logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Ideapad 700-15ISK - Uszkodzony jeden z portów usb

_LukaszD_ 24 Sie 2021 08:51 606 4
REKLAMA
  • #1 19577505
    _LukaszD_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    W moim laptopie doszło do uszkodzenia portu USB, prawdopodobnie poprzez niewłaściwe podłączenia urządzenia, które też podaje prąd na USB.
    Zwracam się z prośbą o pomoc w diagnostyce, mam narzędzia takie jak miernik czy lutownica, ale nie mam doświadczenia w sprawdzaniu tego typu układów.
    Komputer działa lecz wyświetla cały czas komunikat "Skok napięcia na porcie USB", korzystałem z proponowanych opcji restartu, nic to nie zmienia. Komunikat nadal się pojawia. Wszystkie porty poza jednym działają . Gniazdo nie jest uszkodzone fizycznie. Podejrzewam któryś z elementów na płycie, lecz nie wiem od czego zacząć.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19577822
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Na ten model nie ma SM , ale jest *brdv (boardview)> b. przydatny

Poczytaj na forum o płycie (Wistron LOL OSLO SKL MB 15221 )
    np. Link
    Skoro nie działa jeden to zapewne "uszkodził" sie element zabezpieczenia ESD (6-pin) przy tym USB
    * układ to kilka diód połaczonych "ciekawie"

:?:
    Ten nie działający port USB to 2.0 czy 3.0 ?
    System masz win10/ win8/win7 ?
  • REKLAMA
  • #5 19577875
    _LukaszD_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Super. Mam punkt zaczepienia. Wracam z pracy i biorę się za to.
    Mam druga taką płytę, była kiedyś w tym komputerze wymieniana więc jeśli to uszkodzony element może uda się coś pozyskać ze starej.
    USB które nie działa to jedno z tych umiejscowionych na płycie głównej więc zakładam że 3.0, sprecyzuje to po powrocie z pracy.
    Dziękuje wam !

Dodano po 5 [godziny] 50 [minuty]:

lisek napisał:
    Skoro nie działa jeden to zapewne "uszkodził" sie element zabezpieczenia ESD (6-pin) przy tym USB
    * układ to kilka diód połaczonych "ciekawie"

Ten nie działający port USB to 2.0 czy 3.0 ?
    System masz win10/ win8/win7 ?

Pobrałem schemat. Wydaje mi się że element o którym piszesz to ED3601, z tym że wydaje się być ok, chociaż nie ukrywam że nie wiem jak go dokładnie sprawdzic. Zachowuje się podobnie jak inny tego typu element na płycie głównej i drugiej płycie która mam (uszkodzona, pozostała po wymianie na aktualna)
    Port wygląda na 3.0, na płycie oznaczony USB2, na wszystkich portach jest napięcie 5V
    Mój system to Windows 10.
    Nie umiem czytać schematu, uczę się, czy macie dla mnie jakieś dalsze wskazówki ?
    Pozdrawiam Lenovo Ideapad 700-15ISK - Uszkodzony jeden z portów usb Lenovo Ideapad 700-15ISK - Uszkodzony jeden z portów usb
REKLAMA