2006 12:39 1140 14
REKLAMA
  • #1 2152091
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich! Mam taki problem, jak wyłączę komputer, to wszystko dzieje się normalnie jak zawsze, ale jak już kończy zamykać się system i powinien przestać kręcić się dysk, to komputer zamiast zupełnie się wyłączyć, włącza się z powrotem, tak jak bym go zresetował, ale niezupełnie, bo przy resecie wszystko znika, i po krótkim czasie zaczyna się włączać, a tu zamyka się normalnie, ale na końcu kiedy powinno wszystko się uspokoić, komputer zaczyna prace od nowa. Czasami jest tak, że wyłączy się za pierwszym razem, ale częściej występuje ten problem, że trzeba go wyłączać jeszcze raz. Wcześniej wystarczyło tylko przeciągnąć przedłużacz z innego pokoju gdzie jest inna faza i wszystko było ok. a teraz w każdym pokoju jest tak samo, (czyli coś nie tak). Od czego to może zależeć :?: Jak będzie trzeba to spróbuje coś bardziej opisać…

Jestem nowym użytkownikiem, jak napisałem coś źle to proszę mnie poprawić.
  • REKLAMA
  • #2 2152096
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Po pierwsze ja bym sie przyjrzal zasilaczowi , jaki masz zasilacz ?
    Po drugi esprawdz w BIOS wszelkie opcje dotyczace zarzadzania energia .
  • #3 2152126
    ElSor
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Jesli to mozliwe to sprawdz na innym zasilaczu (od kolegi, sasiada).
    Jesli to nie pomoze to ew reinstall windowsa
  • #4 2152127
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    W BIOS-ie już wszystko było sprawdzane, jest wszystko ok. Zasilacz mam taki: EVER FSP235-60GT.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

ElSor napisał:
    Jesli to mozliwe to sprawdz na innym zasilaczu (od kolegi, sasiada).
    Jesli to nie pomoze to ew reinstall windowsa

Pożycze dzisiaj zasilacz i napisze jak było.
  • REKLAMA
  • #5 2152161
    yo.tony
    Poziom 15  
    Sprawdź w BIOSie opcję wake on lan (mniej prawdopodobne). Równie dobrze może być coś z przyciskiem.
  • REKLAMA
  • #7 2152218
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    zastanawiam sie nad tymi wspomnianymi przedłuzaczami i zmianami gniazdek. Może problem tkwi w zasilaniu jako takim, jakieś skoki napięcia brak dobrago kontaktu gdzieś na zasilaniu głównym fazy (lub zera) itp. itd. a dodatkowo komputer w biosie może mieć ustawioną opcję "wstawania" przy zaniku napięcia i łacznie robić może takie numery...
  • REKLAMA
  • #8 2152242
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    DJ_Duro napisał:
    W BIOS-ie już wszystko było sprawdzane, jest wszystko ok. Zasilacz mam taki: EVER FSP235-60GT

FSP to chyba fortron , ale ma tylko 235 W... jak najszbciej go wymien na nowszy mocniejszy model.
  • #9 2152253
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Cytat:
    jak najszbciej go wymien na nowszy mocniejszy model.

Mam zamiar wymienić cały komputer na nowszy, ale narazie muszę zadowolić się tym.[/quote]

Dodano po 3 [minuty]:

ion-tichy napisał:
    zastanawiam sie nad tymi wspomnianymi przedłuzaczami i zmianami gniazdek. Może problem tkwi w zasilaniu jako takim, jakieś skoki napięcia brak dobrago kontaktu gdzieś na zasilaniu głównym fazy (lub zera) itp. itd.

Przed zmianą kiedy było jeszcze 220V≈ wszystko było ok. problem zaczą się po zmianie od kiedy jest 240V
  • #10 2152302
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Przyjrzyj się kondensatorom na płycie głównej.
  • #11 2152345
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Kondensatory paza tym że są całe w kurzu nie widać po nich żeby któryś był zły. Nie chcem ich sprawdzać miernikiem bo musiał bym teraz wykręcać całą płytę, a chyba jednak najpierw przyniosę zasilacz (tj. poradził mi ElSor) od kolegi u którego jest wszystko ok. i sprawdzę jak będzie u mnie.
  • #12 2153923
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Podaj jednak (na wszelki wypadek) nazwę swojej płyty głównej. A kondenstaory, jak i całą płytę i wnętrze zasilacza ODKURZ! Kurz jest dobrym termoizolatorem i bardzo przeszkadza w chłodzeniu. Niechłodzone kondensatory przegrzewają się i ulegają uszkodzeniu. Zakurzone radiatory też nie sprzyjają bezpieczeństwu pracy.
  • #13 2156891
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Płytę główną mam PROCOMP V400ADB 10429
  • #14 2158370
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Napisałem się już na tym forum trochę niepotrzebnie z powodu braku podania kilku istotnych informacji przez osoby szukające pomocy dlatego pytam Cię, DJ_Duro, jaki system Windows posiadasz i czy komputer jest podłączony do sieci zasilającej poprzez listwę przeciwprzepięciową. Pamiętaj, aby ona dobrze chroniła komputer przed zakłóceniami ze strony zasilania musi być włączona do gniazdka z bolcem, a bolec odpowiednio podłączony przez elektryka (do zera czyli przewodu N w starszych instalacjach, lub do PEN w nowych instalacjach z wyłącznikiem różnicowo-prądowym). Najprościej jest zacząć zdiagnozowanie problemu od sprawdzenia czy napięcie zasilania w gniazdu elektrycznym jest właściwe niż, jak w temacie "Komputer wiesza się na grach" z tego forum przez trzy miesiące jeździć, jak niemądry z domu do serwisu komputerowego. Poczytaj sobie lekturę https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic362642.html
    Na koniec wejdź do BIOS i znajdź opcję "Hadwarde Monitoring" przepisz wszystkie parametry, albo zrób zdjęcie o ile masz dobry aparat cyfrowy i zamieść je na forum.
  • #15 2159035
    DJ_Duro
    Poziom 12  
    Posiadam Microsoft Winows XP Professional. Komputer jest podłączony do takiej listwy, ale listwa nie jest podłączona do gniazda z bolcem, zaraz przełącze w inne gniazdko i napisze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że komputer samoczynnie włącza się po wyłączeniu systemu, co objawia się ponownym startem tuż po zamknięciu systemu i zatrzymaniu dysku. Występuje to częściej po zmianie fazy zasilania i wzroście napięcia z około 220V do 240V. W BIOS-ie sprawdzono i wyłączono opcje zarządzania energią, w tym "wake on LAN" i "wake on PCI". Podejrzewany jest zasilacz marki EVER model FSP235-60GT o mocy 235W, który może być niewystarczający lub uszkodzony. Zalecane jest przetestowanie komputera na innym zasilaczu. Możliwe przyczyny to problemy z zasilaniem, skoki napięcia, uszkodzone kondensatory na płycie głównej PROCOMP V400ADB, lub wadliwe działanie przycisku zasilania. Rekomendowane jest dokładne oczyszczenie płyty głównej i zasilacza z kurzu, który może powodować przegrzewanie się komponentów. Komputer jest podłączony do listwy przeciwprzepięciowej, która jednak nie jest uziemiona (brak bolca w gniazdku), co może wpływać na stabilność zasilania. Wskazane jest podłączenie listwy do gniazdka z prawidłowym uziemieniem oraz monitorowanie parametrów zasilania i temperatur w BIOS-ie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA