logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FC8955/09 - współczesny odkurzacz "z wyższej półki", wnętrze

tomybb 04 Lip 2024 00:59 2658 28

TL;DR

• Philips FC8955/09 to odkurzacz workowy z segmentu premium, rozebrany i pokazany od wnętrza po zewnętrzne „bajery”.
  • Ma podświetlaną rurę z 4 przyciskami w rękojeści, LED-y w szczotce i elektroniczne sterowanie z płytki w odkurzaczu.
  • W środku pracuje płyta główna z regulatorem silnika opartym o triak BTA312, a zasilanie pozostaje klasyczne 230V.
  • Minusem jest sztywne połączenie rury bez obrotu oraz zauważone przetarcie izolacji i zbyt mały luz przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Odkurzacz Philips Performer Ultimate z dużymi kołami, w szarej obudowie.
    Współcześnie, jeżeli chodzi o rynek odkurzaczy domowych coraz częściej możemy spotkać urządzenia akumulatorowe. Jak można się domyśleć związane jest to z wygodą użytkowania. Tradycyjne wersję, z przewodem, zasilane 230V ciągle jednak są sprzedawane i chyba nie tak prędko zostaną wyparte sprzętem na akumulatory.

Wydawać by się jednak mogło, że jeżeli chodzi o odkurzacze workowe, 230V wszystko zostało już wynalezione więc czym tak naprawdę różnią się wersje za kilkaset złotych od tych za ponad 1000zł? W tym artykule pokaże wnętrze takiego właśnie, droższego modelu. Czym producent nas tutaj jeszcze zaskoczy?

Na początek rura. Niestandardowa ponieważ w rękojeści mamy 4 przyciski. Włącznik zasilania, regulacja mocy oraz... przycisk włączający podświetlenie.

Czarna rączka odkurzacza z trzema przyciskami na jasnym tle

Czyli 4 LED-y umieszczone w szczotce.

Końcówka odkurzacza z podświetleniem LED włączonym na jasnym tle.

Wszystko zasilane jest z płytki elektronicznej umieszczonej w samym odkurzaczu więc rozwiązanie takie wymusza stosowanie połączenia elektrycznego z "wężem". Mamy tutaj takie złącze.

Końcówka rury odkurzacza z elektrycznym złączem.

Niestety ma to jedną ale dosyć istotną wadę, tracimy możliwość obracania się rury na złączu, jest ona tutaj sztywno połączona i nie ma możliwości kręcenia się. W takim układzie będzie pracować nam cała czas część giętka bez możliwości przekręcenia się na połączeniu z odkurzaczem. A warto dodać że rury uszkadzają się, rozrywają najczęściej właśnie w takich miejscach.

Połączenie węża z odkurzaczem klasy premium

Dobrym pomysłem za to jest umieszczenie dodatkowych szczotek w otwieranej pokrywie na worek. Dzięki temu mają swoje miejsce i zawsze są pod ręką.

Wnętrze pokrywy odkurzacza z umieszczonymi szczotkami

Jeszcze kilka podświetlanych "bajerów" w tym sprzęcie. To akurat praktycznego zastosowania raczej nie ma, a ma jedynie pokazać chyba że nasz odkurzacz czymś się wyróżnia.

Podświetlana część odkurzacza domowego premium.

Z tyłu z kolei podświetla się ikona, w zależności od wybranego stopnia mocy. Obrazek sugeruje który poziom jest zalecany do danej czynności. Mamy tutaj regulacje skokową a nie płynną za pomocą potencjometru.

Panel kontrolny odkurzacza z podświetlonymi ikonami.

Żadnych innowacji za to, jeśli chodzi o komorę z workiem. Za nim jak w każdym znajduje się filtr.

Wnętrze odkurzacza z pojemnikiem na worek i technologią AirflowMax

Demontujemy naszego pacjenta.

Wnętrze odkurzacza z płytką elektroniczną

Płyta główna na pewno nie przypomina tych odkurzaczowych, dużo większa, rozbudowana. No ale mamy tu przecież wersje premium naszego sprzętu, z kilkoma bajerami, podświetleniem itd.

Płyta główna odkurzacza z kolorowymi przewodami

Widoczne wtyczki, połączenie z ruchomą klapą min. do złącza rury.

Fragment odkurzacza z kolorowymi przewodami elektrycznymi.

Tutaj warto zwrócić uwagę na odpowiednie poprowadzenie wiązki elektrycznej, w jednym miejscu widoczne przetarcie izolacji a przewody miały zbyt mało luzu na zgięciu. Takie coś należy poprawić.

Przewody i złącza elektryczne odkurzacza.

Wnętrze obudowy odkurzacza z widoczną cewką i okablowaniem

Po zdemontowaniu części.

Widok wnętrza odkurzacza pokazujący komorę i płytę główną.

Odkurzacz można załączyć, jak wspomniano na początku, przy rękojeści ale również klawiszem na samym urządzeniu. Jak w standardowych tego typu sprzętach. Rozwiązanie to jednak powoduje, że nie mamy wyłącznika rozłączającego przewód zasilający ale przycisk switch (chwilowy) na pcb - system standby. Kolejna rzecz mało spotykana w odkurzaczach.

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z zielonym przyciskiem

Filtr wylotowy, hepa - na zdjęciu poniżej już zdemontowany znajduje się od dołu. W związku z czym ciepłe, gorące powietrze będzie mieć trudniej wydostać się niż gdyby wylot taki znajdował się na tylnej obudowie. Czemu zatem producent zdecydował się na taki manewr? Może chodzi tutaj o ograniczenie hałasu?

Filtr wewnętrzny odkurzacza.

Po zdemontowaniu komory silnika widać gdzie on się znajduje.

Wnętrze obudowy odkurzacza z widocznymi elementami konstrukcji.

Wnętrze komory odkurzacza z widocznym filtrem i obudową

Konstrukcja zwijarki przewodu bardzo zbliżona do tych z innych modeli tego producenta.

Bęben na przewód elektryczny odkurzacza z widocznym okablowaniem

Jeszcze widok płyty głównej z drugiej strony.

Płyta główna odkurzacza z elementami elektronicznymi

Regulator silnika oparty o triak BTA312.

Zbliżenie na triak BTA312 zamontowany w odkurzaczu.

Rozbieramy komorę.

Widok wnętrza komory odkurzacza z widoczną uszczelką gumową.

Odkręcamy wkręty typu torx. Podważamy zatrzaski.

Zbliżenie na plastikowy pojemnik z zatrzaskami

Mamy tutaj jeszcze zawór bezpieczeństwa.

Zbliżenie na plastikowy element odkurzacza trzymany przez dłoń.

Zadziała on w momencie np. zapchania rury.

Zbliżenie na plastikowy element trzymany palcami

Po demontażu ukazuje nam się silnik. Czarna guma pełni rolę uszczelki ale również mocowania.

Widok wnętrza odkurzacza z widoczną gumową uszczelką.

Jak widać jest on raczej małych rozmiarów, szczególnie patrząc na wielkość obudowy w której jest osadzony.

Zbliżenie na wnętrze komory silnika odkurzacza z widocznym silnikiem i przewodami.

Metalowy element mierzony suwmiarką w odkurzaczu.

Z drugiej strony gumy amortyzujące. Obudowa silnika plastikowa, dostęp do szczotek bardzo utrudniony.

Zbliżenie na silnik odkurzacza trzymany w dłoni, widoczne przewody i obudowa.

Jak wspomniałem na początku tytułowe urządzenie jest reprezentantem klasy premium. Zastosowano w nim kilka dodatków które dla jednych mogą być przydatne dla innych nie. Próżno ich jednak szukać w niższych modelach. A Wy co sądzicie o tego typu konstrukcjach? Warto dopłacić? Czy jest to przydatne?

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tomybb
    Poziom 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Specjalizuje się w: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb napisał 1710 postów o ocenie 1791, pomógł 3 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • #4 21142452
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Chociaż jest cichszy od standardowych odkurzaczy?
    Z mojej perspektywy więcej rzeczy do uszkodzenia, a tym samym większe prawdopodobieństwo, że szybciej wląduje w elektrośmieciach.
    Ja np. Zelmerem Duo awaryjnie zbierałem wodę z dywanu i przeżył.
  • #5 21142512
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Odkurzacz premium to już brzmi śmiesznie. Bo niby co takiego ekstra można zamieścić w odkurzaczu? LEDy? Tak naprawdę widać, że konstrukcja robiona po taniości, praktycznie nieserwisowalna. Nie wiem po co ładować elektronikę do czegoś co powinno mieć wyłącznie przycisk on/off. Chyba tylko po to, żeby za parę lat, jak się zepsuje, trzeba było całość wyrzucić i kupić nowe.
  • #7 21142579
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 793
    "Premium" by było, gdybym nie musiał sprzątać. Gdyby sam sprzątał, był bez kabla, był bez węża, sprzątał na mokro, sam opróżniał worek, był bezgłośny, sam zmieniał końcówki (wąska, szeroka, miękka szczoteczka)... którakolwiek z tych funkcji byłaby przydatna. Nie widzę zastosowania dla dodatkowych funkcji tego odkurzacza. Nawet w cenie zwyklego nie czułbym potrzeby posiadania kierownicy multifunkcyjnej, reflektorów, czy kierunkowskazów.
    Ludzie to jednak kupują, więc klient na takie premium też się znalazł. No i dobrze, bo mogą zatrudniać nie tylko inżynierów, ale i designerów, czy inżynierów od tzw. User Experience.
  • #8 21143437
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1895
    tomybb napisał:
    W związku z czym ciepłe, gorące powietrze będzie mieć trudniej wydostać się niż gdyby wylot taki znajdował się na tylnej obudowie. Czemu zatem producent zdecydował się na taki manewr? Może chodzi tutaj o ograniczenie hałasu?

No to wyjątkowo idiotyczne rozwiązanie. Powoduje tylko dodatkowe rozwiewanie kurzu z podłogi po całym pomieszczeniu. A przy jeżdzeniu odkurzaczem po np. grubym dywannie wylot powietrza jest niepotrzebnie dławiony.
  • #9 21143669
    mfac
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    >>21142427
    W odkurzaczu Siemensa wymieniałem łożyska chyba 3-krotnie w "nierozbieralnym" silniku, ale w końcu zatrzaski się zmęczyły i deformacje były już zbyt duże. Odkurzacz zakupiłem jako używkę celem dobicia go w czasie remontu.

Miałem też zelmera z cyfrową regulacją mocy. Wkurzające było to, że nie pamiętał ostatnio używanej mocy -zawsze startował od średniej.
  • #10 21143731
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    Moim zdaniem zwykłe dziadostwo. Odkurzacz powinien mieć minimum elektroniki oraz być prosty w budowie żeby działał bezproblemowo i niezawodnie. Wszystkie led-y, światełka, sterowniki, dotykowe przyciski itd. tylko niepotrzebnie komplikują konstrukcję nie wnosząc niczego nowego do samego urządzenia.

Lepszy odkurzacz to taki który - zużywa mniej energii przy tym samym ciśnieniu ssania.
    Lepiej zbiera śmieci - tzw. turbo szczotka. Jest cichszy. Jest mniejszy i lżejszy - zmieści się w więcej zakamarków.
  • #11 21143739
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Zupełnie nie potrzebna komplikacja z elektroniką i mikroprocesorem, przerost treści nad formą, ni pies ni wydra - coś na kształt świdra... Tylko to mi przychodzi do zdenerwowanej głowy patrząc jak z prostej konstrukcji robi się kolorofon i nabija ludzi w butelkę dojąc ich z kasy. Nieruchome mocowanie rury do odkurzacza i wylot powietrza na podłogę to dyskwalifikacja. Najpierw włączało się odkurzacz włącznikiem ON/OFF a "cug" regulowało się przesłoną w rączce, potem wprowadzono suwak do regulacji mocy ssania, potem suwak zamieniono na kaskadę rezystorów i skokowo przełączano moc, teraz doszło oświetlenie podłoża i mocowania rury oraz mikroprocesor. Tylko patrzeć jak wstawią BT i udostępnią aplikację na smartfon, aby przypominała o terminie odkurzania, zbierała dane o ilości włączeń, wymienianych workach i przebiegu w m2 lub mb...
    A silniczki rachityczne i cherlawe, zrobione z Bóg wie czego, moc ssania nie dorównuje choćby ssaniu smoczka przez niemowlaka.
    Premium, ja pierdziu :-( ...
  • #12 21143778
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    krakarak napisał:
    Tylko patrzeć jak wstawią BT i udostępnią aplikację na smartfon, aby przypominała o terminie odkurzania, zbierała dane o ilości włączeń, wymienianych workach i przebiegu w m2 lub mb...

Takie odkurzacze już są dostępne :) Więc nie trzeba na nic czekać.
    np.
    https://x-sklep.pl/product-pol-5102-PHILIPS-SPEEDPRO-MAX-FC6802-01-Odkurzacz-pionowy.html

Nawet więcej, pisze: "Połączenie przez Bluetooth
    DARMOWA aplikacja Smart Shaver na iPhone'a
    Spersonalizowane wskazówki na temat aplikacji"

Czekam aż dadzą kamerę w szczotce (led-y już są) i będzie można kręcić film ze sprzątania i wrzucać do mediów społecznościowych, bo chyba w tym kierunku to zmierza ;)
  • #14 21143901
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1895
    Może ten WD3 ma cenę śmieszną ale już worki i filtry do niego tanie nie są.
    U mnie w tej roli sprawdza się doskonale stary odkurzacz Zelmer z PRL-u, z tych nieco większych, w metalowej obudowie oczywiście i z płóciennym workiem. Żaden pył i syf mu nie straszny. Od czasu do czasu opukam go delikatnie żeby sam wydmuchał nagromadzony pył w komorze silnika i dalej śmiga. No ale tam silnik to jest konkretny, wymiana łożysk banalna a i wirnik w razie czego też łatwy w wymianie no i jest nawet jeszcze do kupienia. A swego czasu i tak kupiłem sobie jeden wirnik na zapas. Turbinę też łatwo jest wyczyścić.
    Jedyne co w nim przestało działać to bęben zwijający kabel ale to żaden problem.
  • #15 21144026
    SP5IT
    Ocena: 1676
    tomybb napisał:
    Jak wspomniałem na początku tytułowe urządzenie jest reprezentantem klasy premium. Zastosowano w nim kilka dodatków które dla jednych mogą być przydatne dla innych nie. Próżno ich jednak szukać w niższych modelach. A Wy co sądzicie o tego typu konstrukcjach? Warto dopłacić? Czy jest to przydatne?

To zwykły odkurzacz z workiem.
    Od kiedy używam odkurzacza z filtrem wodnym zwykłego za darmo bym nie chciał.
    M
  • #16 21144351
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Odkurzacz to przykład urządzenia, które ma jedną, prostą funkcję - ma wciągać kurz i paprochy. Im będzie prostszy w konstrukcji, tym będzie trwalszy. Bajery to zazwyczaj zbędne komplikowanie układu. Nawet regulator mocy na triaku i potencjometrze będzie najbardziej awaryjnym komponentem.

Jakieś trzy, cztery lata temu kupiłem odkurzacz do domku letniskowego. Najtańszy, jaki był w lokalnym sklepie AGD (do najbliższego elektromarketu minimum 60km), najtańszy Amica. Ma wąż, zwijany kabel, a z wyposażenia premium to rura o zmiennej długości. Do tego paczka worków. Łącznie zapłaciłem 248zł. Przy częstotliwości użytkowania, to worki skończą się pewnie za 10 lat, a odkurzacz... pewnie przeżyje kilka kolejnych pokoleń Kaszubów. A światełko? Jak mi będzie za ciemno, to przyświecę sobie latarką ;)
  • #17 21146082
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 424
    Wersja premium, pomysły całkiem niezłe (podświetlanie), wykonawstwo jak zwykle "chińskie" - bylejakość. Czy sterowanie obrotami jest powiązane z płytą elektroniki (procesorem)? Bo nie widzę Diaka przy Triaku...
  • #18 21146108
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    PPK napisał:
    Czy sterowanie obrotami jest powiązane z płytą elektroniki (procesorem)? Bo nie widzę Diaka przy Triaku...

Na jednym ze zdjęć widać, że tak. Część sterującą jest odseparowana od HV, widac przynajmniej dwa transoptory, więc połączenie pewnie jest. Synchronizacja z siecią na MCU to żaden problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21146123
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 793
    elektryku5 napisał:
    silnik jest słusznych rozmiarów i brak elektroniki, np. Karcher WD3

Co masz tutaj na myśli poza reklamą?
    Porównanie wymiarów z innym popularnym odkurzaczem
    Porównanie wymiarów turbin silników odkurzaczy Karcher i Zelmer.
  • #21 21156004
    waldes
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    >>21142313 potworny gniot. okrutnie plastikowy , łącznie z turbiną i silnikiem. przerazające, nie da się pewnie wymienic szczotek, tandetny workowy odkurzacz z pierdoletami nikomu niepotrzebnymi. zaskakuje mnie jednak coś innego, dlaczego uparcie stosuje się worki jako jedyny element gromadzenia kurzu, dlaczego nie ma filtów, woda, cyklon itp. następna sprawa to dlaczego nie stosuje się silników DC bezszczotkowych, to mnie najbardziej nurtuje. przecież silniki szczotkowe to dramat. silniki bezszczotkowe to prostota, doskonale charakterystyki, mechaniczno elektryczne. naprawdę obrzydliwa tandeta. mam odkurzacz przemyslowy z silnikiem bldc, piękna sprawa, moc, kultura pracy, siła ssania. to jest przyszłość a nie jaka tandeta ze szczotkami i dodatkowo wyjąca jak sto nieszcześć. pewnie woreczki też są klasy premium.
  • #22 21156168
    mfac
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    >>21156004Może i masz troche racji, ale sterowanie do bldc to kolejna porcja elektroniki, czyli potencjalnych awarii. A jak silnik dobrze wytłumiony to i huk nie jest przeraźliwy. Mam 2 elektroluxy ultrasilencer i serio są ciche. W silniku szeregowym hobbysta sam wymieni szczotki. Spalonego mosfeta z bldc nie każdy zjadacz chleba jest w stanie ogarnąć.
  • #23 21156256
    tmf
    Ocena: 2203
    mfac napisał:
    W silniku szeregowym hobbysta sam wymieni szczotki. Spalonego mosfeta z bldc nie każdy zjadacz chleba jest w stanie ogarnąć.

Wymieni, jeśli producent dał taką opcję... A poprawnie zaprojektowany sterownik BLDC + silnik BLDC są praktycznie niezniszczalne.
  • #24 21156298
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Spotykałem się z tym, że w odkurzaczach padały łożyska wcześniej niż szczotki, o ile turbinka jest do odkręcenia oraz nie zniszczyło wirnika, to temat jest do ogarnięcia.

tmf napisał:
    silnik BLDC są praktycznie niezniszczalne.

Ostatnio we wkrętarce dość drogiej firmy z BLDC też padło łożysko, wytopiło gniazdo w obudowie z tworzywa, a ta występuje jako część razem z wirnikiem, który sam w sobie raczej się nie psuje, takie tam naciąganie na koszty.
  • #25 21156613
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    elektryku5 napisał:
    UE ograniczyła moc odkurzaczy domowych do 900W

No i co? Mam starego Zelmera z lat '80, ssie O WIELE lepiej niż te, których używałem jakiś czas temu, "nowoczesne", mocy 1500-1800W. A ma 750/800W. Da się? Da, tylko trzeba chcieć, a nie wstawiać najgorszy najtańszy chiński silnik. W dodatku często silnik bez zabezpieczenia termicznego!
  • #26 21156665
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    tomybb napisał:

Moim zdaniem żadne premium to nie jest (cokolwiek to słowo oznacza). To zwykły, tyle że drogi odkurzacz. Odkurzacz, który emituje hałas 75 dB moim zdaniem nie może być kwalifikowany do premium, chociażby nie wiadomo jak był drogi.
    Odkurzacz najwyższej klasy ma poziom hałasu 60-62 dB lub mniej - czyli wielokrotnie niższy niż 75 dB.
  • #27 21158211
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 424
    Niezniszczalny, to jest mój Rosyjski/Radziecki odkurzacz z lat 60 ub. wieku. Wersja ręczna mini, silnik jakieś 200-300W. Kabel wymieniany już 3 raz, rury nie , bo są sztywne stalowe... :)
  • #28 21159187
    waldes
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    >>21156298 Dokładnie to samo chciałem powiedzieć. BLDC- niezniszczalny, liniowe charakterystyki momentu obrotowego w funkcji prędkości obrotowej, zużywają się tylko łożyska jeśli są źle zabezpieczone, albo są niskiej jakości. To dopiero technika sterować mikroprocesorem silnik komutatorowy, koń pegazus nawet by zemdlał. Zaskakujące jak można odwrócić kota ogonem, zapakujmy procek do sterowania niczym i okrzyknijmy to produktem hi tech.
  • #29 21510080
    bosman
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Najzwyklejsza kupa wodotrysków.Ale kto bogatemu zabroni?
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odkurzacza workowego Philips FC8955/09, przedstawionego jako model "premium" z dodatkowymi funkcjami, takimi jak podświetlenie LED w szczotce oraz elektroniczna regulacja mocy. Użytkownicy krytykują jednak konstrukcję za nadmierną komplikację, stosowanie tanich plastikowych elementów, brak możliwości serwisowania (np. nierozbieralna turbina), oraz obecność elektroniki, która zwiększa ryzyko awarii i skraca żywotność urządzenia. Poruszono temat silników – krytykowano silniki szczotkowe za niską trwałość i hałas, a chwalono silniki bezszczotkowe (BLDC) za lepszą kulturę pracy i niezawodność, choć z zastrzeżeniem, że sterowanie nimi wymaga bardziej skomplikowanej elektroniki. Wskazano na przewagę starszych, prostych modeli, takich jak Zelmer z metalową obudową i łatwą wymianą części, które cechują się większą trwałością i lepszą siłą ssania mimo niższej mocy. W dyskusji pojawiły się także inne marki i modele odkurzaczy, takie jak Siemens, Karcher WD3, Electrolux Ultrasilencer oraz Philips SpeedPro Max FC6802/01, które reprezentują różne podejścia do konstrukcji i funkcjonalności. Użytkownicy podkreślają, że "premium" w odkurzaczu powinno oznaczać przede wszystkim trwałość, prostotę i efektywność, a nie zbędne dodatki elektroniczne i estetyczne. Zwrócono uwagę na ograniczenia prawne dotyczące mocy silników odkurzaczy w UE (do 900W) oraz na rosnące znaczenie odkurzaczy akumulatorowych i inteligentnych rozwiązań z łącznością Bluetooth i aplikacjami mobilnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA