logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volvo s40 - S40,1.9dci,2001 podświetlenie zegarów problem

axelrose 19 Sie 2021 19:27 2229 7
REKLAMA
  • #1 19571047
    axelrose
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam na wstępie wszystkich forumowiczów 👋.
    Mianowicie mój problem wygląda następująco : chciałem zmienić podświetlenie zegarów w Volvo S40 2001r., więc zakupiłem niebieskie żaróweczki LED i wszystko szło dobrze.
    Odkręciłem zegary, zero problemów, wyciągnąłem stare żaróweczki i wstawiłem led'owe.
    Podłączyłem licznik znów pod kostki i wszystko pięknie tylko jedną LED nie świeciła z 4, więc odłączyłem jeszcze raz i pomyślałem - zmienię polaryzację i będą wszystkie działać ale jak już podłączyłem to zaczęły świecić cztery przez chwilę zaraz zgasły i od tamtej pory nie świeci żadna.
    Dodam, że wszystkie kontrolki działają, świeci licznik "km" prędkościomierz, itd...
    Wszystko działa jak należy, tylko nie ma podświetlenia zegarów.
    Może ktoś z was, drodzy forumowicze ma jakiś pomysł - co to może być ?
    Ja już próbowałem, ale coś mi się nie udaje.
    Dodam, że panel klimy też nie ma podświetlenia ale to od nowości, znaczy się od kiedy kupiłem.
    Bezpieczniki sprawdzałem i w opisie nie ma jednoznacznie, który to od podświetlenia zegarów, więc patrzyłem w żółtym koszyczku i wszystkie ok.
    Pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły.
    Z góry dziękuję, załączam zdjęcie jak to wygląda tylko, że w dzień zrobione .Volvo s40 - S40,1.9dci,2001 podświetlenie zegarów problem

Poprawiłem pisownię.
    Mod.[CameR]
    Załączniki:
    • Volvo s40 - S40,1.9dci,2001 podświetlenie zegarów problem IMG_20210818_171647.jpg (194.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19571167
    beryas
    Poziom 31  
    Ocena: 409
    a te ledowe odpowiedniki mialy rezystory wpiete w uklad?
  • REKLAMA
  • #3 19571286
    axelrose
    Poziom 10  
    Tak miały rezystory, bo jednego wyciągnąłem z oprawki i miał.
    Wyglądało to tak
    Volvo s40 - S40,1.9dci,2001 podświetlenie zegarów problem
  • #4 19572438
    axelrose
    Poziom 10  
    Nikt nie pomoże żadnych pomysłów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19572763
    beryas
    Poziom 31  
    podmieniaj po kolei po jednej diodzie i sprawdzaj
  • #6 19573151
    axelrose
    Poziom 10  
    Tylko pytanie, czy jest sens, bo wcześniej próbowałem te zwykłe żaróweczki dać ponownie i także nie świeciły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19574176
    beryas
    Poziom 31  
    to sprawdz bezpieczniki kabiny i dopiero probuj
  • #8 19574409
    axelrose
    Poziom 10  
    Sprawdzę, ale widzę, że panel klimy oraz info center nie świecą, to wyciągnąłem panel.
    Myślę może kostki nie stykają albo żarówki popalone i jak już ściągnąłem, mówię wymienię te spalone bo faktycznie były ale wsadziłem nowe i nie świecą.

Tak więc wyszło na to, że jedna oprawka z żarówka robiło zwarcie.
    Zrobiłem jak kolega wyżej napisał: po kolei wyciągałem każdą, aż trafiłem na tą co robi zwarcie.

Zwarcie jednej żarówki a raczej oprawki, wystarczyło odgiąć blaszkę w oprawce.

Wielkie dzięki @beryas

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podświetleniem zegarów w Volvo S40 z 2001 roku po wymianie tradycyjnych żarówek na diody LED. Po zainstalowaniu nowych diod, jedna z nich nie świeciła, a po zmianie polaryzacji wszystkie diody przestały działać. Użytkownik sprawdził bezpieczniki oraz kontrolki, które działały poprawnie. Forumowicze zasugerowali sprawdzenie rezystorów w diodach, podmianę diod oraz kontrolę bezpieczników kabiny. Ostatecznie użytkownik zidentyfikował, że zwarcie jednej z oprawek żarówki było przyczyną problemu, co udało się naprawić poprzez odgięcie blaszki w oprawce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA