logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7V333 - brak uruchamiania po czyszczeniu CMOS, zielona dioda świeci

debik 28 Paź 2005 13:28 1217 5
REKLAMA
  • #1 1934900
    debik
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam !
    Sprawa wygląda mianowicie tak że sprzet sie nie uruchamia.
    Poczatkowo mial problemy ze wstaniem bo za chwile sie wylaczal, wiec postanowilem wyczyscic cmos. No i od tej chwili lipa. Wogole sie nie podnosi. Wentylatory nie chodza, swieci sie zielona dioda wiec zasialnie dochodzi.
    Wszytsko odlaczone i sprawdzone na innym sprzecie. Takze zostaje tylko chyba plyta. Zadnych odglosow z glosniczka.
    Jakies sugestie ???
  • REKLAMA
  • #2 1934937
    Zibi_99
    Poziom 14  
    Witam
    Rozumien że zasilacz sprawdzałes i jest sprawny?
    Jak bawiłes sie biosem to polecam zaprogramować go jeszcze raz przy pomocy programatora.
    Sprawdziłeś czy nie ma uszkodzeń mechanicznych i czy nie są uszkodzone kondensatory?
    Posiadam identyczną taka płytę jak by co i nawet mogę ją odsprzedać ;)
    Działał u mnie 3 lata i było wsio OK. Uaktualniałem tylko biosa ale nic sie złego nie stało
    Pozdro
    Zibi
  • REKLAMA
  • #3 1934943
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Może będziemy coś więcej wiedzieć, tylko musisz odpowiedzieć na pytanie: czy resetowałeś cmosa poprzez zwieranie zworki i w jakiej kolejności to robiłeś.....
  • REKLAMA
  • #4 1934950
    debik
    Poziom 15  
    Dalem troche ciala przy resetowaniu CMOSa bo nie wylaczylem zasilania. Na pewno dobrze mu to nie zrobilo. Zasialcz rowniez jest sprawdzony. Kondesatory nie popuchniete, zaden uklad na plycie sie nie grzeje.
  • REKLAMA
  • #5 1934983
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    No własnie... w tych płytach jest bardzo ważna kolejność resetu (jest stosowny dodatek wydany przez tą firmę).
    Do środy mnie nie będzie i podam Ci kilka informacji (wyrwanych, naprowadzających).
    Mam identyczną płytę. Również i ja popełniłem ten błąd i problem jest taki: wszystko pięknie działa do momentu zaniku prądu. Po ponownym włączeniu płyta nie chce się włączyć (zielona dioda świeci). Ale mam na to lekarstwo, które dokładnie Ci teraz nie napiszę, ale może jakoś sobie poradzisz: patrząc na schemat manualla na str. 8 na prawy dolny krawędź znajdziesz kilka zworek oznaczonych CHASSIS, JEN, VID, JTPWR. Przekładam w tym miejscu jakąś zworkę i płyta się załącza po wciśnięcja Power. Niestety teraz nie pamiętam dokładnie bo jestem w firmie. Popróbuj coś tam poprzestawiać (pamiętaj początkowe położenie). Może to był ten JEN albo VID?
    Powodzenia.
  • #6 1936537
    debik
    Poziom 15  
    Dzieki wszytskim za bezinteresowna pomoc.
    Raczej plyte spisze na straty ;)

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

REKLAMA