logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mufka zaprasowana termozgrzewalna czy kostka - połączenie przewodu 5x6 mm w instalacji elektrycznej

eryk.tomaszewski 29 Sie 2021 07:43 1551 9
  • #1 19585244
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Cześć. :-) Sytuacja mnie zmusiła, że musiałem zmodernizować instalacje elektryczną. Mianowicie kotłownie, bo zwiększyła mi się ilość pompek od pieca gazowego, itp. Miałem w kotłowni przewody 2x1,5 mm i 2x2,5 mm oraz 5x6 mm. Ten ostatni został wykorzystany jako przedłużenie WLZ od głównej skrzynki do kotłowni. Bo w kotłowni mam zrobioną oddzielną skrzynkę z bezpiecznikami i drugą różnicówkę na kotłownie.

Teraz do sedna. Kotłownia ma 3 pomieszczenia, w jednym kiedyś stał hydrofor wraz ze zbiornikiem. W tym pomieszczeniu jest puszka elektryczna właśnie z tym przewodem 5x6, kiedyś tam było gniazdo 400 V do hydroforu. I ten przewód w tej puszce to prawdopodobnie ten aktualny WLZ. I teraz mam pytanie czy może zostać połączony taką kostką?

Mufka zaprasowana termozgrzewalna czy kostka - połączenie przewodu 5x6 mm w instalacji elektrycznej

Czy raczej wezwać elektryka i żeby to np. przerobił i zrobił mufkę zaprasowaną termozgrzewalną. Nie wiedziałem że była taka sytuacja.

A teraz drugie pytanie, żeby nie pruć całego mieszkania, to czy mogę poprowadzić kanałem wentylacyjnym przewód 5x4 albo 5x6 na poddasze? Właśnie z kotłowni myślałem wpiąć się przed różnicówką i zrobić na poddaszu drugi rozłącznik izolacyjny i różnicówkę. Czy raczej się nie wykorzystuje kanałów wentylacyjnych?

Czy lepiej ciągnąć przewód z głównej skrzynki w domu od WLZ na poddasze?
  • Pomocny post
    #2 19585293
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    eryk.tomaszewski napisał:
    Czy raczej wezwać elektryka i żeby to np. przerobił.
    Wskazane.

eryk.tomaszewski napisał:
    czy mogę poprowadzić kanałem wentylacyjnym przewód 5x4 albo 5x6 na poddasze?
    Jak sama nazwa wskazuje jest to kanał wentylacyjny a nie techniczny.
  • Pomocny post
    #3 19585900
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19585902
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    No właśnie. Jeszcze go w peszel schować. Mam już tam 2 antenowe i nic się z nimi nie dzieje.
  • #5 19585906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19585911
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    No właśnie. To tak zrobię. A coś do pierwszej części możesz powiedzieć?
  • Pomocny post
    #7 19585920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19585973
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Już wiem o co chodzi.
  • Pomocny post
    #9 19586737
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Do połączenia przewodów elektrycznych taka kostka nadaje się i spełnia swoje zadanie - oczywiście odpowiednio zabezpieczona - najlepiej w puszcze hermetycznej.
    Podłączanie przewodów też możesz sam wykonać pod warunkiem wcześniejszego wyłączenia napięcia (prądu) w tym obwodzie.
    Elektryk do tak banalnych spaw nie jest potrzebny
    Elektryk jest niezbędny aby udzielić porad praktycznych, wykonać wszelakie pomiary, podłączenia i połączenia zgodnie ze sztuką i wystawić na to papier
    Jeżeli planujesz rozdzielnicę w kotłowni to możesz pomóc elektrykowi wykonać jakieś czynności ale na zasadzie pomocy a nie wyręczania
    Elektryk podejmie decyzję czy potrzebne jest nowe uziemienie czy jest możliwość z istniejącego GSU "podciągnąć" do RCD linki uziemiającej.
    To elektryk powinien dobrać ESy o odpowiednich wartościach aby spełniały swoją funkcję.
    Co do kanału wentylacyjnego to już kolega Ci powiedział co i jak.
  • #10 19586837
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    dasilvaart napisał:
    Do połączenia przewodów elektrycznych taka kostka nadaje się i spełnia swoje zadanie - oczywiście odpowiednio zabezpieczona - najlepiej w puszcze hermetycznej.
    Podłączanie przewodów też możesz sam wykonać pod warunkiem wcześniejszego wyłączenia napięcia (prądu) w tym obwodzie.
    Elektryk do tak banalnych spaw nie jest potrzebny
    Elektryk jest niezbędny aby udzielić porad praktycznych, wykonać wszelakie pomiary, podłączenia i połączenia zgodnie ze sztuką i wystawić na to papier
    Jeżeli planujesz rozdzielnicę w kotłowni to możesz pomóc elektrykowi wykonać jakieś czynności ale na zasadzie pomocy a nie wyręczania
    Elektryk podejmie decyzję czy potrzebne jest nowe uziemienie czy jest możliwość z istniejącego GSU "podciągnąć" do RCD linki uziemiającej.
    To elektryk powinien dobrać ESy o odpowiednich wartościach aby spełniały swoją funkcję.
    Co do kanału wentylacyjnego to już kolega Ci powiedział co i jak.

Już zrozumiałem. Taka odpowiedź się miło czyta. Temat nożna zamknąć. Dziękuję wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię modernizacji instalacji elektrycznej w kotłowni, gdzie użytkownik zastanawia się nad połączeniem przewodu 5x6 mm. Pojawiły się pytania dotyczące użycia kostki do połączeń elektrycznych oraz konieczności wezwania elektryka do wykonania mufki zaprasowanej termozgrzewalnej. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że kostka nadaje się do połączenia przewodów, pod warunkiem odpowiedniego zabezpieczenia, najlepiej w puszcze hermetycznej. Zwrócono również uwagę na znaczenie wyłączenia napięcia przed przystąpieniem do pracy oraz na rolę elektryka w doborze odpowiednich zabezpieczeń i pomiarach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA