logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Off Grid na falowniku EASUN i podgrzewanie CWU - prośba o poradę

geomikus 25 Mar 2023 12:56 11661 122
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawić, żeby falownik EASUN w instalacji off-grid zasilał grzałkę CWU także przy mniejszym nasłonecznieniu, zamiast działać tylko na pełnej mocy albo się wyłączać?

Falownik EASUN nie zapewni tu płynnej regulacji mocy grzałki bez dodatkowego bufora — gdy moc z PV spada poniżej zapotrzebowania, zgłasza przeciążenie i odcina wyjście, bo nie jest to przetwornica typu PWM do takiej pracy [#20507748] Najprostsze i najbardziej stabilne rozwiązanie to podać mu zasilanie AC z sieci, aby brakującą moc dobierał z AC, albo dołożyć akumulatory jako bufor [#20507748][#20509346][#20510069] Jeśli chcesz zostać przy Eco Solar Boost, trzeba dobrać liczbę i konfigurację paneli do jego zakresu MPPT — padła propozycja odłączenia jednego panelu lub zmiany połączenia tak, by wejść w poprawny zakres pracy [#20508633][#20510069] W praktyce autor wątku potwierdził też, że na EASUN dobrze zadziałał zewnętrzny regulator mocy/napięcia po stronie AC (tzw. regulator do silników), którym można było „zdławić” grzałkę przy gorszej pogodzie [#20513100][#20517268] To jednak wymaga ręcznego korygowania nastawy i jest mniej wygodne niż dedykowany Eco Solar Boost, który sam dobiera moc grzania [#20507748][#20517268]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20507645
    geomikus
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.
    Posiadam instalację PV off grid złożoną z siedmiu paneli Longi Solar 545 W LR5-72HPH-545M o łącznej mocy 3,8 kW i łącznym napięciu przy nieobciążonych modułach około 345 V. Instalację eksploatuję bez akumulatorów, służy do ogrzewania 300 litrów CWU. Podłączona grzałka Eliko o mocy 2000W, na kablu o YKA 3x6 mm2. Problem jest z pracą falownika, w ogóle doborem właściwego urządzenia:
    1) Podłączona przetwornica AZO ECO Solar Boost MPPT 3000 PRO wytrzymała dwie godziny. Spalił się rezystor (a raczej dwa połączone równolegle rezystory 5W 0,1 Ohm), niebawem ogarnę naprawę tego cuda. ta przetwornica ma graniczne napięcie MPPT 350 V i jak widać w tej granicy sobie nie poradziła.
    2) Zakupiłem przetwornicę hybrydową EASUN 5,5 kW - układ pracuje bez akumulatora, ale to dopuszczalne na tej przetwornicy. Zasilanie daje potężne, ale tylko w pełnym słońcu. Gdy tylko pojawi się lekkie zachmurzenie - przetwornica się wyłącza wyświetlając komunikat o zbyt niskim napięciu PV. Po czym próbuje kolejny raz uruchomić się po kilku minutach i tak w kółko. Krótko mówiąc - napięcie zasilania AC ma w granicach 220-240 V, przy niższym napięciu wyłącza się. Działa tylko w idealnym słońcu. Z przetwornicą AZO Digital nie było tego problemu, bo ona działała w zakresie napięć na AC od 120 V (eksploatuję ją z powodzeniem półtora roku na innej mniejszej instalacji off grid).
    Czy macie jakiś pomysł, co zrobić, by na tym falowniku EASUN grzałka była zasilana również przy mniejszych napięciach (oczywiście z odpowiednio mniejszą mocą?) Obecnie chodzi albo na full albo w ogóle.
  • Pomocny post
    #2 20507748
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Falownik EASUN to nie jest przetwornica PWM, choćby przez Ciebie wymieniona. Jeżeli nie jest podłączony do sieci i pracuje bez akumulatora, to w przypadku gdy obciążenie jest większe niż możliwości jedynego źródła zasilania (PV w Twoim przypadku) to słusznie zgłasza błąd przeciążenia i odcina wyjście. Na wyjściu z falownika masz sinusoidę AC a nie symulowaną sinusoidę a tak naprawdę zniekształcony przebieg prostokątny. Ten falownik służy zupełnie do innego rodzaju pracy niż zasilanie grzałki. Nie tędy droga, jeżlei chcesz aby pracował poprawnie to dołącz mu na wejście AC i wtedy różnicę mocy z powodu braku PV, będzie dobierał z sieci i zawsze na wyjściu będziesz miał stabilną moc dla grzałki, lub, zainwestuj w akumualtory - policz sobie co się bardziej opłaci, moim zdaniem przy Twojej konfiguracji, koszt kilku tysięcy zł za akumulatory lepiej przeznaczyć na pokrycie dobrania energii z sieci.

Pozdr
  • #3 20508054
    geomikus
    Poziom 4  
    Dziękuję za cenne uwagi. Już wiem, co jest nie tak. A istnieją na rynku gotowe , fabryczne przetwornice, które spełniają warunki pracy z grzałką w mojej instalacji? Nie znam się na elektronice i sam czegoś takiego nie zbuduję.
  • Pomocny post
    #4 20508633
    specek
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    A nie możesz po prostu do eco boosta odłączyc jeden panelz tych 7? Problem z głowy, lub zrobić połączenie szeregowo równoległe tak aby się wszystko mieściło w zakresie pracy przetwornicy?
  • #5 20508790
    geomikus
    Poziom 4  
    Tak, to jest dobry pomysł. Dziękuję za poradę.
  • Pomocny post
    #6 20509346
    darkaav
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Jak już masz zainstalowanego EaSun to ja bym zrobił tak jak wcześniej napisał Sławek K, podpiął bym zasilanie z sieci do wejścia AC. Najtaniej, najprościej i najbardziej stabilnie.
  • Pomocny post
    #7 20510069
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    geomikus napisał:
    Czy macie jakiś pomysł, co zrobić, by na tym falowniku EASUN grzałka była zasilana również przy mniejszych napięciach (oczywiście z odpowiednio mniejszą mocą?) Obecnie chodzi albo na full albo w ogóle.

1) Naprawiasz eco solar boost i podpinasz 6 paneli (a nie 7)
    2) Dokupujesz do inwertera jakiś mały aku LifePo4, podpinasz do niego komparator sterowany napięciem, który włącza/wyłączą zasilanie grzałki. Grzałkę możesz też "zdławić" regulatorem obrotów silnika (tak by chodziła np.z połową mocy)
    Aku LifePo4 ponieważ ma długą żywotność na cykle pracy. Na komparatorze ustawiasz próg górny napięcia aku od którego ma grzałka się załączyć a jak produkcja z PV będzie niedostateczna to zacznie dobierać z aku obniżając napięcie - ustawiasz by rozładowało np.tylko w 10% w celu zwiększenia żywotności aku - i wtedy rozłączy zasilanie grzałki.
    Do tego np. praca grzałki nastawiona na zwykłym programatorze czasowym by chodziła tylko np.w zakresie najlepszego nasłonecznienia paneli.
    Albo robisz sterowanie natężeniem: mały panel PV i żarówką tak jak to zrobił Maverick73
  • #8 20513059
    geomikus
    Poziom 4  
    Pojawiło się wiele ciekawych pomysłów i już jest ekstra. Mam jeszcze jedno pytanie: Gdybym do tego zestawu z falownikiem EaSun podpiął po stronie AC regulator obrotów silnika (sporo tego na popularnym portalu aukcyjnym) - i ustawił na nim napięcie na przykład 110V - wtedy grzałka będzie pracować na połowie swojej mocy? W dni z lekkim zachmurzeniem całkiem by mnie to urządzało.
  • Pomocny post
    #9 20513100
    michalPV
    Poziom 31  
    geomikus napisał:
    Gdybym do tego zestawu z falownikiem EaSun podpiął po stronie AC regulator obrotów silnika (sporo tego na popularnym portalu aukcyjnym) - i ustawił na nim napięcie na przykład 110V - wtedy grzałka będzie pracować na połowie swojej mocy?

No przecież o tym pisałem:
    michalPV napisał:
    Grzałkę możesz też "zdławić" regulatorem obrotów silnika (tak by chodziła np.z połową mocy)

Tylko nie kupuj tych najtańszych, polecam tą w czarnej obudowie polskiej produkcji - 4 m-ce dlawilem tak grzałkę 2kW, czasami nawet do mocy 300W ale z reguły chodziła na 600-900W
  • #10 20513114
    geomikus
    Poziom 4  
    Dziękuję za podpowiedź. Wszystkie opcje mam już obczajone, więc nic tylko brać się do roboty. Z mojej strony temat uważam za zamknięty.
  • #11 20516682
    darkaav
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    michalPV napisał:
    polecam tą w czarnej obudowie polskiej produkcj

Hmm... możesz podać namiary? To chyba nie z AVT?
  • #13 20516836
    michalPV
    Poziom 31  
  • #15 20517218
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Może do przetwornicy eco boost podłącz tylko 5 paneli, grzałkę w bojlerze wymień na 3000W, w efekcie będziesz miał moc grzałki około 2477W, a moc z paneli podobnie (teoretyczny max przy STC będzie 2725W, realnie około 2400W).
    Przy 6 panelach grzałka 2000W pracowałaby z napięciem ponad 250V i będzie grzała jakby miała 2400W, może tak długo nie pociągnąć. Przy okazji prąd z szóstego panela szedłby chyba w powietrze?
    Przy 7 panelach ta grzałka 2000W dostawała ok. 290V i próbowała wyciągnąć z przetwornicy około 3300W, skoro z paneli wychodziło jeszcze więcej (teoretycznie do 3800W).

Strona na temat doboru grzałki:
    https://ogarniaminternety.pl/jak-dobrac-grzalke-do-paneli-fotowoltaicznych
  • #16 20517268
    geomikus
    Poziom 4  
    Podłączyłem regulator mocy silnika taki czarny z polskiej firmy za 169 zł i robi mega robotę z falownikiem EaSun. Jak świecić słońce - potężna moc , a jak pochmurno, skręcam na polowe mocy i jest piknie. Nie wracam do Eco Solar Boost :)
  • #17 20517859
    specek
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    No to super, ale się trochę namęczysz z tym regulowaniem, przydało by się coś automatycznego.
  • #18 20518083
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20518130
    michalPV
    Poziom 31  
    geomikus napisał:
    Jak świecić słońce - potężna moc , a jak pochmurno, skręcam na polowe mocy i jest piknie. Nie wracam do Eco Solar Boost

Wiesz, ja zaczynałem od tego regulatora ale brak automatyzacji mnie zaczął męczyć i właśnie poszedłem w eco solar boost.
    Od siebie dodam, żebyś pomyślał o tym pomyśle:
    michalPV napisał:
    2) Dokupujesz do inwertera jakiś mały aku LifePo4, podpinasz do niego komparator sterowany napięciem, który włącza/wyłączą zasilanie grzałki. Grzałkę możesz też "zdławić" regulatorem obrotów silnika (tak by chodziła np.z połową mocy)
  • #20 20520572
    geomikus
    Poziom 4  
    Naprawiając Eco Solar Boost chciałbym Was fachowców spytać tak zupełnie z ciekawości: co to za kosmiczna technologia, że on sam sobie dobiera płynnie moc zasilania AC podczas, gdy inne (dużo droższe) falowniki nie mają takich bajerów? Nie ma opcji rozbudować o coś takiego EASUN lub inny „zwykły” falownik?
  • #21 20520606
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    geomikus napisał:
    Naprawiając Eco Solar Boost chciałbym Was fachowców spytać tak zupełnie z ciekawości: co to za kosmiczna technologia, że on sam sobie dobiera płynnie moc zasilania AC podczas, gdy inne (dużo droższe) falowniki nie mają takich bajerów?

Żadna kosmiczna, najzwyklejsza na świecie, tylko odpowiednio zastosowana. Po prostu, jest to dedykowane urządzenie do określonego celu, w tym przypadku sterowania mocą zasilającą grzałkę. To, co robisz manualnie kręcąc regulatorem obrotów, to właśnie to, co robi Eco, tylko Eco robi to automatycznie i efektywniej.

geomikus napisał:
    ...podczas, gdy inne (dużo droższe) falowniki nie mają takich bajerów?

On-Gridy oczywistych względów nie potrzebują tej technologi, a off-Gridy nie mają zwykle takiej dedykowanej funkcji. Ale, może i jest gdzieś falownik off-Grid, który ma niezależne dedykowane wyjście na grzałkę właśnie z zaimplementowaną tą technologią.

PS
    Dla mnie korzystanie z ręcznych kręciołów, mając Eco, to ekstrawaganckie wdaje mi się być.
  • #22 20520780
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20521171
    michalPV
    Poziom 31  
    k_pec napisał:
    Ale, może i jest gdzieś falownik off-Grid, który ma niezależne dedykowane wyjście na grzałkę właśnie z zaimplementowaną tą technologią.

To byłoby hitem sprzedażowym w kontekście off-gridów.
    Maverick73 napisał:
    Ja tam dalej nie rozumiem tego Eco, co on w sumie robi, bo wydaje mi się ze w sumie nic, po za zamianą napięcia ze stałego na zmienne

I to wystarcza by w dzisiejszy mega pochmurny i deszczowy dzień z mocy 1,6kWp podgrzał mi wodę w 130l zbiorniku do godz.15:50 o:
    Instalacja Off Grid na falowniku EASUN i podgrzewanie CWU - prośba o poradę
    Który automatyczny sposób podłączenia grzałki to potrafi?
    Maverick73 napisał:
    Przy dobrych wiatrach za ok. 100zł mam samo regulującą się grzałkę względem warunków za oknem.

Nie masz samo regulującej się grzałki względem warunków za oknem -> masz samo włączającą/wyłączającą się grzałkę względem warunków za oknem.
    A to zasadnicza różnica.
  • #24 20521198
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 20521237
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Myślę ze ustawiasz dajmy na to na 5 (czy inną stałą/wypróbowaną wartość zależności od grzałki) i zostawiasz.

Tak by było jakby warunki sloneczne w ciągu dnia były niezmienne, tj. albo non stop słońce, albo chmury, ale to się w ciągu dnia zmienia do tego zmienną jest pozycja słońca (rano przy bezchmurnym niebie produkcja idzie słabo wobec takiego nieba w południe)
    Weź no zdradź ile dziś Ci podziałała Twoja grzałka 700W ktora działa w systemie ON/OFF
  • #26 20521258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20521304
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Chyba nie zrozumiałeś koncepcji jaką napisałem. Po to tam jest czujnik zmierzchowy który też jest regulowany.

Ależ zrozumiałem.
    Miałem taki układ - wymagał ciągłej regulacji w zależności od pory dnia i nasłonecznienia.
    Maverick73 napisał:
    To co Ci się grzałka męczyła 6 godzin (10°C) to mi to piec załatwił w 30min w trakcie grzania domu,

Jeśli coś się męczy to pracuje na 100% swoich możliwości a nie na jakiś ułamek.
    Wytlumacz jedno bo na serio Twojej logiki nie pojmuje:
    Po co masz panele, regulatory, przetwornice, masę kabli, urządzeń a i tak z tego nie korzystasz bo Ci "piec załatwił w 30min w trakcie grzania domu"? Dla mnie to "sztuka dla sztuki" lub system UPS.
    Już pomijam, że wodę Ci zagrzał bo spalił jakąś tam ilość opału.
    Oraz pomijam czym zagrzejesz wodę w taki dzień jak dziś poza sezonem grzewczym.
    Maverick73 napisał:
    Dziś 0
    Właśnie kalibruję nowy układ i czekam na słonko.

No otóż to - zero
    Czekasz na słońce, masz 3,6kWp a wodę grzejesz piecem CO - zajefajnie.
    Ja mam 1,6kWp dla grzałki i dla Ciebie bezużyteczną eco solar boost i wodę ciepłą mam tylko i wyłącznie z tej instalacji dzień w dzień od 16 marca (czujnik temperatury mam w 1/3 wys.bojlera, w rzeczywistości na górze zbiornika - skąd jest pobierana - woda jest jeszcze parząca)
  • #28 20521387
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Maverick73 napisał:
    Nie chcesz mi powiedzieć chyba ze za każdym razem albo co piątym idziesz i przestawiasz gałeczkę to na 2 to na 7 a to znów na 4 a to na 10

Jakie gałeczki w Eco?
  • #29 20521393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20521398
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Nie wiem gdzie mieszkacie ale dziś u mnie było słabo. Zachmurzenie zachmurzeniem ale jeszcze widoczność dochodzi...i wtedy klops z udawadnianiem swoich racji. Niektórym pewnie nawet falowniki nie wstały.
    Dziś Mazowsze zachodnie (miedzy Łodzią a Warszawą) Instalacja Off Grid na falowniku EASUN i podgrzewanie CWU - prośba o poradę

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji fotowoltaicznej off-grid do podgrzewania ciepłej wody użytkowej (CWU) o mocy około 3,8 kW, złożonej z siedmiu paneli Longi Solar 545 W (model LR5-72HPH-545M), pracującej bez akumulatorów. Problemem był dobór falownika/przetwornicy do zasilania grzałki 2000 W. Przetwornica AZO ECO Solar Boost MPPT 3000 PRO uległa uszkodzeniu z powodu przekroczenia granicznego napięcia MPPT (350 V). Następnie zastosowano falownik hybrydowy EASUN 5,5 kW, który działał bez akumulatora, ale przy zmiennym nasłonecznieniu wyłączał się z powodu zbyt niskiego napięcia PV i generował uciążliwe sygnały dźwiękowe. Rozwiązaniem okazało się odłączenie jednego panelu, co obniżyło napięcie do około 300 V i umożliwiło ponowne użycie naprawionej przetwornicy Eco Solar Boost, która automatycznie reguluje moc grzałki w zależności od dostępnej energii z paneli, zapewniając stabilne i efektywne podgrzewanie CWU nawet w pochmurne dni. Dyskutowano także o manualnej regulacji mocy grzałki za pomocą regulatora obrotów silnika, automatyzacji sterowania grzałką z wykorzystaniem sygnałów RS232 z falownika EASUN, a także o zaletach i wadach różnych rozwiązań, w tym magazynowania energii w akumulatorach LiFePO4 oraz stosowania pomp ciepła (PC). Poruszono kwestie gwarancji paneli fotowoltaicznych oraz ekonomiki instalacji. Wskazano, że instalacje do podgrzewania CWU powinny być odpowiednio dobrane pod kątem mocy paneli i grzałek, a systemy automatyzujące pracę grzałki znacząco poprawiają komfort użytkowania. Falownik EASUN posiada wyjście RS232 umożliwiające monitorowanie parametrów, jednak ze względu na niską prędkość transmisji sterowanie w czasie rzeczywistym jest utrudnione. Eco Solar Boost jest dedykowanym urządzeniem do sterowania mocą grzałki, działającym automatycznie i efektywnie, co czyni go preferowanym rozwiązaniem w prostych instalacjach off-grid do podgrzewania CWU bez akumulatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA