logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samousuwający się sterownik RT5390 - brak WiFi na laptopie HP Pavilion g6

czajamichal 14 Lip 2021 11:26 1491 8
REKLAMA
  • #1 19519941
    czajamichal
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc w usunięciu problemu z samoistnym usuwaniem się sterowników i brakiem sieci WIFI.

Posiadam laptopa HP Pavilion g6. Zdarzało się czasami, że usuwał się sterownik do karty sieciowej, ale już nauczony doświadczeniem instalowałem go ponownie. Dziś jest 2 dzień jak walczę z tym znów tyle, że po wgraniu sterownika w menadzerze urządzeń nic się nie zmienia. Restarty nic nie dają. Reinstalacje sterów też nic. Program do wykrywania sterowników Driver booster także nie wykrywa żadnego problemu z karta sieciową.

Załączam screen jak Wifi działało poprawnie.

Jak mogę definitywnie usunąć problem?
  • REKLAMA
  • #2 19520015
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    czajamichal napisał:
    Driver booster

Czyli już sobie sam wygrałeś ileś syfu takimi "wspomagaczami". System do reinstalacji, chyba że nie boisz się że coś Ci powykrada hasła i poufne dane. Oczywiście po reinstalacji wszystkie hasła do zmiany na wszystkich portalach.
    Wcześniej trzeba jednak sprawdzić, czy sama karta sprawna - uruchomić system z botowalnego Linuxa i przetestować kartę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19520026
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Próbowałeś ponownie zamontować kartę w laptopie?
    Może traci kontakt w swoim gniazdku?
    Ze strony HP powinno się instalować sterowniki.
  • #4 19520067
    czajamichal
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    czajamichal napisał:
    Driver booster

Czyli już sobie sam wygrałeś ileś syfu takimi "wspomagaczami". System do reinstalacji, chyba że nie boisz się że coś Ci powykrada hasła i poufne dane. Oczywiście po reinstalacji wszystkie hasła do zmiany na wszystkich portalach.
    Wcześniej trzeba jednak sprawdzić, czy sama karta sprawna - uruchomić system z botowalnego Linuxa i przetestować kartę.

Tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę? Nie mam warunków i wiedzy co do reinstalacji, ale doczytam.
    Tego boostera to polecił ktoś na jakimś kanale, faktycznie nie robiłem reserchu wad.

Dodano po 3 [minuty]:

g107r napisał:
    Próbowałeś ponownie zamontować kartę w laptopie?
    Może traci kontakt w swoim gniazdku?
    Ze strony HP powinno się instalować sterowniki.

Sprawdzę ten sposób. Kiedyś instalowałem ze strony HP, ale przy sterowniku w menadżerze urządzeń pojawiał się znak ostrzegawczy. Dziś ta strona strasznie długo weryfikuje moje urządzenie, wiec odpuściłem.
  • REKLAMA
  • #5 19520076
    IC_Current
    Ocena: 2509
    czajamichal napisał:
    Tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę? Nie mam warunków i wiedzy co do reinstalacji

Niestety tylko takie, ewentualnie jak jesteś dobrym specem, to byś potrafił operować antywirusem z poziomu LiveCD, ale tu można dużo zepsuć w systemie, a jeśli pytasz jak wykonuje się prostą reinstalację, to zdecydowanie odradzam grzebanie antywirusem z LiveCD.
    Co do reinstalacji - jeśli nie grzebałeś w dysku i partycjach, to powinieneś mieć opcję przywracania systemu do ustawień fabrycznych. W W10 jest ta opcja zintegrowana już z systemem, we wcześniejszych (W7 iW8) producenci sprzętu dawali swoje oprogramowanie aktywowane na w BIOS albo kombinacją klawiszy przy uruchomieniu.
    Przed reinstalacją trzeba zrobić kopię zapasową swoich danych na zewnętrznych nośnikach.

Jednak najpierw uruchomienie systemu z Linux LiveCD i test sprawności fizycznej karty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19520143
    g107r
    Poziom 41  
    https://www.youtube.com/watch?v=AqEJVSyzix8
    Wyjmij i włóż, zamontuj ponownie.
    U mnie jest pod touchpadem, i tam zwykle go łapię :) jak laptop był laptopem przenośnym, to kilka razy też zgubiło mi Wi-Fi i pamięć.
    Teraz jest stacjonarnym laptopem, i nie gubi, ale pamięć umarła, mogła nie przeżyć ewentualnych niekontaktów od przenoszenia.
  • #7 19520262
    KOCUREK1970
    Ocena: 5431
    @czajamichal
    IC_Current napisał:
    Czyli już sobie sam wygrałeś ileś syfu takimi "wspomagaczami"

Zgadzam się z Kolegą @IC_Current całkowicie.
    To ścierwo tak ingeruje w rejestry, funkcje istotne w systemie, że nawet po odinstalowaniu tego crapu, cały system to tykająca bomba.
    Oby przywrócenie do wartości początkowych pomogło, bo mnie kilka razy trafiła się sytuacja u ludzi, że tylko format i postawienie systemu na czysto pomogło - nigdy, przenigdy więcej nie instalować tego oprogramowania.
    Jak potrzeba sterownika, tylko i wyłącznie sterownik pobrać ze strony producenta danego układu, i tyczy się to każdego sterownika.
    IC_Current napisał:
    Jednak najpierw uruchomienie systemu z Linux LiveCD i test sprawności fizycznej karty.

Pobierz najnowszy obraz Live Sytemu Debian:
    :arrow: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/
    Obraz systemu, nagraj Rufusem na kartę pamięci:
    :arrow: https://rufus.ie/pl
    Potem zależnie co pierwsze bootuje, ustaw na boot z karty pamięci, testuj.
    System jest na karcie, więc odpalając boota niczego na dysku nie instalujemy, działa to właśnie z obrazu z karty pamięci.
  • #8 19540394
    czajamichal
    Poziom 2  
    g107r napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=AqEJVSyzix8
    Wyjmij i włóż, zamontuj ponownie.
    U mnie jest pod touchpadem, i tam zwykle go łapię :) jak laptop był laptopem przenośnym, to kilka razy też zgubiło mi Wi-Fi i pamięć.
    Teraz jest stacjonarnym laptopem, i nie gubi, ale pamięć umarła, mogła nie przeżyć ewentualnych niekontaktów od przenoszenia.

Tak zrobiłem. Chciałem już pisać, że pomogło, ale po 5 minutach stery odinstalowały się. Czyli powrót do początku. Nie naprawiłem tego jeszcze ponieważ laptop jest już w innym miejscu. Jak go zdobędę wrócę do tematu.
  • REKLAMA
  • #9 19540433
    g107r
    Poziom 41  
    KOCUREK1970 napisał:
    Pobierz najnowszy obraz Live Sytemu Debian:
    :arrow: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/
    Obraz systemu, nagraj Rufusem na kartę pamięci:
    :arrow: https://rufus.ie/pl
    Potem zależnie co pierwsze bootuje, ustaw na boot z karty pamięci, testuj.
    System jest na karcie, więc odpalając boota niczego na dysku nie instalujemy, działa to właśnie z obrazu z karty pamięci.
    Albo jakiegoś innego live linuksa, i na nim sprawdź, czy nadal gubi kartę. Pendrive oczywiście też może być.
    Może być uszkodzona, lub jej gniazdo na płycie, i chyba inaczej tego nie sprawdzisz, jak na innym systemie, albo z inną kartą, kartą włożoną w innego pasującego do karty laptopa, bo może być https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3685631.html

Dodano po 4 [minuty]:

czajamichal napisał:
    Chciałem już pisać, że pomogło, ale po 5 minutach stery odinstalowały się. Czyli powrót do początku.
    Czyli jeszcze raz, tylko przeczyść styki karty, oraz przyjrzyj się stykom gniazda. Niby złote, niekorodujące w różny sposób, ale jednak w wielu przypadkach takie wyjmij/włóż "oskrobuje" punkty styku, i często działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP Pavilion g6 zgłasza problem z samoistnym usuwaniem się sterownika karty sieciowej RT5390 oraz brakiem dostępu do sieci WiFi. Pomimo wielokrotnych prób reinstalacji sterowników, problem nie ustępuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie fizycznego stanu karty, jej ponowne zamontowanie oraz uruchomienie systemu z LiveCD Linuxa w celu diagnostyki. Wskazują również na ryzyko związane z używaniem programów do automatycznej aktualizacji sterowników oraz zalecają pobieranie sterowników bezpośrednio ze strony producenta. W przypadku dalszych problemów, sugerują reinstalację systemu operacyjnego lub przywrócenie ustawień fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA