logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens WM12N07EPL vs Bosch WAN2419KPL vs WAN2428KPL

rob4u 25 Lip 2021 14:53 1776 8
  • #1 19535387
    rob4u
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Podpowiedzcie Koledzy siedzący w temacie pralek, czy w praktycznym codziennym użytkowaniu będzie odczuwalna różnica między modelami Siemensa WM12N07EPL a Boscha WAN2419KPL, gdzie w WM12N07EPL max wsad to 8kg ale nie ma możliwości indywidualnego ustawienia temperatury czy też oddzielnego programu dla koszul? Czy w tym Siemensie oraz przykładowo Boschu WAN2428KPL montowane są trwalsze łożyska czy podobnej jakości, ponieważ rzeczywiście max wsad 8kg jest możliwy jedynie na długim programie do bawełny? Czy opcja "ochrona przed zagnieceniami" w modelach Boscha WAN2427/28 to jedynie zmniejszenie prędkości wirowania, którą można samemu zmniejszyć, gdy w innych modelach, gdy jej brak, czy też są to inne ruchy bębna oraz czy program dla koszul sam w sobie nie posiada z automatu takiej funkcjonalności? Z góry dziękuję za rzeczową pomoc osób posiadających praktyczne doświadczenie.
  • #2 19562860
    andzialipka
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Ja też bardzo proszę o odpowiedź, jaką pralkę kupić w cenie 1500 - 2000 aby była prosta w naprawie i względnie była szansa, aby się nie psuła. Bosh? Samsung? Widzę, że silniki są już tylko inverterowe, nie ma szczotkowych w pralkach tych lepszych firm. A może warto dorzucić i kupić Miele za 2800? Tylko że chyba też już nie produkują ich tak trwałych jak kiedyś... Dlatego skłaniam się ku czemuś za ok 1600, ale przy tym przepychu w sklepach nie mam pojęcia co wybrać. Jeszcze raz: prosta, bez bajerów ale solidna i łatwa w naprawie. Plis help :)
  • #3 19564766
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Obecnie na rynku dostępna jest seria WAN Bosch, i jeszcze 2 obcje, która jeszcze jest serwisowalna, ale też należy sprawdzić przed zakupem czy dany model posiada zbiornik rozkręcany bo już niestety w niektórych modelach producent montuje zbiorniki zgrzewane. Oczywiście w takim zbiorniku również jest możliwa wymiana łożysk, ale jest już to naprawa droższa i musi zostać wykonana bardzo fachowo by pralka nie ciekła. Samsung niestety mimo stosowania rozkręcanych zbiorników jest bardzo awaryjny a ceny części zamiennych osiągają granice absurdu.
    Z Bosch można również rozważyć jakiś model z serii WAJ: https://panagd.pl/pralka-bosch-waj-nowe-modele-na-rynku-2020/
  • #4 19565086
    andzialipka
    Poziom 10  
    Rety jak ja Ci dziękuje, od tego natłoku modeli można oszaleć a teraz wiem co mam brać :) DZIĘKUJE
  • #5 19573837
    pawelira
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Dzień Dobry . Teź jestem na etapie poszukiwań tylko ładowność wolałbym większą. 9kg i 1400 obrotów . Cena do ok 2 tys.
    Np. BOSCH WAU28T0KPL ,Siemens WM14N29XPL.
    W starym miele prałem często na programie "Minimum Iron 50 stopni" i korzystałem z namaczania więc dobrze jak by było ale przeżyję .
    Bardzo proszę o radę i żeby pralka była serwisowalna/rozbieralna
  • #7 19574096
    pawelira
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Dzięki. Ten Siemens WM14N28XPL jest więc naprawialny. Możesz coś jeszcze polecić do ok 2 tys. Może być trochę więcej jeśli warto dopłacić
  • #9 19578695
    andzialipka
    Poziom 10  
    Ja kupiłam właśnie tą pralkę. Jestem bardzo zadowolona. Dobre wykonanie, szufladki na proszek i płyn łatwe do czyszczenia. Pralka jest cichutka. Jak coś potrzeba to mogę sprawdzić w praniu :)
    Aha, w instrukcji pralki jest napisane, że jeżeli chce się pranie namaczać, to trzeba ją włączyć, jak nabierze wody to zapauzować. Namaczać ile się chce i puścić pranie dalej. Twierdzą, że wystarczy namaczać w samej wodzie ale ja i tak wlewam detergent do bębna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano modele pralek Siemens WM12N07EPL oraz Bosch WAN2419KPL i WAN2428KPL. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w funkcjonalności, takie jak brak możliwości indywidualnego ustawienia temperatury w modelu Siemensa oraz różnice w trwałości łożysk. Wskazano, że maksymalny wsad 8 kg w Siemensie jest osiągalny tylko na długim programie do bawełny. Użytkownicy podkreślają znaczenie serwisowalności pralek, zwracając uwagę na modele z rozkręcanym zbiornikiem, co ułatwia naprawy. Wspomniano również o funkcji "ochrona przed zagnieceniami" w modelach Boscha, która może obejmować różne ruchy bębna, a nie tylko zmniejszenie prędkości wirowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA