logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zastosowanie syfonu przy odprowadzaniu wody z komina - konieczność czy opcja?

sircola 28 Sie 2021 12:43 10575 19
REKLAMA
  • #1 19584226
    sircola
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.

Mam pytanie odnośnie odprowadzenia wody z komina.
    - do komina jest podłączony tylko kominek,
    - zamknięta komora spalania,
    - miejsce odprowadzenia będzie pod posadzką (nie będzie dostępu) - chyba ze zrobię wizjer w podłodze,
    - wysokość odprowadzenia to 7 cm nad chudziakiem,
    - odległość do kanalizacji - 50 cm (kanalizacja na wysokości chudziaka.
    Czy potrzebny będzie syfon i jak tak to czy robić do niego wizjer (w razie zapchania, wymiany, jakiejś awarii)?
    Myślałem nad takim syfonem:
    Link
    jak myślicie??
    P.S. poniżej schemat komina
    Zastosowanie syfonu przy odprowadzaniu wody z komina - konieczność czy opcja?komin.gif (17.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19584285
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1186
    Z jakiego materiału komin. Ciąg masz w kominie praktycznie zawsze bo powietrze z kominka będzie zasysane na dachu wiec śmierdzieć nie powinno. Syfon i tak pewnie będzie pusty bo skąd woda w kominie. Ja mam wyczytałem na spodzie komina i nie zauważyłem wody a nie ma żadnego odprowadzenia jednak komin mam ceramiczny.
  • #3 19584635
    sircola
    Poziom 10  
    Komin systemowy ceramiczny

a syfon jest suchy - zobacz linka

Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19584691
    bumble
    Poziom 40  
    Przy ceramicznym nie widzę sensu. Chyba ze nie masz raszka chociaż.
  • Pomocny post
    #5 19584952
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Ja bym tego nie syfonował, nie wiem jakie tam masz wyjscie z tego komina, najczęściej jest to przejscie na kolanko 50tke, często z uszczelką nie chce wejsc, murarze często dają ciała z tymi odprowadzeniami, czasami ktoś dowierca dziurę wiertarką, różne kwiatki, i tak się zatka sadzą, bo dziura jest minimalna, i kapac będzie, skraplać się a nie "lać".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19584992
    bumble
    Poziom 40  
    Ale jest komin ceramiczny co ma kapać?
  • #7 19585058
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Pewnie to co z dysca ...
  • #8 19585111
    bumble
    Poziom 40  
    Nie będzie chyba że nie ma dska a kumin może być pod wodą
  • #9 19585125
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ja Ci powiem, że sceptyczny byłem, ale raz robiliśmy instalacje i duża burza przeszła, dom stan surowy, lało strasznie z rewizji ... ale ulewa była straszna to fakt, od tego czasu to wole założyć jak nie założyć choc zle te kominy często składają, nie zostawiają tez kanalizacji w chudziaku itp ale jak jest zostawione to łaczymy
  • #10 19585233
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    sircola napisał:
    Mam pytanie odnośnie odprowadzenia wody z komina.
    - do komina jest podłączony tylko kominek,
    - zamknięta komora spalania,
    - miejsce odprowadzenia będzie pod posadzką (nie będzie dostępu) - chyba ze zrobię wizjer w podłodze,
    - wysokość odprowadzenia to 7 cm nad chudziakiem,
    - odległość do kanalizacji - 50 cm (kanalizacja na wysokości chudziaka.
    Czy potrzebny będzie syfon i jak tak to czy robić do niego wizjer (w razie zapchania, wymiany, jakiejś awarii)?

Wymagania odnośnie wyposażenia komina są narzucone prawnie. Wg rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków
    technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie,
    § 146. 1. Wyloty przewodów kominowych powinny być dostępne do czyszczenia i okresowej kontroli,
    z uwzględnieniem przepisów § 308.
    2. Przewody spalinowe i dymowe powinny być wyposażone, odpowiednio, w otwory wycierowe lub rewizyjne, zamykane
    szczelnymi drzwiczkami, a w przypadku występowania spalin mokrych – także w układ odprowadzania skroplin.

Patrząc na przeznaczenie komina można założyć, że będzie to komin wysokotemperaturowy - temperatura pracy od 450 °C do 650 °C (kominki, piece wę­glowe i na drewno tradycyjne). Przy takiej temperaturze pracy spaliny nie będą mokre.

Firmy oferują różne systemy kominowe np.:

System Standardowy – system kominowy eksploatowany w warunkach
    suchych (spalane powinno być suche, sezonowane drewno liściaste) w zakresie
    temperatur od 200 do 400°C, kominek nie może posiadać płaszcza
    wodnego, sam komin powinien być pobudowany wewnątrz budynku.

System Uniwersalny – może pracować w zarówno w warunkach
    suchych jak i mokrych (jakość paliwa w zasadzie nie ma znaczenia dla
    komina), w zakresie temperatur od 60 do 600°C, może obsługiwać kominki
    powietrzne oraz wodne, dzięki wełnie ocieplającej szybciej rozpalimy
    w kominku, może być kominem wewnętrznym lub kominem biegnącym
    w całości w strefie zewnętrznej.

Myślę, że tam możesz znaleźć odpowiedź.
  • #11 19585333
    bumble
    Poziom 40  
    sylba napisał:
    Patrząc na przeznaczenie komina można założyć, że będzie to komin wysokotemperaturowy - temperatura pracy od 450 °C do 650 °C (kominki, piece wę­glowe i na drewno tradycyjne). Przy takiej temperaturze pracy spaliny nie będą suche.

?? jak nie będą suche co ty piszesz?
  • #12 19585383
    sylba
    Poziom 19  
    miało być nie będą mokre.
  • #13 19585388
    bumble
    Poziom 40  
    sylba napisał:

a no to tak
    spaliny mogą być mokre przy utrzymywaniu niskiej temperatury paleniska np kominek z płaszczem ale dla mnie to nieporozumienie kocioł co w salonie. w innych przypadkach cały komin grzeje i jest warto zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza. izolacja komina od kominka to też nieporozumienie w końcu nagrzane ściany jeszcze długo promieniują ciepło.
  • #14 19586056
    sircola
    Poziom 10  
    ok rozumiem

Tylko: Komin juz wybudowany, w wyczystce na dole jest dziura w ceramice na wode i przygotowana kanaliza

i tak główkuje - jeżeli nie będzie odpływu (chodzi o deszczówkę) i jak tam sie nazbiera wody, a ja otworze wyczystkę to poleci wszystko na podłogę - albo gorzej - za regips :-(

Jezeli zrobię odpływ do kanalizy - to ze względu na metan i inne biogazy lepiej zrobic syfon.
    Jezeli syfon to tylko suchy bo może nie być opadów i woda wyparuje.
    Jak syfon suchy to dobrze by bylo mieć do niego jakieś podejście bo pewnie będzie sie zapychał.
    Jak podejście to drzwiczki w wylewce.

Czy w tym toku myślenia jest jakiś błąd???
  • #15 19586292
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Napisze Ci jak ja się z tym spotykam

Kanaliza raz jest zostawiona raz nie przy dolnej kształtce, jeżeli jest to tak na j*** pies, kolanko nie trzyma tak jest podstawione, trzeba to opianować żeby nie odpadało, zwykle demontujemy uszczelke bo jak z uszczelką to wchodzi 0,5cm, syfonu nie robimy, wychodze z zalozenia, ze zaraz i tak to sie zapcha sadzą, tam jest otworek srednicy 0,5 - 1cm często zawalony zaprawą, czasem nie ma dziury w kształtce to murarze wywiercą otwór wiertarką i kawałek węża wsadzą - dosłownie i też jakoś to trzeba przerobić. Ja jeszcze nigdy nie widziałem problemu, ze ktoś wykończył dom i mu wychodzi przy kominku czy w kotłowni wilgoć, raz widziałem to co napisałem powyżej, w surowym stanie woda waliła rewizją w trakcie powiedzmy oberwania chmury, w moim dumy komin z cegly, 40 lat, nigdzie żadnej wilgoci, żadnego odplywu czy zaślepki na kominie.
  • #16 19586445
    sylba
    Poziom 19  
    bumble napisał:
    sylba napisał:

a no to tak
    spaliny mogą być mokre przy utrzymywaniu niskiej temperatury paleniska np kominek z płaszczem ale dla mnie to nieporozumienie kocioł co w salonie. w innych przypadkach cały komin grzeje i jest warto zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza. izolacja komina od kominka to też nieporozumienie w końcu nagrzane ściany jeszcze długo promieniują ciepło.

Faktycznie po dużych opadach może w kominie nagromadzić się woda. Jeśli nigdzie nie wsiąknie bo materiał komina nie przepuści wody, to będzie stała dopóki nie odparuje. To może zdarzyć się w sposób naturalny bo przez komin cały czas będzie przepływało powietrze. W najgorszym przypadku woda odparuje w czasie kolejnego palenia w kominku.
    Nie sadzę by w kominie gromadziły się gazy np. metan, który jest dwukrotnie lżejszy od powietrza, bo jak już napisałem komin jest bezustannie wietrzony.
    Z pewnością syfon suchy będzie lepszy bo pracuje bez wody. Może zamiast chować syfon w posadzkę lepiej go jakoś chytrze obudować?
  • #17 19586719
    sircola
    Poziom 10  
    sylba napisał:
    Faktycznie po dużych opadach może w kominie nagromadzić się woda. Jeśli nigdzie nie wsiąknie bo materiał komina nie przepuści wody, to będzie stała dopóki nie odparuje. To może zdarzyć się w sposób naturalny bo przez komin cały czas będzie przepływało powietrze. W najgorszym przypadku woda odparuje w czasie kolejnego palenia w kominku.

Nie sądzę - wlot dymowy jest na wysokości 160cm, wyczystka tuż nad posadzką, a pojemnik na skropliny poniżej posadzki (ale ok 10 cm nad chudziakiem i kanalizą).
    Wiec raczej tam nie będzie sie wentylować - odparowanie raczej ciężkie jeżeli więcej wody nałapie.

sylba napisał:
    Z pewnością syfon suchy będzie lepszy bo pracuje bez wody. Może zamiast chować syfon w posadzkę lepiej go jakoś chytrze obudować?

Nie ma innej opcji zabudowy - pojemnik już jest poniżej wylewki - komina już nie przestawię :-(

Czy może tą dziurę w ceramice w wyczystce jakoś zatkać i zrezygnować z podłączenia kanalizy??
    Z drugiej strony: W zasadzie podejście do kanalizy jest , w kominie też już dziura w wyczystce zrobiona.
    Kurde, wolałbym tam nie zaglądać po każdym deszczu.

I jeszcze jedno pytanie:
    Czy niezamontowanie syfonu i podłączenie do kanalizacji nie zadziała jako pion wentylacyjny do komina i to nie zmniejszy cugu w kominku (mam zamkniętą komorę spalania)?
    W zimie powietrze w kanalizie będzie cieplejsze niż zewnętrzne więc może nie zaciągać przez kominek tylko z kanalizacji.
    Cieżej sie będzie rozpalać.
  • #18 19587394
    bumble
    Poziom 40  
    ludzie to ceramika co pochłonie większość wody
    ty budujesz\ underwoter home??
  • #19 19592527
    sircola
    Poziom 10  
    Dziekuje wszystkim za pomoc.

zasklepiam kanalize - nie robie odplywu.
  • REKLAMA
  • #20 19595381
    sircola
    Poziom 10  
    Dziekuje wszystkim za pomoc.

zasklepiam kanalize - nie robie odplywu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania syfonu w systemie odprowadzania wody z komina podłączonego do kominka z zamkniętą komorą spalania. Uczestnicy debaty podkreślają, że komin ceramiczny nie powinien gromadzić wody, a syfon może być zbędny, ponieważ woda w kominie jest mało prawdopodobna. Wskazano na problemy związane z ewentualnym zatykanie syfonu oraz konieczność zapewnienia dostępu do czyszczenia. Ostatecznie autor postanowił zasklepić kanalizację i zrezygnować z odprowadzenia, aby uniknąć problemów z wilgocią i wentylacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA