logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 gubi zasięg po wymianie końcówek mocy - jak prawidłowo montować?

gawor 29 Paź 2005 12:33 1057 12
REKLAMA
  • #1 1937494
    gawor
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam nokie 3310, wiem ze temat był juz poruszany wwiele razy ale prosze o pomoc, nokia gubi zasieg, soft i sumy kontrolne sa policzone, mam Hot Air wymieniałem końcówki mocy, które kupiłem na allegro (jak je montować? charakterystyczna kropeczka do gory czy na dół) montowałem juz cztery ale na zadnej nie działa, łapie na chwilę zasię i zaraz gubi.... co to może byc?????
  • REKLAMA
  • #2 1937533
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    a jak jest na wyszukiwaniu recznym?
  • #3 1937539
    gawor
    Poziom 14  
    Również nie łapie zasięgu, jest napisane
    "Poza zasięgiem sieci"
  • REKLAMA
  • #4 1937580
    dyziek@
    standard, wywal switcha i polacz pola bezposrednio - schemat polaczenia krazy po necie (oczywiscie laczysz tylko w celu sprawdzenia, nie zostawiaj tak), byl tez na forum elki
  • #5 1937644
    gawor
    Poziom 14  
    jak bys mial mozliwosc podania linka bym byl wdzieczny.. a tak poza tym to po co to sprawdzac.???/ tylko!!!

Dodano po 10 [minuty]:

dajcie mi namiary na stronke.. i jak by ktos mogl .. co to switch i w ktorym miejscu na plycie jest... ja zaczynam i powoli sie ucze ... ale zdolny jestem i mysle ze sobie poradze hahahah :) prosze o pomoc...
  • #6 1937694
    dyziek@
    jest kolo PA, srebrny, rozmiarem wiekszy od wlacznika
    Załączniki:
    • Nokia 3310 gubi zasięg po wymianie końcówek mocy - jak prawidłowo montować? 3310_as.jpg (20.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1937808
    gawor
    Poziom 14  
    mam jescze pytanko.... po co to sprawdzać? ma sie wtedy pojawić zasięg????? jak tak to co później..... a jak nie to co zrobić.....??? :|
  • #8 1937906
    dyziek@
    jak bedzie dobrze to bedziesz wiedzial ze jest zly switch, takie trudne? ;) Jak sprawdzisz to bedziemy mowic co dalej, a nie od razu pytasz co pozniej
  • REKLAMA
  • #9 1938083
    gawor
    Poziom 14  
    Mam identyczny problem z noka 6310i, czy to może być wina również switch'a?????
  • REKLAMA
  • #10 1938183
    dyziek@
    z 6310i juz jest gorzej, tez moze byc wina switcha, moze byc mljoner, moze byc PA - trzeba sprawdzac
  • #11 1938197
    gawor
    Poziom 14  
    Zmieniałem PA, i nic nie pomogło, spróbuje jeszcze sprawdzić switcha!!!
    Ale co to jest mljoner, jak go sprawdzić i w którym miejscu się znajduje????
    Sorrki za takie, może proste pytania ale sie dopiero ucze..... :|
  • #12 1938214
    dyziek@
    na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedz w sieci (forum), mi sie wydaje, ze na forum powinienes pytac w ostatecznosci a nie od podstaw ;) opcja SZUKAJ
  • #13 1950407
    gawor
    Poziom 14  
    no niestety wymienilem switcha i nic... dalej nie lapien awet nie drgnie.. wymienilem go z innej 3310 bo takowe posiadam ale nie lapie co teraz... szuklamy dalej przyczyny!!!!!!!!!!!1

Dodano po 40 [sekundy]:

no niestety wymienilem switcha i nic... dalej nie lapien awet nie drgnie.. wymienilem go z innej 3310 bo takowe posiadam ale nie lapie co teraz... szuklamy dalej przyczyny!!!!!!!!!!!1

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Nokii 3310, która po wymianie końcówek mocy traci zasięg sieci. Pomimo poprawnego softu i sum kontrolnych, telefon łapie zasięg tylko na chwilę, a następnie go gubi. Wymieniono już cztery końcówki mocy zakupione na Allegro, jednak problem nadal występuje. W dyskusji sugerowano sprawdzenie i ewentualne wyeliminowanie tzw. switcha (elementu koło PA, większego od włącznika), który może powodować utratę zasięgu. Zalecane jest połączenie pól bezpośrednio, aby zweryfikować działanie switcha, jednak nie pozostawiać takiego połączenia na stałe. Wymiana switcha z innej Nokii 3310 nie przyniosła poprawy. Poruszono także kwestie innych elementów takich jak PA (Power Amplifier) oraz "mljoner" (prawdopodobnie filtr lub element pasywny), które również mogą wpływać na problem. Wskazano, że dokładne sprawdzenie tych komponentów jest konieczne, a odpowiedzi na podstawowe pytania można znaleźć na forach i w dostępnych schematach serwisowych. Podkreślono, że prawidłowy montaż końcówek mocy (orientacja kropeczki) jest istotny, jednak nie podano jednoznacznej instrukcji montażu w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA