logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wózki do bramy przesuwnej 5 rolkowe czy więcej rolkowe

marcingebus 15 Wrz 2021 19:52 3042 1
REKLAMA
  • #1 19610588
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Światło bramy będzie 4m. Nie mam za dużo miejsca na przeciwwagę więc wymyśliłem, że zrobię na 130-150cm.Mało, ale 130cm to 1/3 bramy. Trafiłem na PDFa w którym do rozstawu wózków dobierało się ciężar bramy (u mnie wyjdzie koło 300kg) i z tamtych wyliczeń wychodziło, że wózki winny być na 1000kg. Standartowe wózki 5-rolkowe mają nośność chyba 500kg. Jakieś 8 rolkowe 800, albo więcej. W każdym razie w sklepie widziałem taki 8 rolkowy i niestety rolki nie są w idealnej płaszczyźnie więc często gęsto i tak pracują 2, zamiast 3 pary rolek. Na Alledrogo widziałem wózki 10-rolkowe, w których każdy z wózków składał się jak by z dwu wozków 5-rolkowych. Przy takim układzie wydaje się, że pracować będą wszystkie 4 pary kółeczek. Komplet kosztuje koło 750zł, więc 2x więcej niż wózki 5-rolkowe.

Ktoś stosował takie wózki, czy strzelam z armaty do wróbla i zastosować popularne wózki 5-rolkowe?
  • REKLAMA
  • #2 19611023
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Absolutnie 5 rolkowe wystarczą. Ważne, by miały regulacje poziomu, pionu i kołyskę. Przy montażu bramy przeważnie teoretyczne wyliczenia nijak się mają z rzeczywistością (np równowaga bramy), ale też są sposoby by to zrekompensować.
REKLAMA