logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi Caffe Venezia ESAM 2200 - czyszczenie tabletką

maciekchn 21 Wrz 2021 17:48 4395 6
REKLAMA
  • #1 19619836
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 127
    Witam,
    Posiadam Ekspres DELONGHI Caffe Venezia ESAM 2200, ekspres używany, nie wiem jaki przebieg ale w pełni sprawny. Mam tylko problem typu jak czyścić używając tabletek, w markecie mi pracownik mówił że muszę ustawić ekspres na zaparzanie kawy sypanej, a zamiast kawy wrzucić tabletkę i w trakcie wyłączyć ekspres na 15 min z prądu i ponownie włączyć i przepłukać i będzie super.

Problem w tym, że jak wrzucę tabletkę to wyskakuje błąd że zbiornik na fusy pełny... i wywala tabletkę do fusów. Tabletki mam uniwersalne, podobno idealne do mego ekspresu. Ok, ale jak to zrobić? Dodam, że w instrukcji nie nic w tym temacie.
    Ekspres ma funkcję czyszczenia, ale jest to bardziej przepłukanie niż czyszczenie i tabletka raczej nie zdąży się rozpuścić i wyczyścić.
    Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 19620431
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Owszem, są ekspresy, w których tabletki wrzuca się do bloku zaparzającego - i to jest dokładnie opisane w instrukcji danego modelu. Jednak nie dotyczy to Twojego ekspresu.
    Czyszczenie w nim polega na ręcznym wyjmowaniu elementów jak przykładowo wspomniany blok, tacki, otwory dozownika kawy itp. Jedynie przy odkamienianiu ekspres robi to automatycznie, ale wtedy - czy to tabletki, czy proszek - rozpuszcza się w wodzie i wlewa do pojemnika na wodę w ekspresie. Dalej - wg instrukcji. Możesz oczywiście spróbować zamiast odkamieniacza zrobić tak z tabletką czyszczącą, no ale na własną odpowiedzialność. Ale moim zdaniem nie ma co kombinować. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 19620443
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 172
    Przekręć pokrętło na kawę mieloną, wrzuć tabletkę a wraz z nią kulkę np. nakrętkę, ale ściśle owinięta kilkoma warstwami foli aluminiowej, aby nie uszkodziła sitek na tłokach. Następnie pokrętło wody ustawić na maksimum. Teraz możesz uruchomić wydawanie podwójnej kawy. Pod koniec cyklu wydawania, wyłącz ekspres z sieci. Chodzi oto aby woda z rozpuszczoną tabletką pozostała w systemie i go penetrowała. Po godzinie włącz ekspres i korzystając ze zrobionej "kulki" Bierz tyle "kaw" aż uznasz, że już leci czysta woda.
  • REKLAMA
  • #4 19620464
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Pomysłowe :) Zwrócę tylko deliktanie uwagę, że w środkach do czyszczenia ekspresów - czy to tabletkach, czy proszku - często (o ile nie zawsze) występuje węglan sodu, który raczej powinien być trzymany z dala od aluminium. Wiadomo, reakcje chemiczne i takie tam :) Przyznam, nie mam pojęcia jak to może wpłynąć na sprzęt czy zdrowie, ale uznałem, że warto wspomnieć. No, ale pomysł i tak ciekawy :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19620506
    Ginulfi
    Poziom 20  
    rimanov napisał:
    Pomysłowe :) Zwrócę tylko deliktanie uwagę, że w środkach do czyszczenia ekspresów - czy to tabletkach, czy proszku - często (o ile nie zawsze) występuje węglan sodu, który raczej powinien być trzymany z dala od aluminium. Wiadomo, reakcje chemiczne i takie tam :) Przyznam, nie mam pojęcia jak to może wpłynąć na sprzęt czy zdrowie, ale uznałem, że warto wspomnieć. No, ale pomysł i tak ciekawy :)

Dzięki za uwagi :) Ja osobiście, już od lat używam nakrętki wciśniętej do gumowego wężyka. Napisałem o folii bo pomyślałem, że zazwyczaj jest w każdym domu. A że chemii orłem nie byłem, to i dobrze, że na forum jest ktoś wykształcony w tym kierunku :)
  • #6 19620881
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 127
    Hej, ale tą nakrętkę to od butelki ? Czy zwykła stalowa, i wrzucasz ja tam gdzie kawę sypana ? Rozumiem że ten błąd o którym mówię (zapalona kontrolka " pełny pojemnik fusów") to to przez ta tabletkę że np "za mała" , bo podobny błąd jest jak wsypę za mało kawy ale wtedy kontrolka mruga... Masz też ten sam ekspres ? I tak masz ustawione przy czyszczeniu?

• #7 19621243
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Nakrętka 8 lub 10. Musi się zmieścić we wlocie do kawy mielonej. Pokrętła ustawione prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada ekspres DeLonghi Caffe Venezia ESAM 2200 i ma problem z czyszczeniem go za pomocą tabletek. Pracownik sklepu zasugerował, aby ustawić ekspres na zaparzanie kawy sypanej, wrzucić tabletkę, a następnie wyłączyć ekspres na 15 minut. Jednak po wrzuceniu tabletki pojawia się błąd "zbiornik na fusy pełny", co skutkuje wyrzuceniem tabletki do pojemnika na fusy. Użytkownicy forum sugerują różne metody, w tym użycie nakrętki owiniętej folią aluminiową, aby uniknąć uszkodzenia sitka, oraz pozostawienie rozpuszczonej tabletki w systemie na dłużej. Zwracają również uwagę na potencjalne reakcje chemiczne między środkami czyszczącymi a aluminium.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA