logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zwarcie w mieszkaniu po podłączeniu wentylatora USB - brak prądu, bezpieczniki i licznik Tauron

Edison215 07 Wrz 2021 01:19 4464 5
REKLAMA
  • #1 19598611
    Edison215
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam przeczytałem wiele tematów na forum ale nie znalazłem nic pasującego do mojego.
    Więc tak majstrowałem wieczorem chcąc zrobić wentylator na USB i wziąłem niestety kostkę z innego małego projektu gdzie nie ma elektroniki tylko czyste dojście do prądu stałego z gniazdka i doszło do dużego zwarcia w mieszkaniu.
    Zawsze jak coś się działo to wystarczyło włączyć bezpieczniki z powrotem ( mam "esy" czy jakiś tak, 4 małe dźwignie i jedna główna), teraz po włączeniu bezpieczników nic się nie dzieje prądu dalej brak. W całym bloku prąd jest u sąsiadów i na klatce. Jak zajrzałem do skrzynki z licznikami od Tauron-u w piwnicy to na wszystkich mieszkaniach coś się pokazywało (działają) a na moim żadnych informacji, jakby był wyłączony.
    I teraz pytanie czy w bloku powinien być jeszcze jakiś główny bezpiecznik do mieszkania który mi wyzwoliło czy spięcie było tak duże że aż spalił się licznik prądu i trzeba dzwonić do Tauron-u ?
    Proszę o szybką odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19598613
    speco
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Jak w mieszkaniu wszystkie bezpieczniki mają podniesioną dźwigienkę do góry to niestety trzeba zadzwonić po osiedlowego/spółdzielni elektryka. Informacja zwykle podana na tablicy lub na stronie internetowej danej spółdzielni mieszkaniowej. Jak licznik nic nie wyświetla do wyzwoliło zabezpieczenie przed licznikiem lub usterka okablowania.
  • REKLAMA
  • #3 19598617
    Edison215
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź, a orientujesz się czy w takim przypadku gdzie doszło po prostu do zwarcia co codziennie może się zdarzyć będę musiał ponieść koszty tego czy to nie moja wina że instalacja kijowa ? 😅
  • REKLAMA
  • #4 19598620
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Edison215 napisał:
    doszło po prostu do zwarcia co codziennie może się zdarzyć
    Kolego, ale to nie jest tak, że zdarza się to codziennie. Normalnie użytkowana instalacja działa przez wiele lat, dopóki nie pojawi się jakiś "Janusz -wynalazca".
    W tej sytuacji należy skontaktować się właścicielem/zarządcą obiektu.
  • REKLAMA
  • #5 19598635
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Edison215 napisał:
    Dziękuję za odpowiedź, a orientujesz się czy w takim przypadku gdzie doszło po prostu do zwarcia co codziennie może się zdarzyć będę musiał ponieść koszty tego czy to nie moja wina że instalacja kijowa ? 😅

Instalacja nie jest kijowa - zabezpieczenia spełniły swoje główne zadanie - Ty żyjesz a dom się nie spalił.

A że wyzwoliło i zabezpieczenie przedlicznikowe /prawdopodobnie/ - to taka już uroda bezpieczników typu "S" - brak selektywności,

A koszty?- o ile dostęp do szaf z licznikami ma tajemnicza "administracja" to chyba włączą bezpiecznik za darmo ?
  • #6 19598818
    Edison215
    Poziom 5  
    Rozwiązane, przeszukałem jeszcze raz piwnice i pod licznikami były bezpieczniki topikowe jakiegoś nowego typu z plastiku z takim guziczkiem i wystarczyło go wcisnąć. Teraz licznik się świecie a prąd jest 😅
REKLAMA