logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana telewizora po remoncie - szukam modelu >32'', z gniazdem dla słuchawek BT, Samsung/LG

damianwroo 18 Wrz 2021 12:11 639 7
REKLAMA
  • #1 19614414
    damianwroo
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

po remoncie chcę wymienić rodzicom telewizor. Chciałbym żeby był większy niż dotychczasowy 32'', ważne żeby miał gniazdo umożliwiające podpięcie bezprzewodowych słuchawek (i żeby wyciszał głośniki po ich podpięciu albo umożliwiał łatwe przełączenie dźwięku osobom starszym, bez kombinowania w menu). Reszta w odpowiedziach na pytania:

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? --> 2,0 - 2,5 m

2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? --> telewizor będzie na ścianie, ale podwieszony, odsunięty od ściany i skierowany w stronę pokoju, tak więc będzie pod kątem, 30 - 45 st.

3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? --> Samsung LE32B350

4. Jaką markę preferujesz? --> nie mam preferencji, natomiast dotychczas wybieraliśmy głównie Samsungi, choć do wyboru stawały również LG

5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? --> większy niż obecny 32'', ale ciężko mi ocenić max sensowną wielkość. Myślałem o 43''?

6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? --> dekoder HD (Vectra), możliwe, że jakiś SSD przez USB, słuchawki bezprzewodowe bluetooth (albo połączenie radiowe? słuchawki jeszcze nie wybrane) - mile widzianą opcją byłoby wyciszenie głośników TV każdorazowo, gdy podpięte są słuchawki

7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? --> informacyjne, filmowe

8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? --> nie

9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? --> raczej nie, choć zaintrygowało mnie sterowanie głosowe (Android TV?) - myślę, że bajer, który rodzice powinni ogarnąć

10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? --> TV pracuje przez większość dnia, od ok. 10.00 do późnych godzin wieczornych

11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? --> do 3000 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19615799
    Rafa03
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Myślę ,że w tv LG 43UP8100 będzie najprościej dzięki świetnemu menu i pilotowi z żyroskopem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19615895
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 943
    Pod kątem oglądane - czyli raczej trzeba z ekranem IPS - np większość telewizorów LG

Co do "sensownej wielkości" - to o ile jest miejsce /zwróć uwagę też na miejsce na stopkę albo 2 nóżki - trzeba wybrać model/ - celuj w 55 cali, ten z postu #2 jak najbardziej zmieści się w budżecie 3000

recenzja: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/up8000
  • #4 19616072
    damianwroo
    Poziom 3  
    Ten LG wygląda całkiem dobrze. Stopa bądź nóżki będą zdemontowane do podwieszenia, więc to nie problem. Poszukam lokalnie, może jest wystawiony w którejś z sieciówek. Dziękuję Panowie.
  • Pomocny post
    #5 19617454
    Rafa03
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Pamiętaj też, że 43 i 55 cali od LG to IPS, a 50 to VA. W razie gdybyś rozważał 50 cali.
  • REKLAMA
  • #6 19617561
    damianwroo
    Poziom 3  
    Zrobiłem przymiarkę "listewkami" i jednak 43'' to jedyny sensowny max. Tak więc wybór sam się zawęził ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19620096
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    damianwroo napisał:
    umożliwiające podpięcie bezprzewodowych słuchawek (i żeby wyciszał głośniki po ich podpięciu albo umożliwiał łatwe przełączenie dźwięku osobom starszym, bez kombinowania w menu).

Pojęcie starszej osoby jest bardzo płynne ze względu na ich zdolności, więc dobrze, żebyś wiedział na ile są w stanie poradzić.
    Ja mam telewizor LG i słuchawki JBL bluetouth i jest różnie. Czasem je włączę i telewizor od razu się pyta czy ma się przełączyć a czasem muszę kliknąć na pilocie guzik ustawień i wyszukać słuchawki.
    Dla mnie jest to proste, ale nie wiem jak z Twoimi starszymi osobami.
    Można znaleźć rozwiązanie również inne. Słuchawki przewodowe lub bezprzewodowe z nadajnikiem podpiętym jack-iem do TV, ale telewizor musiałby się wtedy sam przełączać na wyjście słuchawkowe w momencie jego wpięcia a tego też nie każdy model robi i wejście często używane może się szybko zepsuć.
    Więc sprawa godna przeszukania rozwiązań w sklepie arganoleptycznie z kilkoma telewizorami i słuchawkami, lub może ktoś doradzi coś mądrego i jeszcze określić jak sobie poradzą te starsze osoby.
  • #8 19620903
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    1. Tv musi mieć analogowe wyjście słuchawkowe (ostatnio coraz rzadziej można takie znaleźć).
    2. Do tv przez to gniazdko podłączyć głośniki "komputerowe" przyzwoitej jakości i postawić w pobliżu osoby słabiej słyszącej lub "rządzącej pilotem" w domu. Takie głośniki można mieć podpięte na stałe, kwestia organizacji kabli jest do ogarnięcia tak, że po włączeniu listwy przy tv włącza się od razu zasilanie głośników i dźwięk w głośnikach. Dźwięk z telewizora też może być w głośności jak potrzeba, nie ma problemu z ustawieniami. Głośność w tv reguluje się normalnie pilotem, głośność w głośnikach pokrętłem.
    3. W głośniku jest gniazdo słuchawkowe, do którego można podłączyć słuchawki. Podłączenie słuchawek automatycznie wycisza dźwięk z głośników dodatkowych, a dźwięk z tv leci nadal, oczywiście można wyciszyć pilotem albo w ogóle nie korzystać z głośników wbudowanych w tv.

Oczywiście są inne sposoby, ale ten opisany działa analogowo i nie sprawia problemów osobom starszym. Żaden bluetooth się nie odzywa, nie chce niczego podłączać, nie trzeba nic w menu ustawiać na bieżąco (co najwyżej jednorazowo ustawić domyślną głośność na wyjściu słuchawkowym i w głośnikach wbudowanych w telewizor).

Podsumowanie tematu

✨ Po remoncie użytkownik planuje wymienić telewizor dla rodziców na model większy niż 32'', z gniazdem do podłączenia bezprzewodowych słuchawek. Użytkownik rozważa modele LG, szczególnie LG 43UP8100, ze względu na intuicyjne menu i pilot z żyroskopem. Wskazano, że telewizor powinien mieć ekran IPS, co jest korzystne przy oglądaniu pod kątem. Użytkownik zidentyfikował 43'' jako optymalny rozmiar. W dyskusji poruszono również kwestie związane z podłączeniem słuchawek, sugerując, że niektóre modele mogą wymagać manualnego przełączania dźwięku. Alternatywnie, zaproponowano użycie głośników komputerowych z analogowym wyjściem słuchawkowym, co może ułatwić obsługę osobom starszym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA