logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Tuf Gaming A15 - Nagłe spadki FPS w grach

EqualWikado 10 Sie 2021 21:24 1962 1
REKLAMA
  • #1 19558762
    EqualWikado
    Poziom 1  
    Witam, mam pewien problem odnośnie wydajności mojego laptopa. Spadki wydajności występują w nie wielkich odstępach czasu (około co 1-2 min.) w fortnite mam 100+ fps na ustawieniach najwyższych (bez DLSS oraz bez Ray Traicing) i nagle około 15 fps i znów powrót do 100+fps . Z kolei w GTA V jest taka sama sytuacja najwyższe ustawienia graficzne około 100 fps i nagły spadek do około 15, w zasadzie to w każdej grze taka sytuacja ma miejsce.
    Mam najnowszą aktualizacje BIOS, najnowszą aktualizacje Windows'a.
    Mój sprzęt:
    Asus Tuf Gaming A15 Ryzen 7 5800H, RTX 3060 6GB, Dysk SSD 512 GB, 32 GB RAMu, 144 HZ ekran, nawet podkładkę chłodzącą GENESIS OXID 550.

Dodam jeszcze, że 2 razy reinstalowałem system Windows i nic to nie dało. Ciekawostką jest to, iż w trybie "Silent" (cichym) laptop utrzymuje stałe fps na poziomie 60, ale już w trybie performance i turbo sytuacja występuje omówiona wyżej.
    Co mam zrobić? (Osobiście uważam, że mógłby tu zadziałać undervolting ale nie umiem znaleźć poradnika jak go wykonać na procesorze ryzen)
  • REKLAMA
  • #2 19558815
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Najpierw sprawdź czy masz throttling przy pełnym obciążeniu cpu i gpu
REKLAMA