logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania kod błędu EMS 5848 - Od jakiegoś czasu pojawia mi się ten błąd

WojciechPrzeklasa 14 Lip 2021 12:20 19545 6
REKLAMA
  • #1 19520016
    WojciechPrzeklasa
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Po wymianie inoxa i płyty błąd nadal się pojawia, nie wiem czy diagnoza była słuszna tylko wstawiono wadliwą część czy to coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 19520690
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1712
    Źle zamontowany czujnik tlenków azotu (przed katalizatorem) lub wadliwy czujnik. Sprawdź poprawność montażu czujnika,
    złącza i przewody elektryczne. Jeśli w EMS nie ma innych błędów to wymień czujnik, jeśli są to je podaj.
  • REKLAMA
  • #3 19520824
    WojciechPrzeklasa
    Poziom 2  
    Nie, nie mam innych kodów
  • REKLAMA
  • #4 19521984
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    WojciechPrzeklasa napisał:
    Po wymianie inoxa i płyty błąd nadal się pojawia, nie wiem czy diagnoza była słuszna tylko wstawiono wadliwą część czy to coś innego?

Czujnik nowy oryginalny czy regenerowany?
  • REKLAMA
  • #5 19521988
    WojciechPrzeklasa
    Poziom 2  
    saron22 napisał:

Czujnik nowy oryginalny czy regenerowany?

Nie wiem, ale myślę że padł drugi. Pojawił mi się nowy błąd 8319 i licznik do odcięcia mocy
  • #6 19521991
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    Jeśli auto ma dwa NOx to całkiem możliwe.
  • #7 19523779
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1712
    Mogą być zamienione czujniki przed i za katalizatorem. Może być niedrożna dysza dozownika lub zapchany przewód itd. itd. Czujnik nie wykrywa tlenków azotu
    błąd 8319
    , więc pochylił bym się nad pierwszym błędem i skontaktował z mechanikiem / serwisem który to robił. Układ po naprawie był testowany?

Podsumowanie tematu

✨ Błąd EMS 5848 w pojazdach Scania może być spowodowany nieprawidłowym montażem lub uszkodzeniem czujnika tlenków azotu (NOx), który znajduje się przed katalizatorem. Użytkownik wymienił część, ale błąd nadal występuje. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności montażu czujnika oraz stanu przewodów elektrycznych. Pojawienie się nowego błędu 8319 oraz odcięcia mocy może wskazywać na problem z drugim czujnikiem NOx, jeśli pojazd jest w niego wyposażony. Dodatkowo, możliwe jest zamienienie czujników lub zator w układzie dozowania, co również może prowadzić do błędów w detekcji tlenków azotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA