logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer XC-HM82 - Po włączeniu nie działa żaden przycisk

manek33 05 Sie 2021 15:40 1266 3
REKLAMA
  • #1 19550434
    manek33
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam, mam taki problem z amplitunerem Pioneer XC-HM82, Po włączeniu sprzęt ustawia żródło na CD i nie da się nic więcej zrobić, zmienić żródła, pogłośnić itp. Pilot też nie dziala, (można włączyć sprzęt przyciskiem lub pilotem, potem już nie działa) Dłuższe przytrzymanoe przycisku Power wyłącza sprzęt. Reset nie pomaga.
    Uszkodzenie jest na 100% na płycie D-MAIN, podstawiałem płytki ze sprawnej wieży, napięcia są ok, kondensatory bez zwarć, czy może ktoś coś doradzić ??
    Załączniki:
    • Pioneer XC-HM82 - Po włączeniu nie działa żaden przycisk 20210805_170201.jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer XC-HM82 - Po włączeniu nie działa żaden przycisk 20210805_163939.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19553798
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1190
    manek33 napisał:
    Uszkodzenie jest na 100% na płycie D-MAIN, podstawiałem płytki ze sprawnej wieży, napięcia są ok, kondensatory bez zwarć, czy może ktoś coś doradzić ??

I w związku z tym pojawiły się prawidłowe napięcia i sprzęt zaczął prawidłowo pracować? Piszesz bardzo nieskładnie i niezrozumiale zarazem.
    Kondenator nie musi mieć zwarcia aby był niesprawny zwłaszcza elektrolityczny.

Przyczyna zakładając, że wszystkie napięcia zasilające są prawidłowe w tracie pracy długoterminowej oraz zakładając że przez moment przy załączeniu wszystko pracuje prawidłowo ( bo z twojego wpisu trudno coś zrozumieć jednoznacznie) przyczyny można poszukać w samej klawiaturze na urządzeniu pracującej jako elementarny przetwornik A/D w postaci drabinki rezystorowej ( tu wszystko musi być sprawne łącznie z przyciskami)

oraz sprawdzić poprawność funkcjonowania odbiornika IR , szczególnie co pojawia się na jego wyjściu.

Przeanalizowałeś schemat? Które te napięcia są prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #3 19553825
    manek33
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam, dziękuje za zainteresowanie, przyciski, jak i odbiornik IR jest ok, podmieniałem płytę D-MAIN i wszystko śmigało bez problemu.
    Napięcia na stabilizatorach, zasilania układów, procesorów są jak podano w serwisówce.
REKLAMA