logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przy odpalaniu komputera wyskakuje mi Alert co zrobić?

Alexgie05 26 Lip 2021 22:23 4218 17
REKLAMA
  • #1 19537331
    Alexgie05
    Poziom 5  
    Alert! Previous fan failure
    Alert! Rean fan failure
    Alert! Power buttom cable failure
    Alert! Front I/O cable failure

Po wyżej dałem alerty które wyskakują (ekran cały czarny z białymi napisami i mogę standardowo contynuowac ale komputer się odpala ponownie) pod f1 czy to wina jakiegoś kabla nie dopietego albo cos
  • REKLAMA
  • #2 19537335
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Przeciez masz napisane, problem z tylnym wentylatorem, wlacznikiem oraz panelem i/o. Podaj model komputera, grzebales w nim?
  • #3 19537337
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8214
    Witaj.
    Brak modelu komputera, ale tłumacząc wprost błędy możesz przeczytać, dlaczego występują:
    - usterka wentylatora tylnego (bądź jego brak) - to dwa pierwsze błędy, bo pierwszy pewnie jest związany z drugim
    - usterka albo nieprawidłowy panel przedni z włącznikiem to dwa ostatnie błędy.
  • #4 19537363
    Alexgie05
    Poziom 5  
    Wiem ale jak to naprawić jak nie mam jak podpiąć panelu bo powinna być 5 pin wtyczka ja mam pojedynczy power+/- resert+/- power led+/- hddled+/- co począć. Więc podpiąłem tylko power i reset.
  • #5 19537376
    dt1
    Admin grupy komputery
    Podłącz płytę główną do obudowy, dla której była dedykowana. Jeśli kupiłeś jakiś złom z rozbiórki gotowców i próbujesz go uruchomić w normalnej obudowie to jest kilka rzeczy, które niestety trzeba przeskoczyć. Jako że nie podałeś do tej pory modelu tej płyty głównej - nie możesz się spodziewać za bardzo pomocy, bo nikt nie będzie zgadywał, jaki sprzęt posiadasz. Z opisu kabelków wiadomo, że obudowa jest standardowa i tyle.
  • REKLAMA
  • #6 19537377
    WindowsKillerPL
    Poziom 2  
    Po wyszukaniu treści alertów zgaduję, że chodzi o komputery Dell Optiplex.

Alexgie05 napisał:
    Alert! Previous fan failure

Oprogramowanie układowe wykryło usterkę wentylatora. Sprawdź wentylator CPU, między innymi czy wszystkie piny są podłączone, czy się nie blokuje przy obracaniu się.
    Jeśli działa, wyczyść log systemowy BIOS.

Alexgie05 napisał:
    Alert! Rean fan failure

Chodzi o Rear fan failure?
    Jeśli tak, sprawdź wentylator tyłu obudowy. To samo, czyli podłączenie pinów, sam kabel, czy chodzi płynnie itp.

Alexgie05 napisał:
    Alert! Power buttom cable failure

Problem z kablem od przycisku włącz/wyłącz. Sprawdź, czy jest prawidłowo podłączony do płyty głównej, czy nie ma po drodze przetarć, innych uszkodzeń izolacji, sprawdź sam przycisk. Jeśli masz na wymianę obudowę, możesz spróbować do niej przełożyć i podłączyć.

Alexgie05 napisał:
    Alert! Front I/O cable failure

Jak wyżej, ale z kablem danych (USB, we/wy audio, inne porty z przodu obudowy).

Prawdopodobnie nie daje kontynuować rozruchu przez problem z przyciskiem zasilania albo przez tylny wentylator. Jeśli nie dzieje się nic poważniejszego, po naprawie tych błędów powinien przechodzić dalej do bootowania systemu.
  • #7 19537382
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak sie konczy montowanie plyty z Dell'a w zwyklej obudowie, czego autor nawet nie potrafi napisac.

Podaj DOKLADNY model tego Dell'a.
  • #8 19537401
    Alexgie05
    Poziom 5  
    Dell optiplex 3010 stara obudowa nowa zalman z3 plus płyta główna dell 042p49
  • REKLAMA
  • #10 19537429
    Alexgie05
    Poziom 5  
    Kontynujac wiatraki się kręcą wcześnie były a płytę a teraz są na ATA bo standardowo w obudowie tak mam

Dodano po 1 [minuty]:

Tak samo wcześniej miałem na blyte ten front panel 5 pin wtyczka a teraz mam każda oddzielnie jest jakiś adapter na to albo coś (power sw, reset sw, HDD Led, power led)?
  • #11 19537430
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie ma, albo robisz sam to co masz podane, albo zmieniasz plyte glowna na normalna.

W sumie to nawet sa, ale i tak nigdzie tego nie kupisz, zreszta i tak nie warto, Google -> dell front panel adapter 3010

Jest cala masa filmow i opisow co trzeba zrobic, kolejny: https://www.youtube.com/watch?v=Z_jq9CE4o7k
  • REKLAMA
  • #12 19537435
    Alexgie05
    Poziom 5  
    Oo to samo znalazłem ale nie wiem jak mam podłączyć kabelki
  • #13 19537437
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez masz pokazane na filmie, jak nadal nie wiesz co zrobic to oddaj komus kto Ci to wszystko posklada.
  • #14 19537441
    Alexgie05
    Poziom 5  
    W sensie jak wpiąć do front portu kurde felek

Dodano po 44 [sekundy]:

Jak wpiąć w jakie piny szykLem schematy i inne filmiki ale nie mogę znalezc
  • #16 19537448
    Alexgie05
    Poziom 5  
    On ma jakieś przerobione kabelki. Nie da się na fabrycznych tylko dobrze podpiąć?
  • #17 19537451
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie da sie, ile razy mozna Ci to pisac? Oddaj komputer do jakiegos serwisu, daj im linki do tych filmow i Ci to wszystko podlacza, bo sam jak widac nic nie zrobisz.
  • #18 19537896
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tutaj pozwolę sobie zakończyć temat. Zarówno w tym jak i drugim wątku Autora podane zostały wszystkie potrzebne informacje. Jeśli nie są wystarczające to warto skorzystać z pomocy kogoś, kto te informacje będzie w stanie wykorzystać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, w tym alerty dotyczące awarii wentylatora tylnego, przycisku zasilania oraz panelu I/O. W odpowiedziach zasugerowano, że problemy mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabli, zwłaszcza w kontekście obudowy Dell Optiplex 3010. Użytkownik próbował podłączyć panel przedni, ale napotkał trudności z wtyczkami. Rekomendacje obejmowały sprawdzenie wentylatorów, poprawne podłączenie kabli oraz ewentualne skorzystanie z adapterów. Wskazano również na możliwość skorzystania z pomocy serwisu komputerowego w celu prawidłowego podłączenia komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA