logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka w minizestawie audio Pioneer X-HM11: trzeszczący dźwięk - możliwości naprawy

Spineer 19 Sie 2021 11:06 1191 10
REKLAMA
  • #1 19570349
    Spineer
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Dzień dobry!
    Zwracam się z problemem do specjalistów, gdyż takowym nie jestem:
    Mam minizestaw audio Pionieer X-HM11, w którym wystąpiła usterka obajwiająca się trzeszczącym, charczącym dźwiękiem - każde źródło, oba kanały, zarówno na głośnikach, jak i na słuchawkach. Początkowo problem ustawał po zmianie głośności/poruszeniu potencjometrem. Obecnie jest ciągły.
    Obstawiam dedukcyjnie, że to "sekcja" wzmacniacza lub regulacji głośności.
    Urządzenia jeszcze nie otwierałem. Mogę zrobić ewentualne pomiary standardowym multimetrem, bo specjalistycznego sprzętu nie mam.
    Pytanie sprowadza się do tego, czy można coś określić na podstawie powyższych objawów oraz czy możliwe technicznie i racjonalne ekonomicznie byłoby jej usunięcie problemu przez specjalistę?
    Pytam, bo mam świadomość, że dziś naprawy sprzętu z tej półki cenowej często są zwyczajnie nieopłacalne.

Z góry dzięki za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 19570376
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    czy my mowimy o czyms w stylu "trzaski" pojawiajace sie poczas ruszania potencjometrem glosnosci, w koncu udawalo sie znalezc pozycje gdzie wszystko dzialalo, ale ktore sie nalsilaly i w koncu tylko trzeszczy i nie ma takiej pozycji gdzie dziala dobrze? Ewentualnie silne energiczne krecenie w obie strony na chwile pomaga?
    Wyglada to na "brudny" potencjometr, styki stracily staly kontakt z powierzchnia rezystancyjna. Mozesz wstepnie sprobowac, uzyc preparatow typu "kontakt" do potencjometrow, niestety ta operacja jest tylko zaleczaniem problemu, ktory powroci po paru miesiacach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19570398
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    1.Po rozkręceniu obudowy sprawdź czy kondesatory/ nie spuchły.
    2.Sprawdź czy płyta bazowa nie została zalana.
    Zalaną płytę ciężko uratować mimo oczyszczenia z śniedzi.
    Spuchnięte kondesatory trzeba wylutować i zamienić nowymi o takiej samej wartości.
    Przy podłączeniu nie oryginalnych głośników mógł uszkodzić się końcowy stopień.
    Jeśli nie masz wprawy to Cię czeka wyprawa do zakładu.

Pozdrawiam Miro Nasz
  • #4 19570438
    Spineer
    Poziom 11  
    viayner napisał:

czy my mowimy o czyms w stylu "trzaski" pojawiajace sie poczas ruszania potencjometrem glosnosci, w koncu udawalo sie znalezc pozycje gdzie wszystko dzialalo, ale ktore sie nalsilaly i w koncu tylko trzeszczy i nie ma takiej pozycji gdzie dziala dobrze? Ewentualnie silne energiczne krecenie w obie strony na chwile pomaga?

Tak, ale kręcenie już nie pomaga.
    viayner napisał:

Wyglada to na "brudny" potencjometr, styki stracily staly kontakt z powierzchnia rezystancyjna. Mozesz wstepnie sprobowac, uzyc preparatow typu "kontakt" do potencjometrow, niestety ta operacja jest tylko zaleczaniem problemu, ktory powroci po paru miesiacach.

Sprawdzę, ale tam potencjometr chyba nie jest tradycyjny, bo nie ma położenia min/max.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 19570463
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jak masz enkoder to nie masz pozycji min ani max, kreci sie do okoloa z wyczuwalnym oporem/zabkami.
    Enkodery tez cierpia na problem ze stykami ale tu naprawa jest trudniejsza, wymiana nie jest trudna.
    Jestes w stanie nagrac probke dzwieku, chcialbym odroznic znieksztalcenie wzmacniacza spowodowane np. tym co sugerowal kolega "miro.nasz" od innych problemow.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 19570483
    Spineer
    Poziom 11  
    miro.nasz napisał:
    2.Sprawdź czy płyta bazowa nie została zalana.

Nie, nie była.
    miro.nasz napisał:
    Przy podłączeniu nie oryginalnych głośników mógł uszkodzić się końcowy stopień.

Nie były podłączane.
    Dziękuję. Sprawdzę wg instrukcji.

Dodano po 14 [minuty]:

viayner napisał:

Jestes w stanie nagrac probke dzwieku, chcialbym odroznic znieksztalcenie wzmacniacza spowodowane np. tym co sugerowal kolega "miro.nasz" od innych problemow.

W załączeniu.
    Załączniki:
    • Nagranie-_3_.mp3 (459.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19570889
    Spineer
    Poziom 11  
    Sprzęt rozebrany. Kondensatory na płycie i panelu sterowania nie budzą podejrzeń. Na enkoderze brak oznaczeń (chyba, że są pod spodem). Jak dobrać taki?
    Usterka w minizestawie audio Pioneer X-HM11: trzeszczący dźwięk - możliwości naprawy Usterka w minizestawie audio Pioneer X-HM11: trzeszczący dźwięk - możliwości naprawy Usterka w minizestawie audio Pioneer X-HM11: trzeszczący dźwięk - możliwości naprawy
  • #8 19570939
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    To nie wina enkodera. Przydało by się zmierzyć napięcia z zasilacza i dopiero wtedy gdy wszystkie napięcia są prawidłowe możesz szukać dalej.
  • #9 19571021
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    zgadzam sie to nie wina regulatorow. Masz silne znieksztalcenie spowodowane albo problemem z zasilaniem lub przesterowaniem wejscia.
    - pomierz co dostrcza zasilacz i co zasila stopnie mocy. To wyglada/brzmi jak jakis wzmacniacz w klasie D ktory ma problem ze sterowaniem.
    - jaki jest twoj sygnal wejsciowy? zrodlo sygnalu - jego poziom?
    Pozdrawiam
  • #10 19571555
    Spineer
    Poziom 11  
    viayner napisał:
    - jaki jest twoj sygnal wejsciowy? zrodlo sygnalu - jego poziom?

Źródło sygnału nie ma tu znaczenia - zniekształcenia są na każdym (tuner/cd/usb/line).
    Będę mierzył.
  • #11 19659977
    Spineer
    Poziom 11  
    Dzień dobry ponownie!
    Po dłuższej przerwie, z racji innych zajęć, wracam do mojej wieżyczki. W międzyczasie znalazłem instrukcję serwisową tej linii, którą załączam. Zgodnie ze schematem na stronie 6, na module "SERVICE POWER PCB" pomierzyłem napięcia (w trybie ON) i mam takie wyniki:
    CN700: +18,5V
    CN701:
    1: +26,4V
    2: +8,1V
    4 i 5: +5,0V
    RB700:
    1: 0V
    2: 0V
    3, 5, 6: +5,0V
    7: +26,4V (tutaj na płycie jest nadrukowane akurat +27V).
    Usterka w minizestawie audio Pioneer X-HM11: trzeszczący dźwięk - możliwości naprawy
    Czy z tych różnic coś wynika, co mogłoby skutkować taką usterką dźwięku?
    Załączniki:
    • pioneer_x-hm21-k_hm21-s_hm21dab_hm11dab_rrv4394_sm.pdf (12.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z minizestawem audio Pioneer X-HM11, który objawia się trzeszczącym dźwiękiem na wszystkich źródłach i kanałach. Początkowo problem ustępował po zmianie głośności, ale obecnie jest ciągły. Użytkownik podejrzewa usterkę w sekcji wzmacniacza lub potencjometru. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie kondensatorów, stanu płyty bazowej oraz pomiar napięć zasilających. Wskazano również na możliwość uszkodzenia enkodera oraz problemy z zasilaniem, które mogą powodować zniekształcenia dźwięku. Użytkownik rozebrał sprzęt, nie znalazł widocznych uszkodzeń, a pomiary napięć wykazały pewne nieprawidłowości, które mogą być przyczyną problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA