logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacięcie zamka Gerda z okrągłym kluczem - czy konieczna jest wymiana?

Brownking1990 16 Sie 2021 17:05 11379 3
REKLAMA
  • #1 19566270
    Brownking1990
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam
    Potrzebuje pomocy z zamkiem Gerda z okraglym kluczem.
    Otoz zamek zacial sie w pozycji przekrecania ( polobrot ), i zostal wyjety klucz, w tym momencie nie moge wlozyc klucza do niego, to wcięcie co widac na zdjeciu, powinno byc na dole, a zatrzymalo sie na gorze.

Moze ktos ma rozwiazanie na to, czy zostaje wymiana zamka?
    Załączniki:
    • Zacięcie zamka Gerda z okrągłym kluczem - czy konieczna jest wymiana? 20210816_163224.jpg (607.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zacięcie zamka Gerda z okrągłym kluczem - czy konieczna jest wymiana? 20210816_163232.jpg (682.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19566307
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Sprawdź najpierw czy w kluczu nie siedzą jakieś paprochy. Podłub w nim jakimś twardym drucikiem lub małym wiertłem delikatnie obracaj w palcach czy nie wyleci coś ze środka. Nawet jedna mała kuleczka bawełny z kieszeni potrafi skutecznie doprowadzić do tego, że klucz nie wchodzi do końca. Podobny efekt niewchodzenia może się pojawić po upadku klucza otworem w dół. W tedy otwór z kolei się lekko deformuje/zawęża, ale tutaj to trzeba naprawdę bardzo delikatnie wyrównać krawędź otworu jakimś narzędziem. Na razie proponuję sprawdzić to o czym pisałem na początku.
  • REKLAMA
  • #3 19566323
    Brownking1990
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    To dodam jeszcze ze mam 4 klucze i zaden nie wchodzi, sprezonym powietrzem rowniez psikalem.
    Ktos mi mowil ze to zabezpieczenie, ze zapadki sie zapadly i niby zamek do wyrzucenia, mozliwe?
  • #4 19566337
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Brownking1990 napisał:

Ktos mi mowil ze to zabezpieczenie, ze zapadki sie zapadly i niby zamek do wyrzucenia, mozliwe?

To gorsza sprawa jeżeli żaden klucz nie wchodzi. Akurat na budowie tego zamka się nie znam, ale jak pisałem przez 20 lat użytkowania drobne zabrudzenia nie raz go blokowały.
REKLAMA