logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Recor 4221ps - brak śnieżenia po ruszeniu płytą główną, spadek napięcia TDA8222

Mario B 26 Paź 2005 18:21 1044 3
REKLAMA
  • #1 1930121
    Mario B
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę o pomoc z nasępującym problemem:
    Usterka polegała na braku sygnału przez złącze AV.W tym modelu switch
    znajduje się w TDA8222.Po wymianie wszystko chodzi do momentu ruszenia płytą główną,ekran robi się ciemny jak przy przełączeniu na AV ponowne ruszanie płytą nie powoduje juz powrotu do śnieżenia.Po ponownym załączeniu po kilku godzinach obraz jest prawidłowy aż do ruszenia płytą.
    Wstawiłem następny tda 8222 wymieniłem głowice zauważyłem że przy braku śnieżenia napięcie na tda spada do 7,2V a podczas prawidłowej pracy ma 8,5V stabilizator 7809 i elektrolity wymienione w przetwornicy po stronie pierwotnej również i kilka po stronie wtórnej.
    Napiecie lini 116,6 w czasie pracy i st-by 125V
    Proszę o pomoc bo nie ma mam pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 1930346
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Sugeruję,że masz gdzieś albo zimne luty albo mikropeknięcia scieżek i teraz po właczeniu TV podaniu sygnału z anteny lub magnetowidu delikatnie opukaj płyte i poruszaj elementami bardzo delikatnie.Osobiście nie lubię tego typu uszkodzeń.życzę powodzenia.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1930824
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    trzeba tak postąpić jak przedmówca radzi tego typu usterek nikt nie lubi (z cyklu działa nie działa, tu puknąć tam stuknąć, nagiąć odgiąć) i zawerzać obszar poszukiwań :) dla oglądających tego typu poszukiwania jest zabawa ale cóż trzeba sobie jakoś radzić :) sam kilkarotnie się doszukałem nie tylko pęknięć ale i przeżartych śniedzią nóżek itp.
  • #4 1930923
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Coś cienkie te napięcie zasilania 8222
    Prześledź ścieżki od nóżki 21 (przełączanie źródeł sygnału wizji/fonii) może gdzieś znajdziesz przerwę. Sprawdź też okolice nóżki 4 tego scalaczka
REKLAMA