logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie własnego routera TP-Link AX1500 do światłowodu - konfiguracja, ustawienia, ONT

milxoeray 16 Sie 2021 15:18 6663 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć własny router TP-Link AX1500 do światłowodu Orange zamiast Funboxa 2.0 i czy potrzebny jest zewnętrzny ONT?

Do własnego TP-Linka nie podłączysz światłowodu bezpośrednio — potrzebny jest ONT od Orange, a router wpina się do ONT po Ethernet; TP-Link musi też obsługiwać VLAN-y [#19566146][#19566714] Orange może zamienić Funboxa 2.0 na zestaw ONT + Funbox 3.0, ale trzeba to uzgodnić z infolinią [#19566191] W tym wątku finalnie zadziałało po usunięciu „/ipv6” z loginu, a konfigurację IPv6 trzeba było ustawiać w odpowiednim miejscu w menu, nie w sekcji IPv4 [#19578195][#19579688]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19566139
    milxoeray
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Dzień dobry.
    Posiadam Funboxa 2.0. Chciałabym jednak podłączyć do światłowodu tp-link ax1500 (ma gniazdo WAN), nie modem od Orange. Czy da sie zrobić tak, żeby zablokować funkcję routera w tym modemie Funboxa? Czy muszę zakupić zewnętrzny ONT? bo kiedy podłączam bezpośrednio tp-link do światłowodu, to po konfiguracji otrzymuje taki komunikat: Podłączenie własnego routera TP-Link AX1500 do światłowodu - konfiguracja, ustawienia, ONT
    (>1. wszystko wydaję się być poprawnie ustawione: connection type: dynamiczny adres IP, mac address: skolonowany obecny (próbowałam wpisywać customowy - nie mieści się, deafultowy też nie działa, jedynie strefa czasowa jest błędna- czy to może mieć wpływ w ogóle?)
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19566146
    WojtekRav
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Potrzebujesz ONT i to nie jakiś tam swój ale od Orange zainstalowany przez ich technika.

Dodano po 1 [minuty]:

Orange wypożycza takie ONT za darmo ale wizyta technika kosztuje coś koło 130 zł i chyba nie da się tego uniknąć.
  • #3 19566183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19566191
    WojtekRav
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Erbit napisał:
    WojtekRav napisał:
    ...
    Orange wypożycza takie ONT za darmo ...

Jesteś pewien, że taka zmiana (Funbox na ONT) w Orange w ogóle jest możliwa?

Tak, Jeśli to umotywujesz to Orange zamieni ci Funboxa 2.0 na ONT + Funboxa 3.0 ale najlepiej dopytać na infolinii jaka jest aktualna oferta na opcję z ONT
  • #5 19566195
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19566414
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5404
    @milxoeray
    Moment: FB 2.0 i masz pod tym sprzętem bezpośrednio podłączony światłowód?
    FB 2.0 ma WAN i da się podpiąć pod niego światło, ale potrzebny też autonomiczny ONT od operatora.
  • #7 19566495
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @milxoeray
    Moment: FB 2.0 i masz pod tym sprzętem bezpośrednio podłączony światłowód?
    FB 2.0 ma WAN i da się podpiąć pod niego światło, ale potrzebny też autonomiczny ONT od operatora.

Mam Funboxa 2.0, który jest routerem i modemem. Ma on port WAN, tak. Nie trzeba ONT do FunBoxa 2.0, ale w sytuacji kiedy chcę podpiąć bezpośrednio do światłowodu router tp-link muszę kupić ONT (wg. tego co napisał kolega wyżej).
  • #8 19566526
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:
    Nie trzeba ONT do FunBoxa 2.0,

FB 2.0 nie ma portu optycznego/zintegrowanego ONT - to jak ten światłowód masz teraz do tego FB2.0 podłączony?
    Jeśli masz już światłowód, Orange daje FB3.0 albo FB6.
  • REKLAMA
  • #9 19566535
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:
    Nie trzeba ONT do FunBoxa 2.0,

FB 2.0 nie ma portu optycznego/zintegrowanego ONT - to jak ten światłowód masz teraz do tego FB2.0 podłączony?
    Jeśli masz już światłowód, Orange daje FB3.0 albo FB6.

Widocznie ma ONT, gdyby nie miał daliby mi ONT od razu. Tak działa mi światłowód od 2 lat już. Skrętka podłaczona jest do WAN
  • #10 19566552
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:
    Skrętka podłaczona jest do WAN

To nie żaden światłowód.

Jak chcesz korzystać z ONT i światłowodu, światłowód musisz mieć w mieszkaniu.
  • REKLAMA
  • #11 19566559
    milxoeray
    Poziom 5  
    Mhm. Czyli rozumiem Orange mnie okłamał?
  • #12 19566561
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:
    Czyli rozumiem Orange mnie okłamał?

Ja tam nie wiem co, na co podpisana była umowa.

Ja stwierdzam, że FB2.0 NIE ma portu optycznego, zatem NIE może to być internet światłowodowy jako medium transmisyjne.

Tu ładnie wszystko wyjaśnione, jest nawet tabelka z różnicami w sprzęcie (między FB2.0 a FB3.0:
    https://www.telepolis.pl/wiadomosci/sprzet/czym-rozni-sie-orange-funbox-3-0-od-funbox-2-0
  • #13 19566571
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:
    Czyli rozumiem Orange mnie okłamał?

Ja tam nie wiem co, na co podpisana była umowa.

Ja stwierdzam, że FB2.0 NIE ma portu optycznego, zatem NIE może to być internet światłowodowy jako medium transmisyjne.

Przy konfiguracji routera napisane było, że korzystałem z FTTH
  • #14 19566583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19566588
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:

To dom, bloki czy co?
  • #16 19566622
    milxoeray
    Poziom 5  
    Erbit napisał:
    Dokąd biegnie ten kabel Ethernet? Co jest na jego drugim końcu ? Czy nie jest to ONT ?

Ethernet połączony jest do gniazda. Obok tego gniazda jest kabel, który łączy dekoder.
    Czy typ łącza to nie xDSL skoro kabel sieciowy umieszczony jest w porcie WAN?

Dodano po 33 [sekundy]:

KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:

To dom, bloki czy co?

To blok
  • #17 19566634
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:
    To blok

Gdzieś w piwnicy jest może światłowód na wkładce SFP, ta jest w jakimś switchu i kablem sieciowym do mieszkania - ale to znaczy, że jest tam ewentualnie może jedno wyjście światłowodem (a może tam nie być żadnego światłowodu) na świat, a powinna być ewentualnie krosownica światłowodowa i światłowód wprost do każdego mieszkania.

Tu mówią jak to jest w bloku (czyli tak jak pogrubiłem to wyżej)

• #18 19566654
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:
    To blok

Gdzieś w piwnicy jest może światłowód na wkładce SFP, ta jest w jakimś switchu i kablem sieciowym do mieszkania - ale to znaczy, że jest tam ewentualnie może jedno wyjście światłowodem (a może tam nie być żadnego światłowodu) na świat, a powinna być ewentualnie krosownica światłowodowa i światłowód wprost do każdego mieszkania.

W sensie tak: mam skrzynie w domu, do której połączono to gniazdko z tym portem WAN. Technicy jasno powiedzieli, że montują gniazdo do światłowodu.

Dodano po 2 [minuty]:

[/quote]W sensie tak: mam skrzynie w domu, do której połączono to gniazdko z tym portem WAN. Technicy jasno powiedzieli, że montują gniazdo do światłowodu.[/quote]

Sprawdziłem teraz umowę. Napisane jest, że usługa dotyczy Światłowodu dp 300 Mb/s
  • #19 19566669
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:
    W sensie tak: mam skrzynie w domu, do której połączono to gniazdko z tym portem WAN. Technicy jasno powiedzieli, że montują gniazdo do światłowodu.

Zrób zdjęcie zawartości tej skrzynki, zrób zdjęcie sprzętów które tam są, opisz jakie mają te sprzęty oznaczenia, albo zrób też ich fotkę i wstaw tutaj.

Trzeba to wyjaśnić, bo albo masz ONT w tej skrzynce i nawet o tym nie wiesz więc nie trzeba innego ONT od operatora, albo to nie jest światłowód i żaden ONT tam nie zadziała.
  • #20 19566692
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:

Zrób zdjęcie zawartości tej skrzynki, zrób zdjęcie sprzętów które tam są, opisz jakie mają te sprzęty oznaczenia, albo zrób też ich fotkę i wstaw tutaj.

Trzeba to wyjaśnić, bo albo masz ONT w tej skrzynce i nawet o tym nie wiesz więc nie trzeba innego ONT od operatora, albo to nie jest światłowód i żaden ONT tam nie zadziała.

Rzeczywiscie, mam ONT. Co z tym faktem zrobić? Dzwonić po modem Funbox 3.0?
    Więc skąd mam dostęp do internetu, skoro Funbox 2.0 (jak mówiłeś) nie odbiera światłowodu? W ONT wszystkie diody się świecą, oprócz ALARM/UPDATE.
  • #21 19566714
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:

Zdobyć dane logowania, ale router TPLink też musi obsługiwać VLANy.
    Problematyczność zaczyna się w momencie, że masz tam usługę telewizji (napisałeś, że masz tez dekoder, więc zakładam, że też z Orange?) - a to oznacza, że tv i net ma osobne VLANy i nie ma pewności, że na własnym routerze to w ogóle zadziała.
    Musisz mieć świadomość, że jak wywalisz FB2.0 od operatora i dasz Swój router, a będziesz miał problemy czy to z netem czy tv - operator nie pomoże.

Dlaczego chcesz tego FB2.0 wywalić?
  • #22 19566729
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 19566738
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:

Zdobyć dane logowania, ale router TPLink też musi obsługiwać VLANy.
    Problematyczność zaczyna się w momencie, że masz tam usługę telewizji (napisałeś, że masz tez dekoder, więc zakładam, że też z Orange?) - a to oznacza, że tv i net ma osobne VLANy i nie ma pewności, że na własnym routerze to w ogóle zadziała.

VLAN ID konfiguruje się przez IPTV, tak? W konfiguracji Tp-link pojawiła mi się opcja oznaczenia portów Ethernet: Internet i IPTV.
    Dane logowania do czego? Do modemu na stronę?
  • #24 19566746
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:

Do aktywacji usługi na TPLinku - w opcji WAN TPlinka trzeba odpowiednie dane usługi wpisać i nawiązać połączenie z siecią.
    milxoeray napisał:
    VLAN ID konfiguruje się przez IPTV, tak? W konfiguracji Tp-link pojawiła mi się opcja oznaczenia portów Ethernet: Internet i IPTV.

Wtedy musisz dekoder podpiąć pod właściwy port LAN w TPlinku, a net pod inny port LAN w TPLinku (zależnie jakie Id vlan pod jaki port skonfigurujesz).
  • #25 19566770
    milxoeray
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:

Do aktywacji usługi na TPLinku - w opcji WAN TPlinka trzeba odpowiednie dane usługi wpisać i nawiązać połączenie z siecią.
    milxoeray napisał:

Wtedy musisz dekoder podpiąć pod właściwy port LAN w TPlinku, a net pod inny port LAN w TPLinku (zależnie jakie Id vlan pod jaki port skonfigurujesz).

Jak mam podpiąć dekoder pod LAN? Kabel nie łączy dekodera z modemem FunBox. Kabel ciągnie się od dekodera do gniazdka, który jest przy gniazdku z portem WAN - do tego gniazdka (z portem WAN) podłączony jest kabel sieciowy do modemu FunBox.

Dodano po 3 [minuty]:

milxoeray napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    milxoeray napisał:

milxoeray napisał:

Jak mam podpiąć dekoder pod LAN? Kabel nie łączy dekodera z modemem FunBox. Kabel ciągnie się od dekodera do gniazdka, który jest przy gniazdku z portem WAN - do tego gniazdka (z portem WAN) podłączony jest kabel sieciowy do modemu FunBox.

Więc żeby podpiąć dekoder do portu routera musiałabym wyrwać go z gniazdka. Co więcej: końcówka jego nie jest zakończona złączem RJ45.
  • #26 19566779
    KOCUREK1970
    milxoeray napisał:
    Jak mam podpiąć dekoder pod LAN?

No tak samo jak masz z FB, różnica taka, że trzeba teraz na TPLinku pod odpowiedni port LAN podpiąć odpowiedni vlan z daną usługą.
    milxoeray napisał:
    Więc żeby podpiąć dekoder do portu routera musiałabym wyrwać go z gniazdka. Co więcej: końcówka jego nie jest zakończona złączem RJ45.

Ja nie wiem jak to masz zrobione i dlaczego tak, ja wskazuję jak to zrobić by może zadziałało.

Nie cytuj całych postów jednych pod drugimi jak odpowiadasz na to samo - temat się rozłazi i robi się nieczytany.
    Zaznacz i cytuj selektywnie, albo jak chcesz tylko kogoś wywołać, to kliknij w symbol małpki (@) danej osoby w danym poście i ją tak wywołasz.
  • #27 19566872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19570790
    milxoeray
    Poziom 5  
    Erbit napisał:
    Zrób zdjęcie tych podłączeń

Wybaczcie, że dopiero teraz przesyłam zdj., ale zablokowali mi konto i czekałem na wiadomość.
    Załączniki:
    • Podłączenie własnego routera TP-Link AX1500 do światłowodu - konfiguracja, ustawienia, ONT 20210816_204602.jpg (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 19570954
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19571103
    milxoeray
    Poziom 5  
    Tak, Cyfrowy Polsat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Funboxa 2.0 i chce podłączyć router TP-Link AX1500 do światłowodu, unikając użycia modemu od Orange. W trakcie dyskusji ustalono, że do prawidłowego działania TP-Link AX1500 wymagany jest zewnętrzny ONT, który Orange może dostarczyć. Użytkownik miał problemy z konfiguracją, w tym z ustawieniami VLAN i logowaniem do usługi. Po uzyskaniu danych konfiguracyjnych od Orange, użytkownik zdołał nawiązać połączenie z internetem, usuwając ustawienia IPv6. Wskazano również na konieczność odpowiedniego podłączenia dekodera oraz ustawienia DHCP i VLAN dla prawidłowego działania usług internetowych i telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA