logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wordpress, brak dostępności motywu: WP-andreas09 -> co w zamian?

MES Mariusz 17 Sie 2021 14:45 480 4
REKLAMA
  • #1 19567667
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    Witam.

Potrzebuję założyć stronę w darmowej domenie wordpress.com. Taki tam "notatnik informatyka".

Problem w tym, że tego modywu nie da się już znaleźć na liście motywów do wyboru, a w darmowym wariancie konta na wordpress.com nie da się tamdoinstalować motywu z zewnętrznej paczki.

Kiedyś mieli ten motyw w standardzie (kto wybrał, ten ma do dzisiaj, np. -> https://marwroc.wordpress.com/

Podpowie ktoś jakąś dobrą alternatywę motywu WP-andreas09 dla wordpress-a?

Zależy mi na zwięzłym treściwym menu z nielimilowaną liczbą podkategorii (tak jak tu -> https://marwroc.wordpress.com/).

Małe, zwięzłe, treściwe, czytelne, użyteczne. Większość współczesnych motywów ma właściwości dokładnie odwrotne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19572151
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Pobawię się nim. Jeśli uda mi się zaprzęgnąć go do wstawienia po lewej stronie drzewiastego menu wyświetlającego kategorie schodzące wgłąb, będzie git.

Strona ma się składać wyłącznie z wpisów przypinanych do odpowiednich kategorii. W ten sposób ma powstawać i wyświetlać się drzewiaste menu. Dla motywu wspomnianego na początu to była sprawa oczywista. Niestety większość współczesnych motywów działa inaczej (nie pozwala wyświetlać podkategorii w widoku drzewa z coraz głębszymi podkategoriami.
  • REKLAMA
  • #4 19574299
    Adverts.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Tak się zastanawiam, co byś powiedział na usługę płatną powiedzmy 8zł / rok i dostajesz w chmurze system dostosowany pod Ciebie.

Zastanawia mnie czy byłbyś w stanie ponieść taki koszt jak możesz to mieć za darmo.
  • #5 19574715
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Spokojnie. Póki co postawiłem i bawię się na własnym serwerze. Wyjdzie tak jak chcę to sobie jakiś hosting kupię, choćby dlatego, że nie chcę wystawiać domowego IP publicznie.

Tak więc pobrałem sobie wordpressa i postawiłem na własnym serwerze. Doinstalowałem motyw PressBook i się bawię. Doszedłem też do rozwiązania najbardziej nurtującego mnie tematu, a mianowicie wyświetlania w trybie drzewa wszystkich kategorii, z ich kategoriami nadrzędnymi.

Kluczem jest (po wcześniejszym dodaniu widgeta "kategorie") zaznaczenie opcji "pokaż hierarchię".

Dzięki temu otrzymujemy efekt:

Zauważyłem też inną ciekawostkę, mianowicie na wordpressie można dodać kilka kategorii, które nazywają się dokładnie tak samo, ale są podrzędnymi dwóch różnych kategorii nadrzędnych, np.

ale przy eksporcie zawartości z poziomu kokpitu (narzędzia -> eksport) i ponownym imporcie na wordpressie self hosted (narzędzia -> import) tego typu "różne kategorie o tej samej nazwie (podpięte uprzednio do dwóch różnych kategorii nadrzędnych) zostały zmiksowane razem".

Także na takie kwiatki też trzeba uważać.

Kokpit / zaplecze też jakoś fajnie wygląda na hostingu wordpress.com niż kokpit najnowszego wordpressa na własnym serwerze:

REKLAMA