logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Krups Dolce Gusto KP100631 - brak reakcji po wymianie przycisku i sprawdzeniu bezpieczników

MonikaStpie 21 Lip 2021 00:31 2196 1
REKLAMA
  • #1 19529797
    MonikaStpie
    Poziom 1  
    Hej,
    Pacjent to ekspres do kawy Krups Dolce Gusto model KP100631. Dostałam go jako niedziałający z zapadniętym przyciskiem włączania, zatem nie znam jego historii ani nie ma opcji naprawy w ramach gwarancji.

Wymieniłam przycisk na nowy, lecz niestety to nie pomogło. Sprawdziłam przepływ przez bezpieczniki głównego zasilania - wygląda na to, że z nimi wszystko w porządku.

Wyciągnęłam moduł sterujący, wygląda trochę jakby ktoś rzygnął na niego kawą, lepi się - podejrzewam, że kaplica. Pozostaje kwestia czujnika temperatury - czy jego wada może być przyczyną braku reakcji na włączanie? Jak sprawdzić czy działa? Jak go ewentualnie wymontować z grzałki? Wygląda to na wyższą szkołę jazdy a ja jestem amatorem :P

Przyjmę wszelkie podpowiedzi :D
    Ekspres Krups Dolce Gusto KP100631 - brak reakcji po wymianie przycisku i sprawdzeniu bezpieczników Ekspres Krups Dolce Gusto KP100631 - brak reakcji po wymianie przycisku i sprawdzeniu bezpieczników Ekspres Krups Dolce Gusto KP100631 - brak reakcji po wymianie przycisku i sprawdzeniu bezpieczników
  • REKLAMA
  • #2 19529985
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Na płytce jest układ scalony z 16 nóżkami (czarny prostokąt) - wygląda, jakby był spalony, albo to po prostu gruba warstwa "czegoś" - możesz spróbować delikatnie zeskrobać to "coś", dla pewności, czy to jakaś maź, czy spalony układ.
    Kolejna sprawa - sprawdziłaś, czy zasilanie w ogóle idzie od wtyczki kabla do ekspresu? Może być też uszkodzony kabel. Jeśli masz miernik, jedną sondą miernika dotknij bolca wtyczki, a drugą miejsca, gdzie kabel się kończy w ekspresie - i z drugim bolcem to samo - miernik ustaw sobie labo na piszczyk, jeśli masz, albo na kohm.
    Czujnik temperatury sprawdzasz ustawiając na mierniku pokrętło na kohm. Powinno cokolwiek pokazać.
    I jeszcze jedno - mogłabyś pokazać jeszcze zdjęcie płytki z drugiej strony?
REKLAMA