logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2013 - Radio nie włącza się po serwisie

Bzykpch 29 Lip 2021 13:03 3105 10
REKLAMA
  • #1 19540781
    Bzykpch
    Poziom 7  
    Witam
    Bardzo proszę o pomoc. Mam Opla Vivaro 2013r. Jestem aktualnie za granicą do końca sierpnia. Więc trochę problem żeby pozwolić sobie na serwis. Miałem awarię generatora w samochodzie czy jak go zwał. Od razu powiem że jestem laikiem jeżeli chodzi o samochody ale elektrykiem. Po serwisie radio się już nie włączało. A serwis ma wyj.... bo niestety podrzędny. Sprawdziłem (i wymieniłem na nowe) bezpieczniki Radia. Załączam zdjęcie. Czyli bezpiecznik 10A radio z nutką, drugi 15A radio z nutką i bezpiecznik 15A stały plus. Wyciągnąłem także radio i wymieniłem na nowy bezpiecznik 10A w samym radiu. Ale radio nadal nie działa. Wyświetlacz nad radiem pokazuje godzinę (migającą bo przestawioną) i temperaturę. Ale radio się nie włącza. Co może być przyczyną. Kostki z tyłu radia mają ze 30 kabelków więc nawet nie wiem gdzie szukać. Nie mam jak podmienić radia na inne. Załączam zdjęcia. Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam. Piotr Opel Vivaro 2013 - Radio nie włącza się po serwisie Opel Vivaro 2013 - Radio nie włącza się po serwisie Opel Vivaro 2013 - Radio nie włącza się po serwisie
  • REKLAMA
  • #2 19540988
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1407
    Bzykpch napisał:
    awarię generatora
    Co to?
  • #3 19541004
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2456
    Alternator zapewne.Skoro spaliło bezpiecznik przy radio to może ono jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #4 19541056
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Sprawdź czy masz zasilanie na kostkach radia.
  • #5 19542273
    Bzykpch
    Poziom 7  
    Witam, Od razu odpowiadam że żadne bezpieczeniki nie były spalone. Wymieniłem je na nowe na wszelki wypadek bo akurat miałem nowe. Wyjąłem radio i sprawdziłam że na kostce zasilanie radia mam 12V (lekko powyżej ok. 14VDC). Więc czy mogło paść radio? Bezpicznik radia jest w porządku. Jeżeli tak to proszę o podpowiedź czy jeżeli kupię radio na amazonie jak np.
    https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0915XD2FT/ref=...2bb54&pd_rd_wg=RAlo8&pd_rd_i=B0915XD2FT&psc=1
    to czy mogę je podłączyć jeżeli ja mam ISO Wtyk 30 pinowy taki jak na zdjęciu.
    Rozumiem że największa kostka jest do wyświetlacza który jest powyżej radia. Więc jeżeli nie podłącze tej kostki to nie ustawię np. zegara na wyświetlaczu bo ustawiało się go z radia. I dalej będzie migał zły czas. Chyba że jest na to jakiś sposób?

Mam też wątliwość czy jak kupię takie radio z Amazon to czy podłączę antenę. Moj samochód ma taki wtyk jak na zdjęciu. A te nowe radia mają zupełnie inne gniazdo. Opel Vivaro 2013 - Radio nie włącza się po serwisie Opel Vivaro 2013 - Radio nie włącza się po serwisie
  • #6 19542676
    Ireneo
    Poziom 42  
    Są przejściówki do anten.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 19551097
    Bzykpch
    Poziom 7  
    Rozumiem że nie podłączając tej 30 pinowej kostki nowe radio będzie chodziło. A jedynie nie będę mógł używać starego wyświetlacza nad radiem. A czy jest sposób aby ustawić na nim zegar. Normalnie ustawiało się go ze starego radia.
  • #9 19552828
    Bzykpch
    Poziom 7  
    Szanowni Koledzy. Prosze o pomoc. Kupiłem w końcu nowe radio ale ono także nie działa. Nie włącza się mimo że na kostce zasilającej (wciskanej w radio) mam 12V (dokładnie ok. 14V). Więc gdzie tu może być przyczyna? Nie stać mnie na to żeby teraz wywalić 100 czy 200 Eur za naprawę w serwisie. Bezpieczniki wszystkie są ok. Bezpiecznik w radiu starym i nowym też ok. Gdzie tu szukać przyczyny? Różnica między radiami jest taka że stare oryginalne radio nie miało stałego plusa. A nowe ma.
  • #10 19552833
    Ireneo
    Poziom 42  
    Podstawa to zmierz żarówką a nie miernikiem.
  • #11 19552876
    sttary
    Poziom 2  
    Ocena: 2

Napięcie 12V musisz mieć na 2 pinach kostki a nie piszesz nic o tym. Pin oznaczony + ma stałe zasilanie 12V a pin oznaczony jako 12V musi mieć 12V po włączonym zapłonie inaczej radio się nie włączy. Nie wiem jak sprawa KAN w tym samochodzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem w Oplu Vivaro z 2013 roku, które przestało działać po awarii alternatora i serwisie. Pomimo wymiany bezpieczników oraz sprawdzenia zasilania (12V) na kostkach radia, radio nadal nie włącza się. Użytkownik rozważa zakup nowego radia, ale obawia się o kompatybilność z istniejącymi złączami. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym uszkodzenie radia oraz konieczność sprawdzenia zasilania na odpowiednich pinach kostki. Użytkownik potwierdza, że nowe radio również nie działa, mimo że zasilanie jest prawidłowe. Wskazówki dotyczące pomiaru napięcia oraz użycia przejściówek do anteny zostały również podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA