Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Beretta Quadra Green 25 C.S.I. - Wyzerowanie licznika

Jeżyk-1 04 Aug 2021 20:00 759 5
Renex
    Jeżyk-1
    Level 25  
    Dzień dobry,
    Czy mógłby ktoś opisać dokładnie procedurę zerowania licznika w piecu: Beretta Quadra Green 25 C.S.I.
    W instrukcji jak opisane że trzeba przytrzymać przycisk CO przez 4s. Ale też jest zworka JP2 o której niema mowy w tej procedurze. Próbowałem w różny sposób, lecz nie wychodzi mi to :(
  • Renex
    Jeżyk-1
    Level 25  
    Dzięki @kz61 udało się wyzerować licznik. Dziękuję.
    Pojawił się za to inny problem. Piec był wyczyszczony z kamienia, wyzerowany licznik i po jednym dniu pracy przestał grzać. Sprawa jest o tyle dziwna, bo piec nie zgłasza żadnego błędu. Nagrałem 5min film, jak on się zachowuje gdy termostat na CO jest zamknięty, i daje sygnał do pieca że ma grzać.

https://vimeo.com/586465742
  • Renex
    Jeżyk-1
    Level 25  
    Z dodatkowych kroków co jeszcze zrobiłem to: odpowietrzyłem układ obiegu wody, sprawdziłem czy iskiernik daje iskrę, i tak działa bardzo ładnie. Znalazłem że może być problem z elektrodą jonizującą. Tak że ją wyczyściłem, sprawdziłem ciągłość przewody między PCB a elektrodą - jest ok. Niestety nie wiem jak ją zbadać. Sprawdziłem napięcie podczas pracy (próby pracy) kotła, i gdy iskiernik jest wyłączony to mam 91V AC. Gdy iskiernik się załącza spada do 81V AC. Prąd jest bardzo mały rzędu 0,05 - 0,02 A. Czy to jest dobrze ?
    Zauważyłem że jak go wypnę (elektrodę jonizacyjną) to napięcie na pinie spada do 2V, ale za to piec zaczął grzać. Czy to może oznaczać że elektroda jonizacyjna jest uszkodzona?
    Jeżyk-1
    Level 25  
    Naprawione. Do wymiany była płyta główna.
    antonio_z
    Level 2  
    Witam. Podobno dowiedział się Pan jak wyzerować licznik w tym modelu pieca. Mam ten sam problem. Na forum nie znalazłem tej odpowiedzi: od "@kz61". Proszę o podpowiedź.
    antonio_z
    Level 2  
    Dokładna procedura wyzerowania:
    1. Ustawić pokrętło pieca w pozycji wyłączonej.
    2. Odpiąć piec od zasilania 220V
    3. Podłączyć piec do zasilania 220V
    4. W miarę szybko! nacisnąć przycisk CO (reset) i przytrzymać ponad 4s.
    5. Na wyświetlaczu powinno pojawić się: "0" (stan licznika)
    6. Następuje procedura uruchamiania się pieca.
    7. Gotowe - można włączyć piec (pokrętło).