Witam, mam pewien problem odnośnie wydajności mojego laptopa. Spadki wydajności występują w nie wielkich odstępach czasu (około co 1-2 min.) w fortnite mam 100+ fps na ustawieniach najwyższych (bez DLSS oraz bez Ray Traicing) i nagle około 15 fps i znów powrót do 100+fps . Z kolei w GTA V jest taka sama sytuacja najwyższe ustawienia graficzne około 100 fps i nagły spadek do około 15, w zasadzie to w każdej grze taka sytuacja ma miejsce.
Mam najnowszą aktualizacje BIOS, najnowszą aktualizacje Windows'a.
Mój sprzęt:
Asus Tuf Gaming A15 Ryzen 7 5800H, RTX 3060 6GB, Dysk SSD 512 GB, 32 GB RAMu, 144 HZ ekran, nawet podkładkę chłodzącą GENESIS OXID 550.
Dodam jeszcze, że 2 razy reinstalowałem system Windows i nic to nie dało. Ciekawostką jest to, iż w trybie "Silent" (cichym) laptop utrzymuje stałe fps na poziomie 60, ale już w trybie performance i turbo sytuacja występuje omówiona wyżej.
Co mam zrobić? (Osobiście uważam, że mógłby tu zadziałać undervolting ale nie umiem znaleźć poradnika jak go wykonać na procesorze ryzen)
Mam najnowszą aktualizacje BIOS, najnowszą aktualizacje Windows'a.
Mój sprzęt:
Asus Tuf Gaming A15 Ryzen 7 5800H, RTX 3060 6GB, Dysk SSD 512 GB, 32 GB RAMu, 144 HZ ekran, nawet podkładkę chłodzącą GENESIS OXID 550.
Dodam jeszcze, że 2 razy reinstalowałem system Windows i nic to nie dało. Ciekawostką jest to, iż w trybie "Silent" (cichym) laptop utrzymuje stałe fps na poziomie 60, ale już w trybie performance i turbo sytuacja występuje omówiona wyżej.
Co mam zrobić? (Osobiście uważam, że mógłby tu zadziałać undervolting ale nie umiem znaleźć poradnika jak go wykonać na procesorze ryzen)