logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niska produkcja falownika solarnego 5kW - Easun, ABB Aurora 3.5kW, klon Powland, Victrona

thefifeelectricians 12 Sie 2021 22:11 3333 12
  • #1 19561706
    thefifeelectricians
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witajcie, szukałem już podobnego tematu, że lecz go nie znalazłem.

Mój problem, polega na tym:

Mam falownik 5kW, hybrydowy marki Easun, klon powland, victrona etc.

Falownik nie produkuje, bądź produkuje symboliczna ilość Watów.
    To znaczy string 7*320w na falowniku ABB Aurora 3.5kW generuje w pełnym słońcu 2.1kW, kiedy ten sam string podłącze do Easun to na ekranie widnieje
    Napięcie 272V i 125-55W

Na forum angielskojęzycznym wyczytałem że moduł MPPT pada.

Od czego zacząć?

Sprawdziłem płytę główną i nie ma na niej śladów uszkodzenia.

System odpala się prawidłowo, nie ma błędów, jednak ta niska produkcja.
  • Pomocny post
    #2 19561767
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    A czym jest obciążony ten Easun, sieć jako on-grid, akumulatory czy też tylko bezpośrednie obciązenie w postaci domowych odbiorników?
  • #3 19561783
    thefifeelectricians
    Poziom 3  
    3301 napisał:
    A czym jest obciążony ten Easun, sieć jako on-grid, akumulatory czy też tylko bezpośrednie obciązenie w postaci domowych odbiorników?

Według producenta (klonera) jest to falownik który działa z i bez baterii. Kiedy podłącze go do AC 230V (sieć) to pokazuje znikomą produkcję, pomimo że jest pełne słońce, działa pralka, lodówka, a grzałka akwarium (500W).
  • #4 19561794
    3301
    Poziom 34  
    Moim zdaniem ten Easun nie będzie wysyłał energii do sieci tylko do podłączonych urządzeń, więc jeżeli podłączysz większe obciążenie np. pralka ale gdy grzałka będzie grzała to i produkcja będzie większa.
  • #5 19561801
    thefifeelectricians
    Poziom 3  
    3301 napisał:
    Moim zdaniem ten Easun nie będzie wysyłał energii do sieci tylko do podłączonych urządzeń, więc jeżeli podłączysz większe obciążenie np. pralka ale gdy grzałka będzie grzała to i produkcja będzie większa.

Prawdopodobnie masz rację, jednakże nie powinno być widać produkcji kiedy operują urządzenia? Licznik energii wykazuje import w tym samym czasie.

Dodatkowo falownik posiada wyjście na tzw off grid. Kiedy wyłączę wylącznik główny i wepnę czajnik elektryczny o mocy 1.6kW to wywala rożnicoprądowe zabezpieczenie.
  • #6 19561810
    3301
    Poziom 34  
    Jeżeli z modułów jest wystarczająca moc to rzeczywiście nie powinien pobierać z sieci a parametry napięć i prądów z modułów mieszczą się w parametrach wejściowych tej hybrydy ?
  • #7 19561817
    thefifeelectricians
    Poziom 3  
    3301 napisał:
    Jeżeli z modułów jest wystarczająca moc to rzeczywiście nie powinien pobierać z sieci a parametry napięć i prądów z modułów mieszczą się w parametrach wejściowych tej hybrydy ?

Producent wskazuję :
    Napięcie maxymalne to 500VDC
    Mój string to 33.1V x7 paneli czyli 230VDC
    Maksymalne natężenie dla tegofalownika to 18A, a mój string w szeregu ma 9A
  • #8 19561883
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Tutaj jest ważne napięcie załączenia/napięcie minimalne inwertera.
  • #9 19562003
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Napiecie szczytowe sieci to 300V i masz za malo paneli bo napiecie za niskie ( jesli uklad nie ma ukladu mppt step up ) a ta mikroskopijna producja bierze sie z tego :
    7 x Voc ( 39.7) = 278V .. ale jestes juz poza charakterystyka pracy panelu i on daje maly prad ( prawe zbocze ostro opadajace )

Teraz juz wiesz co sie dzieje..AC nie rowne VDC
  • #10 19562060
    thefifeelectricians
    Poziom 3  
    Kwazor napisał:
    Napiecie szczytowe sieci to 300V i masz za malo paneli bo napiecie za niskie ( jesli uklad nie ma ukladu mppt step up ) a ta mikroskopijna producja bierze sie z tego :
    7 x Voc ( 39.7) = 278V .. ale jestes juz poza charakterystyka pracy panelu i on daje maly prad ( prawe zbocze ostro opadajace )

Teraz juz wiesz co sie dzieje..AC nie rowne VDC

Tutaj załączam opis ze strony do tego invertera, falownik powinien startować od 120VDC Dlatego że jest hybrydą która może działać na 48V module baterii
    Niska produkcja falownika solarnego 5kW - Easun, ABB Aurora 3.5kW, klon Powland, Victrona
  • #11 19562118
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1027
    W załączniku manual do tego falownika w PL, Easun, Solar Power, ESB to wszystkie identyczne, produkowane pod różnymi nazwami dla różnych firm.

Niska produkcja falownika solarnego 5kW - Easun, ABB Aurora 3.5kW, klon Powland, Victrona

Chyba że to inny model pod taką samą nazwą.
    Załączniki:
    • Instrukcja_obslugi_Inwerter_ESB_series.pdf (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19581873
    thefifeelectricians
    Poziom 3  
    Oddalem do elektronika,
    Diagnoza
    Uszkodzone ścieżek modułu mppt dla obu stringów,
    Uszkodzenia przepieciowe po stronie DC

Dodano po 2 [minuty]:

Naprawa u elektronika, urzadzenie uszkodzone przez podanie zbyt wysokiego napięcia na terminale + i- wejscia stringu. Takue urządzenia dostałem jako nowe od Easun

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falownikiem hybrydowym Easun o mocy 5kW, który produkuje znikomą ilość energii, mimo pełnego słońca. Podczas testów, podłączenie do falownika ABB Aurora 3.5kW generuje 2.1kW, podczas gdy Easun pokazuje jedynie 125-55W. Użytkownik sprawdził płytę główną, nie znajdując uszkodzeń, a także zauważył, że falownik nie wysyła energii do sieci, co może być związane z niewłaściwym napięciem lub uszkodzeniem modułu MPPT. Po diagnozie u elektronika stwierdzono uszkodzenie ścieżek modułu MPPT oraz uszkodzenia przepięciowe po stronie DC, co spowodowało niską produkcję energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA