Mam problem z dyskiem SSD PNY 960GB. Dysk od roku działał normalnie, ale wczoraj po podłączeniu sprawnego pendrive zawiesił się i gdy zrestartowałem go bez pendrive nie chciał się uruchomić. Nie wyświetlał obrazu i nie migała dioda dysku twardego. Dziś gdy poczekałem dłużej przy włączaniu wszedł normalnie do pulpitu, ale nie mogę odpalić nic z dysku. Ani programów ani plików. Gdy spróbuję wejść bezpośrednio w dysk wyskakuje błąd jak w załączniku. Próbowałem sprawdzić dysk w cmd (chkdsk), ale wyskakuje napis : "The type of the file system is RAW.
CHKDSK is not available for RAW drives."
Ale dysk jest sformatowany w systemie NTFS i taki pokazuje w zarządzaniu dyskami. Sprawdzałem też pliki systemowe ale nic to nie dało (sfc /scannow). Ktoś jest w stanie mi pomóc? Czy da się to zrobić bez utraty danych lub formatu?
CHKDSK is not available for RAW drives."
Ale dysk jest sformatowany w systemie NTFS i taki pokazuje w zarządzaniu dyskami. Sprawdzałem też pliki systemowe ale nic to nie dało (sfc /scannow). Ktoś jest w stanie mi pomóc? Czy da się to zrobić bez utraty danych lub formatu?