logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór odkurzacza do 500PLN: Electrolux Power Force EPF63BR czy Philips FC9333?

Gutek699 31 Lip 2021 11:09 1704 7
REKLAMA
  • #1 19543242
    Gutek699
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć,
    chcę kupić nowy odkurzacz tradycyjny, budżet 500PLN.
    Zastanawiam się nad rozwiązaniem workowym i bezworkowym. Do tej pory miałem tylko workowy.

Z workowych mam na oku Electroluxa Power Force EPF63BR.

Z bezworkowych już prawie kupiłem Philips FC9333, ale zorientowałem się, że nie ma uchwytu do przenoszenia, a u mnie będzie często noszony po schodach.

Czy znajdę coś lepszego w tym budżecie? Zależy mi żeby był solidny i podziałał parę lat. Wodotryski i tysiąc szczotek są zbędnę :) .
  • REKLAMA
  • #2 19543278
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/BGC05AAA2

Bosch Serie 6 BGS41K332
    https://www.ceneo.pl/92132758

Reszta w cenie do 500zł to zabawki jak dla mnie.
    Marna jakość plastików które w dotyku sprawiają wrażenie że zaraz się połamią, rura teleskopowa która się ugina pod naciskiem w trakcie odkurzania dywanu, "wiotka" rura odkurzacza która UWIELBIA się skręcać...

Osobiście używam :

Miele Blizzard CX1 Cat & Dog PowerLine

https://www.euro.com.pl/odkurzacze/miele-odku...vstPel-mJqhRL6wPqMYaAqxMEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Mocny silnik i duża siła ssąca, sztywna rura oraz elastyczny wąż odkurzacza, porządne i mocne plastiki, 4 koła skrętne.

No ale to budżet 3x ponad Twoje oczekiwania.

Dodano po 4 [minuty]:

https://www.euro.com.pl/odkurzacze,d3,typ-odkurzacza!bezworkowy.bhtml

Podjedź do pierwszego lepszego sklepu i sprawdź sobie na żywo te odkurzacze czy spełniają Twoje oczekiwania.
    Jeżeli któryś w budżecie do 500zł spełni Twoje oczekiwania to kupuj.

Jedna ważna uwaga. Bezworkowce mają jedną wadę.
    Np w Bosch :

Bosch Serie 6 BGS41K332
    https://www.ceneo.pl/92132758

Poniżej zbiornika na śmieci i kurz jest gąbka która "filtruje" większe cząsteczki kurzu.
    Niestety trzeba ją dość często czyścić sprężonym powietrzem gdyż zatrzymuje duże ilości kurzu.
    Mieszkasz w bloku?
    Nie masz kompresora?

Kup zwykłego "workowca" i po temacie.

Też zwróć uwagę na jakość i sztywność rury teleskopowej oraz węża.
  • REKLAMA
  • #3 19543524
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1319
    Zobacz ten odkurzacz: :arrow: Link
    Od ponad pół roku go używam. Jeśli chodzi o siłę ssania to rewelacja. Jest cichy. Lekki, ok. 3,5kg, wygodny uchwyt umożliwia sprzątanie przy noszeniu odkurzacza w jednej ręce a rura ssąca w drugiej. Relatywnie tanie worki wymienne (ok. 5,5 zł/szt.). Odkurzacz z linii sprzętu profesjonalnego. Serwis będzie możliwy nawet po kilku latach od zakupu.
  • #4 19543528
    sunrise84
    Poziom 42  
    alekt77 napisał:
    Zobacz ten odkurzacz

Pamiętajmy jednak że ten odkurzacz ma PLASTIKOWE rury łączące wąż ssawny z końcówką do odkurzania np. dywanu.
    Jest to bardzo "elastyczne" połączenie niestety i podczas odkurzania prawdziwego dywanu z gęstym i długim runem może się to uginać(nie może A NAPEWNO).
  • #5 19543684
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1319
    sunrise84 napisał:
    Jest to bardzo "elastyczne" połączenie niestety i podczas odkurzania prawdziwego dywanu z gęstym i długim runem może się to uginać

Rzeczywiście jest lekko a nie bardzo elastyczne. Jeśli odkurzacz ma dużą siłę ssania to nie ma potrzeby dociskać szczotki do podłoża(to nie łopata!), wystarczy lekko przesuwać po dywanie i wszystko zbiera. Rury pomimo że z tworzywa są bardzo wytrzymałe a wąż można nawet przydepnąć stopą i potem wraca do pierwotnego kształtu a w związku z tym że ma mocowanie obrotowe przy korpusie odkurzacza i przy uchwycie do rur nie skręca się. Zaletą odkurzacza jest jego bardzo mały ciężar na co wpływ mają również rury z tworzywa a nie metalu.
    Podałeś linki do dwóch odkurzaczy, jeden 2 razy przekracza budżet autora tematu a drugi 3 razy.
    sunrise84 napisał:
    Podjedź do pierwszego lepszego sklepu i sprawdź sobie na żywo te odkurzacze czy spełniają Twoje oczekiwania.
    Jeżeli któryś w budżecie do 500zł spełni Twoje oczekiwania to kupuj.

Autor tematu prosił o poradę ale chyba nie taką.
  • REKLAMA
  • #6 19543701
    sunrise84
    Poziom 42  
    Doskonale o tym wiem że podałem linki do droższych odkurzaczy. Trochę już ich w życiu się naużywałem. Zaleta Karcher-a jest zapewne jego waga, wadą przemysłowy wygląd. Ale o gustach się nie dyskutuje. Co do porady o wizycie w sklepie. CELOWA taka porada, my mamy autora naprowadzic na trop. A decyzje on podejmie SAM.
  • #7 19546204
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    A ja dodam od siebie Karcher WD4. Można odkurzać z workiem lub bez, bez worka można wciągać rozlaną wodę. Potężna moc ssania, sprawdza się też przy remoncie mieszkania. Duże 20-litrowe worki. Można bez problemu dokupić dodatkowe końcówki, jeśli są potrzebne.
    Jedyną wadą może być głośna praca, ale to mi nie przeszkadza. Od kiedy go kupiłem, to Zelmer stoi w szafie bezczynnie :-).
    W tej cenie rewelacja.
  • REKLAMA
  • #8 20343310
    Gutek699
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dostałem powiadomienie o nierozwiązanym temacie - zatem piszę rozwiązanie. Mój stary odkurzacz (Zelmer) udało się ożywić, oderwał się przewód na zwijaku.
    Z podanych propozycji spodobał mi się Karcher Classic T7/1 i jak Zelmer wyzionie ducha to pewnie taki zamówię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tradycyjnego odkurzacza do 500 PLN, rozważając modele workowe i bezworkowe. Zainteresowany jest Electrolux Power Force EPF63BR oraz Philips FC9333, jednak zauważa brak uchwytu w modelu Philips, co jest istotne ze względu na częste przenoszenie odkurzacza po schodach. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące innych modeli, takich jak Bosch Serie 6 BGS41K332 oraz Karcher WD4, które oferują dobrą moc ssania i funkcjonalność. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości materiałów oraz wygody użytkowania. Ostatecznie autor tematu planuje zakup Karcher Classic T7/1, gdy jego obecny odkurzacz (Zelmer) przestanie działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA