logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrofor ocynk, nierdzweka, przepona, pompa z falownikiem?

Dobromir pomysłowy 09 Sie 2021 12:36 1017 4
REKLAMA
  • #1 19556243
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Technika coraz lepsza. Hydrofor ocynk wytrzymał 15 lat i teraz wydać 1000zł czy przeponowy mam wątpliwości co do tego tworzywa sztucznego , zdrowie i wytrzymałość, cena większa. A może pompa z 2?? litrowym zbiorniczkiem i silnikiem sterowanym falownikiem (ok. 650zł minimum )- więc rozumiem że woda z kranu po woli leci to silnik np. 750 W pracuje na 50W a woda na max to silnik na max, przy czym zapewne trwałość - na wieki? Kto używał taki zestaw ?
    Cynk jest zdrowy i trwały ale ile wytrzymają dzisiejsze zbiorniki?
  • REKLAMA
  • #2 19556288
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Wszystko zależy od tego co w środku - czyli wody a właściwie chemicznych dodatków, które w niej się znajdują. Mój zbiornik 200l ocynk też wytrzymał ok. 15 lat; zrobiła się mikrodziurka, o której bym nie wiedział gdyby nie sikało prosto w nos :D . Woda w studni zażelaziona i widać dosyć agresywna bo bojler wytrzymywał średnio 3-4 lata, nawet anody nie zdążyło zeżreć. Po podłączeniu wody z wodociągu z bojlerem jest spokój. Ze studni nie zrezygnowałem, wymieniłem zestaw na przeponowy 24l do podlewania ogródka. Działa bez problemu, trzeba tylko pilnować ciśnienia powietrza - jeśli guma będzie napierać na ściany zbiornika to kiedyś się rozpruje.
    Jeśli studnia jest jedynym źródłem wody dla budynku nie rezygnowałbym z hydroforu. To sprawdzone, pewne rozwiązanie. Na samą pompę zdecydowałbym się chyba tylko do podlewania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19560232
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Sanepid w tym wiele nie pomoże, oni badają mikrobiologicznie. Ale gdyby nawet udało się ustalić zawartość jakichś "niedobrych" czynników to ich neutralizacja wymagałaby pewnie inwestycji w mini stację uzdatniania wody. Chyba nierdzewka wyjdzie taniej :D i mniej kłopotliwie. W końcu chyba nie jest z tą wodą tak źle, rogi od niej nie rosną :D . Okres 15 lat do wymiany tragedią nie jest, ocynkowany zbiornik nie jest jakimś szalonym wydatkiem. Nad "wiecznym" zbiornikiem zastanawiałbym się tylko wtedy, gdy do ewentualnej wymiany trzeba rozbierać ścianę...
REKLAMA