logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technikum Mechatroniczne (praca). I jakie studia po technikum.

Wikr9655 16 Sie 2021 14:09 2727 4
REKLAMA
  • #1 19566068
    Wikr9655
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Cześć, chciałbym zadać parę pytań co do kierunku Technik Mechatronik. Post kieruję do osób, którzy ukończyli technikum, studia Mechatroniczne. Skończyłem podstawówkę i wybieram się do technikum Mechatronicznego. Interesuje mnie ta dziedzina i pytanie czy było ciężko? Mam duże marzenie związane z jakąś agencją kosmiczną i pytanie jakie studia wybrać, czy dalej uczyć się mechatroniki na studiach, a może iść na studia inżynierskie. Za odpowiedź dziękuję. :D
  • REKLAMA
  • #2 19566107
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1221
    Z doświadczenia mojego, znajomych itd - technikum jak idziesz od razu po szkole do roboty, jak chcesz studia to tylko LO, bo Technikum nigdy nie wyrabia z terminami i zakresem programu nauczania, co końcowo daje efekt gigantycznych braków na studiach, które nie sposób nadrobić.

Jak chcesz dostać się do ESA to w Polsce tylko kierunek inż. kosmiczna (bachelor) i potem studia "master" w tym samym kierunku za granicą, bo w PL z tego co mi wiadomo nie ma magisterki z inżynierii kosmicznej, co z góry skazuje Cię na dalszą naukę mechatroniczną w kierunku konstrukcji (nie programowania), bądź fizykę - tutaj nie wiem dokładnie jaka specjalność, bo moja wiedza z fizyki kończy się na amatorskiej astronomii i wiedzy z technikum :)
  • REKLAMA
  • #3 19594436
    Mikelinius
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Co prawda już wrzesień, ale opiszę swoje przemyślenia odnośnie technikum - jestem absolwentem technikum elektronicznego, teraz studiuję elektronikę na Politechnice Wrocławiskiej. A nuż w przyszłości komuś się to przyda. Jak iść do technikum to tylko porządnego - moje podobno też do takich należało, ale jak się okazało w trakcie - należało dawno temu, więc najlepiej nie było - w zasadzie to często było bardzo źle, bo za wiele z przedmiotów zawodowych nie zrobiliśmy, a to co się tam wyprawaiało, to na doobrą sprawę zasługiwałoby na interwencję odpowiedniej instytucji. Porządność szkoły najlepiej określić na podstawie rozmowy ze znajomymi, bo te wskaźniki to można sobie o kant potłuc. Zakładam, że w porządnym technikum zarówno przedmioty zawodowe, jak i ogólnokształcące byłyby prowadzone rzetelnie, choć pytanie, czy takie technikum teraz istnieje. Osobiście do tej konkretnej szkoły, w której byłem za żadne skarby bym nie poszedł - była to kompletna strata czasu - zarówno elektroniki, jak i przedmiotów ogólnych, aby się rozwijać, musiałem się uczyć sam. Koledzy, którzy poszli od razu do pracy też nie są zadowoleni - jak wspomniałem, często się zdarzało, że nie tyle nie robiliśmy nic, co robiliśmy nic, stąd i niezadowolenie. Z moich obserwacji wynika, że łatwiej maturę z dobrym wynikiem jest napisać ucząc się w liceum, a pasję lepiej rozwijać we własnym zakresie. W średniej wielkości mieście, z mojej obserwacji wynika, że liceum jest dużo bardziej opłacalne, a do tego po technikum jeszcze rok w plecy.
  • REKLAMA
  • #4 19594522
    rkkiler
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Politechnika Poznańska
  • #5 19658340
    drcarrot7
    Poziom 1  
    Również chciałabym się podpisać obiema rękami pod stwierdzeniem, że lepiej wybrać liceum. Technikum ma wielkie i piękne założenia, które nie są realizowane nawet w połowie. W moim technikum po kilku latach nauki ostatecznego egzaminu zawodowego nie zdało nawet 50 procent osób... . Nie mówiąc już o tym, że zajęcie praktyczne często wyglądały tak, że klasa siedzi i patrzy w telefon a nauczyciel w laptopa albo klasa próbuje coś robić sama... a nauczyciel dalej na laptopie. Technikum to tylko nieudana próba wprowadzenia niemieckiego Ausbildung, które już od pierwszych lat ma nieporównywalnie więcej praktyki. Każdej osobie radziłabym iść na liceum, a potem na studia. Naprawdę każdej.
REKLAMA